Skip to main content

Τι απογείωσε τις μετοχές της Telecom Italia

Σε ξέφρενο ράλι επιδίδονται σήμερα οι μετοχές της κορυφαίας εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας. Η Alitalia ενισχύεται 27% στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου χάρη σε μία προσφορά εξαγοράς από το αμερικανικό fund ΚΚR ύψους 10,8 δισ. ευρώ. 

Η μη δεσμευτική προσφορά ανέρχεται συγκεκριμένα σε 0,505 ευρώ ανά μετοχή – αποκλειστικά σε μετρητά. Το αντίτιμο συνιστά πρίμιουμ 45,7% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την περασμένη Παρασκευή. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί στην προσφορά και η ανάληψη του χρέους από την KKR τότε σκαρφαλώνει στα 33 δισ. ευρώ. 

Το ακαθάριστο χρέος της Telecom Italia υπερβαίνει τα 29 δισ. ευρώ, γεγονός που επικαλέστηκε ο οίκος S&P την περασμένη εβδομάδα όταν υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Λουίτζι Γκιουμπιτόσι, βρισκόταν υπό πίεση εδώ και καιρό από τον μεγαλύτερο επενδυτή της εταιρείας, τη Vivendi, ύστερα από δύο προειδοποιήσεις για την κερδοφορία μέσα σε ένα τρίμηνο. Ο γαλλικός όμιλος είναι σε κόντρα και με το αμερικανικό hedge fund Elliott Management. 

Όλη αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της Alitalia να εμφανίσει απώλειες σχεδόν 50% την τελευταία πενταετία.

naftemporiki.gr