Skip to main content

Moody’s: Δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την Ελλάδα

Κόντρα στις προσδοκίες που ειχαν καλλιεργηθεί στην αγορά ο Moody’s επέλεξε να τηρήσει σιγήν ιχθύος και να μην εκδώσει νέα αξιολόγηση για το αξιόχρεο της Ελλάδας. Εξακολουθεί έτσι να μας «βαθμολογεί» με «Ba3»  και να μας κρατάει τρία σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι σε πρόσφατη έκθεσή του προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 4,3% το 2022, ενώ θα βελτιώσει σημαντικά τη δημοσιονομική θέση της, με το δημόσιο χρέος να συρριινώνεται κατά 10,1 μονάδες στο 191% του ΑΕΠ. 

Υπενθυμίζεται ότι και η S&P τον Οκτώβριο είχε αποφύγει να εκδώσει έκθεση για την ελληνική πιστοληπτική αξιολόγηση. Ωστόσο τόσο η Standard & Poor’s όσο και η Fitch αξιολογoύν την Ελλάδα στο «BB» με σταθερό outlook.  Στο BB μας έχει αναβαθμίσει και ο DBRS, ενώ ο Scope Ratings δίνει την υψηλότερη βαθμολογία ( ΒΒ+ ) με σταθερές προοπτικές.

Με βάση την αξιολόγηση των S&P, Fitch και DBRS η Ελλάδα θα πρέπει να ανέβει ακόμη δύο σκαλοπάτια για να βγει από το junk και να πιάσει την επενδυτική βαθμίδα. Αναλυτές οίκων και επενδυτικών τραπεζών προβλέπουν ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα το 2023. 

naftemporiki.gr