Skip to main content

Μπαίνουν οι ιδιώτες στη μάχη απονομής των συντάξεων

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, οι 179 δικηγόροι και λογιστές που πιστοποιήθηκαν από τον ΕΦΚΑ μπαίνουν επίσημα στη διαδικασία της απονομής συντάξεων. Μια διαδικασία που θα πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Φορέα και θα έχει ανάλογο κόστος, υπό μορφή αποζημίωσης προς τον πιστοποιημένο επαγγελματία, που θα την αναλαμβάνει ο ΕΦΚΑ.

Το ποσό αυτής θα προσδιορίζεται από το είδος της εργασίας που θα παρέχεται. Ο στόχος παραμένει και δεν είναι άλλος από τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που βρίσκονται στις 122.000, σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθούν οι ασφαλισμένοι είναι η εξής:

* Ο ασφαλισμένος που έχει υποβάλει ηλεκτρονικά αίτημα συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ θα διαπιστώσει από την ερχόμενη Δευτέρα ότι θα εμφανιστούν στο mail του εκείνοι οι πιστοποιημένοι που είναι διαθέσιμοι. Προϋπόθεση είναι να έχουν αναλάβει λιγότερες από πέντε υποθέσεις.

* Ο ασφαλισμένος επιλέγει τον πιστοποιημένο δικηγόρο ή λογιστή που επιθυμεί και ορίζει ημερομηνία και ώρα για να πραγματοποιήσει ραντεβού μαζί του.

* Ο ΕΦΚΑ αποστέλλει e-mail στον ασφαλισμένο με το οποίο του επιβεβαιώνει ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Ήδη από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, οι 179 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι μπορούν να υποβάλουν αίτημα εγγραφής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί (https://apps.efka.gov.gr/bAccess/). Από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι θα μπορούν να συνδεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να ορίσουν τη χρονική διαθεσιμότητά τους για μελλοντικές συναντήσεις-ραντεβού με τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης. Από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να επιλέγονται από τον ασφαλισμένο που υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα συνταξιοδότησης. Υπενθυμίζεται πως σε πρώτη φάση οι πιστοποιημένοι μπορούν να αναλάβουν νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ, που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.

Δαπάνη

Η διαδικασία απονομής σύνταξης από πιστοποιημένο επαγγελματία θα έχει και την ανάλογη δαπάνη, που αναλαμβάνει ο ΕΦΚΑ. Αναλυτικότερα, η αποζημίωση που δικαιούται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας για τις ανά κατηγορία πράξεις καθορίζεται ως εξής:

* Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης: α) 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης, β) 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

* Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία/υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

* Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.

* Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο. Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση ανά σχέδιο προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο πλέον του ενός.

* Έκδοση Προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 (Α’ 1): 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Β΄ κύκλος εκπαίδευσης

Παράλληλα, από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ξεκινά ο 2ος κύκλος εκπαίδευσης-πιστοποίησης των επόμενων στη σειρά προτεραιότητας 1.200 λογιστών και δικηγόρων.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τόσο εκείνων του 2ου κύκλου όσο και εκείνων του 1ου κύκλου που δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Αξίζει να επισημανθεί ότι επίκειται η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή και νέων αιτήσεων από δικηγόρους και λογιστές.

Προσδοκίες

Η σύμπραξη δικηγόρων και λογιστών εκτιμά η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ότι θα συμβάλει στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων. Ο ρυθμός απονομής έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς κάθε μήνα απονέμονται 20.000 συντάξεις. Στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση στις 30.000 απονομές κάθε μήνα.