Skip to main content

Σε ύφεση η Ευρώπη όλο το α΄ εξάμηνο εκτιμούν στις Βρυξέλλες – Πιέσεις στην Αθήνα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το επόμενο πακέτο στήριξης, προδικάζοντας πως οι περιορισμοί και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία θα διαρκέσουν περισσότερο. Το «μήνυμα» που έρχεται από το εξωτερικό δεν είναι άλλωστε ευοίωνο: τα στοιχεία οδηγούν τις Βρυξέλλες στην εκτίμηση πως η ύφεση θα διαρκέσει όλο το 1ο εξάμηνο.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δεν παύουν να επαναλαμβάνουν σε δηλώσεις τους ότι οι κινήσεις πρέπει να είναι λελογισμένες δεδομένου ότι ακόμα είναι άδηλο το πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση ενώ θα πρέπει να κρατηθούν εφεδρείες για την έξοδο και την ανάκαμψη.

Περιοριστικά μέτρα & εμβόλια καθυστερούν την ανάκαμψη 

Βαρύς εκτιμάται ότι θα είναι ο χειμώνας για την ευρωπαϊκή οικονομία και ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα αυξανόμενα κρούσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οδηγούν σε παράταση των περιοριστικών μέτρων και αύξηση των δαπανών για πακέτα στήριξης της οικονομίας. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους εμβολιασμούς δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, αυτό θα βάλει «φρένο» στην τάση ανάκαμψης που είχε εκτιμηθεί για το πρώτο τρίμηνο του έτους και πιθανό αυτό να διαρκέσει μέχρι ένα σημαντικό ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού να μπορέσει να εμβολιαστεί.

Ενόψει και των ανακοινώσεων των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν για τις οικονομίες των κρατών-μελών την ερχόμενη Πέμπτη, πηγές των Βρυξελλών εξηγούσαν στην «Ναυτεμπορική» ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορέσει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έστω κι αν καθυστερήσει λίγο». Ωστόσο, το γεγονός ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 όπου είχαν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί και η αγορά λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό, κατεγράφει ανάκαμψη, «δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η ύφεση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήταν ηπιότερη σε σύγκριση με εκείνη του πρώτου τριμήνου, καθώς οι κυβερνήσεις προσάρμοσαν τα περιοριστικά μέτρα στην εκάστοτε κατάσταση και κυρίως ήταν ηπιότερα από πριν. Παράλληλα, η κινητικότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2020 συμβάλλοντας σε ένα βαθμό στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εurostat, την προηγούμενη εβδομάδα, το 2020 η ευρωζώνη κατέγραψε ύφεση 6,8% όταν με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η ύφεση θα έφτανε στο 7,8%.

Το επόμενο 3μηνο αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για τις τελικές εκτιμήσεις της πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2021. Σε αυτό  σημαντικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης, εφόσον ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες που εκκρεμούν. 

Ραλλού Αλεξοπούλου