Skip to main content

Γερμανία: Το φαβορί για την ηγεσία του υπ. Οικονομικών- Γιατί είναι υπόθεση όλων

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, θεωρείται ο διάδοχος του Σόιμπλε στην Ευρωζώνη ​ καθώς είναι πολύ πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Όσο οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβερνητικού σχηματισμού, τα φώτα της κριτικής τις τελευταίες ημέρες έχουν πέσει στον Λίντνερ, με εξέχοντες οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι οι δημοσιονομικές του απόψεις συνιστούν μια «θανάσιμη» απειλή για το ευρώ.

Η δουλειά του γερμανού υπουργού Οικονομικών φαίνεται ότι είναι υπόθεση όλων, σχολιάζουν οι Financial Times, εξηγώντας την τελευταία δεκαετία, ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας ασκούσε εξουσία πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας, διαμορφώνοντας την απάντηση της ΕΕ σε όλα, από την ελληνική κρίση χρέους μέχρι την πανδημία. Παράλληλα, στην εγχώρια σκηνή, είναι το νούμερο 2 στην κλίμακα εξουσίας, αμέσως μετά δηλαδή από τον και καγκελάριο.

Όλα αυτά εξηγούν το ενδιαφέρον για τον επόμενο τσάρο της γερμανικής οικονομίας. «Τα τελευταία 20 χρόνια έδειξαν ότι αυτή είναι μια κομβική θέση όσον αφορά την οικονομική αρχιτεκτονική της ΕΕ», σχολίασε ο Λούκας Γκέτενμπεργκ , αναπληρωτής διευθυντής του Delors Center. «Δεν είναι περίεργο που προσελκύει τόσο μεγάλη διεθνή προσοχή», πρόσθεσε.

Το «γεράκι» προκαλεί νευρικότητα στην Ευρωζώνη

Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα είναι ένας τρικομματικός συνασπισμός υπό την ηγεσία του σημερινού υπουργού Οικονομικών της χώρας, του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς. Οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν ότι διάδοχός του θα είναι ο Κρίστιαν Λίντνερ. Αλλά η προοπτική να αναλάβει μία τέτοια θέση με μεγάλη επιρροή ένα «γεράκι» προκαλεί νευρικότητα στην Ευρωζώνη.

Την προηγούμενη εβδομάδα δύο διάσημοι οικονομολόγοι, o Αμερικανός νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Βρετανός Άνταμ Τούζ, τάχθηκαν κατά της ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών στη Γερμανία από τον ηγέτη  του FDP, υποστηρίζοντας ότι θα ακολουθήσει  μια «κατακλυσμιαία δημοσιονομική ατζέντα».

Σε άρθρο τους στην Die Zeit ,οι δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι είχαν τονίσει ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η οικονομική πολιτική του Λίντνερ – είτε είναι το φρένο χρέους είτε οι δημοσιονομικοί κανόνες για την Ευρώπη – αλλά  μια συσσώρευση συντηρητικών κλισέ».

«Ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτό το είδος crash test», προειδοποίησαν επίσης, προτείνοντας παράλληλα την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον συμπροεδρο των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση οι Πράσινοι είχαν καλύτερες επιδόσεις στις εκλογές από το FDP, ανέφεραν αιτιολογώντας την πρότασή τους. «Όπως πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι Πράσινοι, δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή πολιτική για το κλίμα χωρίς τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών», ανέφεραν.

Η άλλη πλευρά

Ο Λίντνερ δεν άφησε αναπάντητα τα «πυρά». «Κάποια είδη κριτικής πρέπει να θεωρηθούν ως επιβεβαίωση των προσωπικών θέσεων κάποιου», έγραψε στο Instagram, κατηγορώντας τους Στίγκλιτς και Τουζ ως «οικονομολόγους του χρέους» και επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για «υγιή δημόσια οικονομικά», τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη.

Η τοποθέτηση των Στίγκλιτς και Τουζ προκάλεσε επίσης την αντίδραση οικονομολόγων στη Γερμανία. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φούεστ, χαρακτήρισε το σχόλιο «εξαιρετικά μονόπλευρο και παραπλανητικό». «Το μήνυμα είναι: ξοδέψτε περισσότερα χρήματα και σώστε τον κόσμο», είπε. «Αυτό είναι λάθος». . . Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική είναι σωστή σε έναν κόσμο με πλεονάζουσα ικανότητα, αλλά αυτή τη στιγμή, η χωρητικότητα είναι περιορισμένη, υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και προβλήματα εφοδιασμού. Ζουν σε έναν κόσμο του χθες», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι ο ηγέτης του FDP δεν έχει ξεκαθαρίσει την προσήλωσή του στη γερμανική «ορθοφιλελεύθερη» ορθοδοξία. Πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου είπε ότι το FDP δεν θα συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση συνασπισμού που σχεδίαζε να αυξήσει τους φόρους ή να αλλάξει το «φρένο χρέους», το συνταγματικό όριο της Γερμανίας για νέο δανεισμό.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times είχε πει ότι είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει την υπερβολή με τις δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. «Η συνέχιση μιας υπερεπεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλος κίνδυνος», είχε εκτιμήσει.

Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη ο σκεπτικισμός με τον οποίο βλέπουν αρκετά μέρη της Ευρώπης, και ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ιταλία, την ανάληψη του υπουργείου από τον Λίντνερ. Χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν είχε πει στη Μέρκελ πριν από τις τελευταίες εκλογές στην Μπούντεσταγκ το 2017: «Αν συνεργαστεί με τους φιλελεύθερους, είμαι νεκρός».

Μέχρι στιγμής, το FDP φαίνεται να δείχνει το δρόμο για τη γερμανική οικονομία στις συνομιλίες για τον συνασπισμό, τουλάχιστον όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική. Οι τρεις εταίροι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα αφήσουν ανέπαφο το φρένο του χρέους. Συμφώνησαν επίσης να μην αυξήσουν τον φόρο εισοδήματος ή να εισαγάγουν φόρο περιουσίας – βασικό αίτημα των Πρασίνων και του SPD.

naftemporiki.gr