Skip to main content

Η ταξιδιωτική ζήτηση αυξάνεται, η Ryanair επιστρέφει στα κέρδη

Το πρώτο, από την έναρξη της πανδημίας, κερδοφόρο τρίμηνο ανακοίνωσε η  Ryanair, προσθέτοντας ότι αναμένει έναν «δυνατό» χειμώνα καθώς η ανάκαμψη στα ταξίδια μικρών αποστάσεων επιταχύνεται.

Η Ryanair πέτυχε θετικό καθαρό αποτέλεσμα 225 εκατ. ευρώ τους το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα η low-cost αεροπορική, προβλέποντας ότι η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή την επόμενη περίοδο που παραδοσιακά στην Ευρώπη είναι χαμηλή.

Ο μεγαλύτερος low-cost αερομεταφορέας της Ευρώπης έχει χρησιμοποιήσει την οικονομική του ισχύ για να επεκταθεί σε αγορές από την Ιταλία, την Αυστρία και την Πορτογαλία έως τη Σκανδιναβία και τις χώρες της Βαλτικής. Την ίδια ώρα οι ανταγωνιστές του ακολουθούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στην εκκολαπτόμενη ανάκαμψη. Η ιρλανδική εταιρεία είπε ότι αναμένει να σημειώσει ζημιά για το έτος που ολοκληρώθηκε το μήνα Μάρτιο, την ώρα που εφαρμόζει περικοπές ναύλων για να τονώσει τις πωλήσεις.

Οι πρόσφατες κρατήσεις τονώθηκαν από την περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στη Βρετανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ryanair. 

Ωστόσο, τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ήταν κάτω από τη μέση εκτίμηση των 255 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές του Bloomberg. Η Ryanair αναμένει να αναφέρει ζημιά για ολόκληρο το έτος μεταξύ 100 και 200 ​​εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο όμιλος με έδρα το Δουβλίνο εξετάζει το ενδεχόμενο διαγραφής από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η Ryanair δήλωσε ότι σκέφτεται να αποχωρήσει από τον LSE εν μέσω σημαντικής πτώσης του όγκου των μετοχών στον απόηχο του Brexit.

Τον Δεκέμβριο, ο αερομεταφορέας απαγόρευσε σε πολίτες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου, να αγοράζουν τις κοινές μετοχές του και περιόρισε τα δικαιώματα ψήφου των κατόχων τους. Τον Σεπτέμβριο, ανάγκασε σε πώληση 1 εκατομμυρίου μετοχών που αγόρασε μετά τη διάλυση, και ήταν εκτός συμμόρφωσης με τους κανόνες ιδιοκτησίας της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg