Skip to main content

Talk of the market: «Μετάλλαξη» του σκηνικού

Μπορεί μέχρι σήμερα η προσδοκία για έξοδο από την υγειονομική κρίση μέσω των μαζικών εμβολιασμών να έδινε ώθηση στα χρηματιστήρια αλλά η μετάλλαξη του ιού και τα μέτρα “αποκλεισμού” της Βρετανίας αλλάζουν δεδομένα και ισορροπίες. Αφορμή για διόρθωση είναι μια πρώτη ερμηνεία των πιέσεων που εκδηλώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές και έπεται η τεχνική ανάλυση. Στο ίδιο μοτίβο η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α. μετά από μία θετική χρηματιστηριακή εβδομάδα που έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη ενισχυμένο κατά 2,7% συνολικά και με την μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών λίγο κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Σε συμφωνία με την Intrum για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ιδιωτών, μικρών επιχειρήσεων και χρηματοδοτικής μίσθωσης, προέβη η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD). Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από περίπου 53 χιλιάδες δάνεια συνολικής πιστωτικής απαίτησης 1,7 δισ. ευρώ και 0,7 δισ. ευρώ μεικτής λογιστικής αξίας. Το τίμημα της συναλλαγής αντιστοιχεί σε περίπου 6% της μεικτής λογιστικής αξίας.

Ο Matthieu Kiss εξελέγη ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και ορίστηκε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου. Eίναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της HSBC Asset Management France, ενώ διατελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της HSBC Insurance France.

Η Tanocerian Maritime (Cyprus) LTD απορρόφησε λόγω συγχώνευσης την εταιρεία Tanocerian Maritime S.A. και κατέστη κύρια μέτοχος της Jumbo με ποσοστό 23,22%. Επίσης ο Απόστολος-Ευάγγελος Βακάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, παρ’ ότι ο ίδιος δεν κατέχει άμεσα μετοχές της εταιρείας, ενημέρωσε ότι κατέχει έμμεσα ποσοστό 23,22% των δικαιωμάτων ψήφου μέσω του αλλοδαπού ιδρύματος Karpathia Foundation, το οποίο έχει τον έλεγχο της Tanocerian Maritime (Cyprus) LTD.

Εντωμεταξύ, έφοδο στο σπίτι που επιχειρηματία Απόστολου-Ευάγγελου Βακάκη έκανε χθες το βράδυ ο Ρουβίκωνας. Σε σχετική ανάρτηση αναφέρει ότι ο επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης των Jumbo, “σε πρόσφατη συνέντευξή του μοιράστηκε τη “φιλοσοφία” του σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ομίλου Jumbo. Φυσικά δεν εκπλαγήκαμε όταν μετά από την παράθεση αριθμών και ποσοστών με σκοπό να αποδείξει τη ζημιά που υπέστη η επιχείρηση, κατέληξε να προτείνει 7ήμερη και 12ωρη εργασία ακόμα και εν μέσω πανδημίας… Σήμερα επισκεφθήκαμε την οικία του Βακάκη για να μοιραστούμε τη δική μας φιλοσοφία…”. Καταδίκασε το γεγονός με δική του ανάρτηση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. 

H Invsesco Finance SA, που ελέγχεται από τον Δημήτριο Μπάκο και τον Ιωάννη Καϋμενάκη κατέληξε σε συμφωνία με τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση, Αντιπρόεδρο της Eλλάκτωρ και τον Δημήτριο Καλλιτσάντση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελλάκτωρ, να αποκτήσει επιπλέον 18,33% της εταιρείας έως τις 12 Ιανουαρίου 2021 αυξάνοντας το μερίδιό τους στο 23,3%. Μετά από αυτήν τη συναλλαγή, ο Αναστάσιος και ο Δημήτριος Καλλιτσάντσης θα κατέχουν περίπου το 3%. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιανουαρίου έχει οριστεί έκτακτη γενική συνέλευση όπου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest B.V., το οποίο κατέχει επίσημα το 10,3% των μετοχών της εταιρείας και έχει δυνατότητα να αποκτήσει επιπλέον 12,5%.

Η Tέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε ότι ο Γεώργιος Περιστέρης, Πρόεδρος του Δ.Σ., πούλησε στις 18 Δεκεμβρίου μετοχές μειώνοντας τη συμμετοχή του σε 19,5%.

H Folli Follie ενημέρωσε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 18 Δεκεμβρίου, ότι παρέλαβε την Ενδιάμεση Έκθεση του Έκτακτου Διαχειριστικού Ελέγχου, την οποία είχε αναλάβει η PwC, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η έκθεση βασίζεται στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κυρίως επί των στοιχείων της Folli Follie και της θυγατρικής της εταιρείας “FF Group Sourcing Limited”. Ο φάκελος για το πτωχευτικό δικαστήριο συμπληρώνεται προκειμένου να κατατεθεί η αίτηση εξυγίανσης εντός των ημερών.

Σε σύμβαση μελέτης-κατασκευής με τη συνδεδεμένη εταιρεία “Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.” προχωρά η Reds. Το συμβατικό τίμημα που θα λάβει η Reds ως κατασκευαστής για την εκτέλεση των εργασιών ορίζεται σε 48.300.000 ευρώ.

naftemporiki.gr