Skip to main content

Market Beat: Μικρή συνεδρίαση στο τέλος της χρονιάς με τις πολύ μεγάλες απώλειες

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Αναφερθήκαμε συχνά στις μαγικές εικόνες του τέλους των συνεδριάσεων της βδομάδας αλλά χθες στις 17:00 ο τζίρος βρισκόταν στα 73,3 εκατ. ευρώ, το κλείσιμο ωστόσο βρήκε την συνολική αξία συναλλαγών να εκτινάσσεται πάνω από 180,7 εκατ. και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει ελάχιστα πάνω από τα χαμηλά ημέρας, τα οποία σημείωσε μέσω των τελικών δημοπρασιών.

Η ΕΤΕ ήταν η μόνη από τις συστημικές Τράπεζες που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, με τους γρήγορους επαγγελματίες να αποφασίζουν ολική ρευστοποίηση θέσεων, εκμεταλλευόμενοι το τελευταίο rebalancing. Από σήμερα λόγω μειωμένης ζήτησης πιθανά, οι πωλητές θα έχουν δυσκολία στο να ζητούν ψηλότερο τίμημα.

Η κίνηση συνολικά ήταν αποτέλεσμα αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, και για αυτό

οι άλλες τρεις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, που χθες σημαδεύτηκαν από εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής, στο τέλος κατέληξαν όλες με αρνητικό πρόσημο και στο χαμηλό ημέρας.  Αφού η χθεσινή δυναμική ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της στάθμισης της ΕΤΕ και σχετικής μείωσης της στάθμισης των άλλων Τραπεζικών blue chip.

Tο ενδιαφέρον για διερεύνηση των προθέσεων των ξένων θεσμικών μεταφέρεται στην ΕΥΡΩΒ, που ισοφάρισε την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ. Εκείνοι που ενδιαφέρονται για παρακολούθηση της αγοράς σε καθημερινή βάση, καταλαβαίνουν πόσο εξαρτημένη είναι η μεταβολή των βασικών δεικτών από την μετοχή της ΑΛΦΑ. Γιατί αυτή τη βδομάδα, οι τιμές των βασικών δεικτών κινούνται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης και άρα η τάξη μεγέθους της μεταβολής του 25άρη είναι γύρω από το +/- 0,2%. Σε αρκετά δε χρονικά διαστήματα, η ΑΛΦΑ είναι αμετάβλητη. Αν λοιπόν κυκλικές πιέσεις της δώσουν απώλειες μηδενίζεται η μεταβολή του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ή ακόμα και αποκτά αρνητική μεταβολή. Αν ο τίτλος επιστρέψει στο 0,0% διορθώνει ανοδικά ο 25άρης. Κάτι ανάλογο με την ΕΤΕ και τον ΓΔ στα χρόνια της δραχμής. 

Φταίνε οι αργίες των ημερών, που η προέκταση της χρήσης τους από τους επαγγελματίες, κάνει όλα τα χρηματιστήρια να εμφανίζουν αδύναμους όγκους. Παρόλα αυτά, με τις δυο προηγούμενες μέρες να έχουν προκαλέσει αθροιστικά απώλειες, σε σχέση με το πέρας της εβδομάδας των Χριστουγέννων, τα οριακά κέρδη των βασικών δεικτών ήταν κίνητρο καλό για συμμετοχή όσων ταλαντευόντουσαν, αν θα συμμετέχουν στο ανοδικό ή το πτωτικό διάστημα. Το θετικό, από το πρώτο ημίωρο ήταν, πως την άνοδο του 25άρη οδηγούσαν μετοχές όπως ΜΕΤΚ, ΔΕΗ, ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ και δευτερευόντως τα κέρδη των ΕΤΕ και ΑΛΦΑ. Αρνητικό η απουσία αγοραστών στις τράπεζες. Πάλι καλά, αφού στην ειδησεογραφία κυριαρχούσαν αναφορές ξένων πολιτικών πάνω στο ενδεχόμενο της Grexit που ξεθάψανε στο τέλος του 2015, όταν στην χώρα στο πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται το κόμμα του κ Λεβέντη ως διάδοχο των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση.

Αλλά το κεντρικό μέλημα των ισχυρών είναι να παραμείνουν οι τράπεζες κοντά στην κεφαλαιοποίηση που αντιστοιχεί στα αντληθέντα από τις ΑΜΚ κεφάλαια. Μετατρέποντας τον κλάδο για τους εγχώριους επενδυτές σε… Hotel California (you can check out anytime you like, but you can never leave). Αφού κανένας δεν τους εμποδίζει να πουλήσουν θέσεις τους που σχηματίστηκαν προ 2015, αλλά οι διαφορές, ακόμα και από πέρυσι τέτοιες μέρες, καθιστούν «αδύνατες» τις ρευστοποιήσεις και παραμένουν τοποθετημένοι… περιμένοντας. Το 2015 είναι η χρονιά που στο τραπεζοκεντρικό Χ.Α. η ΑΛΦΑ  έχασε -89,57%, η ΕΤΕ -98,45%, η ΕΥΡΩΒ -94,65% και η ΠΕΙΡ -99,71%.

Καλή χαρούμενη πρωτοχρονιά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

«Βαρίδι» αποτέλεσε το πετρέλαιο σε ακόμη μία συνεδρίαση της Wall Street, καθώς η αναβίωση των πτωτικών τάσεων στο αργό οδήγησαν σε ήπιες απώλειες τους αμερικανικούς δείκτες. Συγκεκριμένα, o δείκτης Dow Jones  υποχώρησε κατά 0,66% στις 17.603,53 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  κατέγραψε πτώση 0,82% στις 5.065,85 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,72% στις 2.063,72 μονάδες.

Τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 3% στα 36,62 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ πτώση 2,14% στα 36,98 δολάρια σημειώνουν και τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ενέργειας, τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 2,9 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Exxon Mobil και Chevron σημείωσαν πτώση της τάξης του 1% ενώ η Cheseapeake Energy κινήθηκε πτωτικά κατά 7,4%. Απώλειες εμφάνισε και η Chevron (1,22%).

Στα οικονομικά νέα ημέρας, σε καταρχήν συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές έφθασε η Julius Baer, η οποία εκτιμά ότι θα καταβάλλει πρόστιμο 547 εκατ. δολαρίων, μετά τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή Αμερικανών πελατών της. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016, με το τελικό πρόστιμο να είναι σημαντικά αυξημένο έναντι των εκτιμήσεων του Ιουνίου.

Οι αμερικανικές εποπτικές αρχές το 2011, ξεκίνησαν έρευνα εναντίον 12 ελβετικών τραπεζών, λόγω της εμπλοκής τους σε υπόθεση φοροδιαφυγής Αμερικανών πολιτών.

Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση, η Credit Suisse δέχθηκε να καταβάλλει ως πρόστιμο 2,6 δισ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, σε συμφωνία για την πληρωμή προστίμου 318 εκατ. ευρώ έχουν καταλήξει Apple και Iταλία, μετά την υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους 1 δισ. ευρώ της αμερικανικής εταιρείας. Η συμφωνία επήλθε κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ως απόρροια των φορολογικών ελέγχων των ιταλικών αρχών την περίοδο 2008 – 2013.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Apple, κατά το επίμαχο διάστημα, απέφυγε να δηλώσει στις αρμόδιες αρχές το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Από την αμερικανική εταιρεία διαρρέουν ότι υπάρχει όντως συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αποφεύγοντας ωστόσο, να δημοσιοποιήσουν περαιτέρω πληροφορίες.

Παράλληλα, απαισιόδοξη εν όψει της έλευσης του νέου έτους εμφανίστηκε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 θα είναι απογοητευτικός.

ΕΥΡΩΠΗ

Με απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι νέες ισχυρές απώλειες του πετρελαίου «αμαύρωσαν» το εορταστικό κλίμα των αγορών. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,57% στις 6.279 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,08% στις 10.743 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,32% στις 4.686 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,41% στις 368,18 μονάδες.

Τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,93% στα 36,76 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ πτώση 3% στα 36,65 δολάρια σημειώνουν και τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της Seadrill κατακρημνίστηκε κατά 5,56% και της Tullow Oil κατά 5,60%.

Παρά τις ανησυχίες στον ενεργειακό κλάδο, η μεταλλευτική ArcelorMittal ενισχύθηκε κατά 2,3% ενώ η Antofagasta κατέγραψε άνοδο 2,5%.

Κέρδη άνω του 1,4% εμφάνισε και η μετοχή της Julius Baer, μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία για την καταβολή προστίμου 547 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές εποπτικές αρχές. Στον αντίποδα, η Barclays υποχωρεί κατά 0,7% , η Porsche κατά 1% και η Ocado κατά 5%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το ποσό των 14 εκατ. δολαρίων καλείται να καταβάλλει η Barclays, λόγω εκτεταμένων παραβιάσεων των αμερικανικών κανονισμών.

Παράλληλα, κατά 0,8% αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο οι τιμές των κατοικιών στη Μεγάλη Βρετανία, διατηρώντας το θετικό momentum στην αγορά του real estate. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,5% έναντι 0,1% τον Νοέμβριο. Σε ετήσιο επίπεδο, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 4,5% έναντι 3,7% τον προηγούμενο μήνα. 

Την ίδια ώρα, σε συμφωνία για την πληρωμή προστίμου 318 εκατ. ευρώ έχουν καταλήξει Apple και Iταλία, μετά την υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους 1 δισ. ευρώ της αμερικανικής εταιρείας. Η συμφωνία επήλθε κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ως απόρροια των φορολογικών ελέγχων των ιταλικών αρχών την περίοδο 2008 – 2013.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Apple, κατά το επίμαχο διάστημα, απέφυγε να δηλώσει στις αρμόδιες αρχές το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Από την αμερικανική εταιρεία διαρρέουν ότι υπάρχει όντως συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αποφεύγοντας ωστόσο, να δημοσιοποιήσουν περαιτέρω πληροφορίες.

Στο 5,1% επιβραδύνθηκε επίσης, τον Νοέμβριο ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο σχετικός δείκτης θα διαμορφωθεί στο 5,2% έναντι 5,3% τον Οκτώβριο

Απαισιόδοξη εν όψει της έλευσης του νέου έτους εμφανίστηκε τέλος, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 θα είναι απογοητευτικός.

ΧΑ

Η συντονισμένη χθες ΧΑ επίμονη πτώση των μετοχικών αξιών στα διεθνή χρηματιστήρια, επηρέασε πολύ την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας. Οι θεσμικοί του ΧΑ όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις φύλαξαν μέρος των πιέσεων που ήθελαν να ασκήσουν στα τραπεζικά blue chip για το δεύτερο μέρος των συναλλαγών, που πριν τις 16:30 παρέμεναν σε επίπεδα κοντά στα χθεσινά. Η εικόνα ήταν τελικά χειρότερη από χθες για τις τράπεζες στο τραπεζοκεντρικό Χ.Α. (ΠΕΙΡ -7,93% από -0,69%, ΕΥΡΩΒ -2,91% από 0,00%, ΕΤΕ +3,66% από +1,2% και ΑΛΦΑ -2,44% από 0,00%). Η προσφορά έναντι της ζήτησης προκάλεσε πλάγια κίνηση και αναζήτηση της ισορροπίας σε επίπεδα ανώτερα του προηγούμενου κλεισίματος, από την έναρξη ως τις 15:50.

Πάνω που φαινόταν πως θα είχαμε θετικό κλείσιμο  οι πιέσεις στα τραπεζικά blue chip με την είσοδο στις συναλλαγές των θεσμικών του δολαρίου οδήγησαν σε επιβεβαίωση της στήριξης για τον 25άρη στις 178 μονάδες και του ΓΔ στις 613 με ανεβασμένους ρυθμούς της τελευταία ώρα. Στο τέλος της διαπραγμάτευσης η πορεία του 25άρη ήταν πλάγια και ελαφρώς πάνω από το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο ημέρας που σημειώθηκε στις 16:43. Ωστόσο με εντολές πώλησης φυλαγμένες για τις δημοπρασίες ορίσανε στη διάρκειά τους νεότερα χαμηλά και μεγάλωσαν την ημερήσια διακύμανση. Αλλά στη διάρκεια των ελεύθερων συναλλαγών για άλλη μια μέρα εμφανίστηκε στενό εύρος διακύμανσης με μέγιστο και χαμηλό ημέρας πριν τις δημοπρασίες να απέχουν 6,3 μονάδες για τον ΓΔ και 3 για τον FTSE25.

Στο ταμπλό του ΧΑ πρωταγωνίστησαν συναλλακτικά οι τράπεζες του 25άρη και συγκεκριμένα η ΕΤΕ με μεταβολή 3,66% από 0,00% με ημερήσιο όγκο 373,469 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 126,245 εκατ. ευρώ, ΑΛΦΑ στο -2,40% από 0,00% με ημερήσιο όγκο 5,827 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 14,473 εκατ. ευρώ,  η ΠΕΙΡ με μεταβολή -7,93% από 0,00% με ημερήσιο όγκο 45,835 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 13,167 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -2,91% από -0,96% με ημερήσιο όγκο 5,621 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 5,725 εκατ. ευρώ. 

Στις δημοπρασίες οι θεσμικοί επηρέασαν πτωτικά τις τιμές για τους βασικούς δείκτες. Ο τζίρος εκτινάχθηκε σε σχέση με το τζίρο της περασμένης μέρας κύρια αφού πολλαπλασιάστηκε για τα τραπεζικά blue chip και κύρια για την ΕΤΕ λόγω ΜSCI. Η στατιστική εικόνα επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (14 από 7) έναντι των ανοδικών (6 από 13) με 5 αμετάβλητα πάλι.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -1,08%, ο CAC είχε μεταβολή -0,52%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,79%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με πτωτική δυναμική που δεν αναπτύχθηκε γρήγορα έτσι ο Dow στις 17:00 χάνει -0,33% και o S&P500 έχει μεταβολή -0,41%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,07% και έφθασε στις 610,97 από 617,55 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 177,21 από 179,57 με μεταβολή -1,31%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ κατά 4,5 μονάδες προς τα κάτω και  του 25άρη κατά 1,2 της μονάδας.  Είναι αρνητική η  κληρονομιά για την επόμενη συνεδρίαση αφού το κλείσιμο στο τέλος της δημοπρασίας, έγινε κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας και της βδομαδιάτικης διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Ακίνητης Περιουσίας +1,41% από -0,35%, στα Ταξίδια Αναψυχή +1,17% από +0,19%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,26% από -0,20%, Τροφίμων Ποτών +0,25% από +0,41% και ο FTSEM +0,18% από +0,52%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους  κλάδους Προσωπικά Οικιακά Είδη -4,12% από +3,23%, Κατασκευές Υλικά -2,93% από +0,65%, Υγείας -2,80% από +2,89%, Τραπεζών -2,40% από -0,22%, Τεχνολογίας -1,39% από +0,30%, ο 25άρης -1,31% από +0,04%, ο ΓΔ -1,07% από +0,36%, Εμπορίου -1,04% από +1,64%, Κοινής Ωφέλειας -0,83% από -1,63%, Χημικών -0,73%% από +1,49%, Πρώτων Υλών -0,52% από +0,58%, Πετρελαίου Αερίου -0,43% από +0,34%, Τηλεπικοινωνιών -0,34% από -1,78% και Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,31% από +1,51%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες  Ασφαλειών και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Τεχνική ανάλυση

Η εντύπωσή μας είναι ότι δεν θα αλλάξει ριζικά την εικόνα των στατιστικών η σημερινή συνεδρίαση που θα διαδεχθεί για μερικές ώρες τη χθεσινή που ήταν περισσότερο διεκπεραιωτική με συμμετοχή μόνο επειδή… «πρέπει». Όπως οι συναλλαγές για την ΕΤΕ λόγω αλλαγών στους συντελεστές βαρύτητας που έχει στους δείκτες MSCI. Ο 25άρης στις τελευταίες συνεδριάσεις του 2015 κινείται, αν και ολοκληρώθηκαν οι ΑΜΚ των τραπεζών, κάτω από τα επίπεδα που ορίζουν όλοι οι ΚΜΟ που παρακολουθούν οι θεσμικοί επενδυτές.

Ως τις 18/12 ο δείκτης, μετά την εγγραφή του ελάχιστου του τέταρτου τριμήνου, στις 164,8 μονάδες με χαμηλό τρίτου τρίμηνου στις 161,85, φάνηκε πως μπορούσε να κινηθεί ανοδικά σαν να προσέκρουσε στον σκληρό του πυθμένα για δεύτερη φορά. Αναφερόμαστε στο σχηματισμό W που πολλές φορές αποτελεί ένδειξη ανατροπής της καθοδικής τάσης με μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Αντί αυτού από τις 21/12 άρχισε ένα γλυκό γλίστρημα που για την ώρα φάνηκε πως σταματά όταν ο 25άρης πιάνει τις 177 – 178 μονάδες. Ωστόσο με το χθεσινό του κλείσιμο, βρέθηκε κάτω από τις 183,32 που είναι ο γρήγορος ΚΜΟ 30 ημερών, με τον ΚΜΟ50 ένδεκα μονάδες ψηλότερα ήτοι στις 194,57 μονάδες και είναι ο ΚΜΟ που λειτούργησε ως οροφή το Σεπτέμβριο.     

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές είναι έτοιμες να τερματίσουν μια σκληρή και με μεταβλητότητα αυξημένη χρονιά με μια υποτονική σύνοδο, σήμερα Πέμπτη γιατί μια ανανέωση των πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου εξασθένησε το φρόνημα των επενδυτών διατηρώντας μια ολέθρια τάση που κάθε σημάδι της βαραίνει και το 2016.

Η αδιάκοπη πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν κατρακυλήσει μέχρι και 35% αυτό το έτος, έχει χτυπήσει τα νομίσματα των πλούσιων σε πηγές βασικών προϊόντων χωρών, συμπεριλαμβανομένων  των: ρωσικό ρούβλι, δολάριο Καναδά, Νορβηγική κορώνα, ρεάλ της Βραζιλίας και πέσο του Μεξικού.

Ενώ φθηνότερα καύσιμα είναι μια ώθηση για την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε ένα μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, είναι επίσης μια αντιπληθωριστική δύναμη που ενισχύει τα στοιχήματα σε χαλαρή νομισματική πολιτική στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κίνα, ακόμη και ενώ η Federal Reserve προχωρά σε σύσφιξη.

Τα futures αργού ΗΠΑ CLc1 εγκατέλειψαν τα κέρδη στις συναλλαγές της Ασίας που εμφάνισαν αρχικά, για να παραμείνουν επίπεδα στα 36,58 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 3 τοις εκατό την προηγούμενη σύνοδο. Είναι σε καλό δρόμο για -27% απώλεια εντός του τρέχοντος έτους.

Το μπρεντ επίσης έχασε τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα στις συναλλαγές ως +0,1% στα 36,55 δολάρια το βαρέλι, μετά από μια πτώση 3,5% την προηγούμενη συνεδρίαση. Για  το 2015 έχει πτώση -35%.

Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, το δολάριο ήταν επίπεδο με τον  DXY στο 98,247. Ήταν, επίσης, σταθερό απέναντι στο γεν στα 120,455 γιεν, ενώ το ευρώ σημάδεψε τα  1,0925 δολάρια.

Η αργία περιόρισε τη ζημιά στις ασιατικές αγορές την Πέμπτη με πολλές είτε κλειστές είτε κλείνοντας νωρίς. Η Ιαπωνία ήταν μία από τις αγορές με αργία την Πέμπτη, και ήταν επίσης ένα από τα καλύτερα χρηματιστήρια σε απόδοση του τρέχοντος έτους με κέρδη σχεδόν 10% για το TOPIX .

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εμφάνισε οριακές μεταβολές, αλλά από το τέλος του περασμένου έτους είναι 12% χαμηλότερα.

Στη Σαγκάη ο Γενικός Δείκτης της Κίνας SSEC και ο CSI300 των blue chip ήταν πρακτικά αμετάβλητος την Πέμπτη. Παρά την άγρια ​​ήττα που συγκλόνισε τις παγκόσμιες αγορές το καλοκαίρι, η Κίνα είχε τις καλύτερες επιδόσεις στους δείκτες αναδυόμενων αγορών της περιοχής το 2015, με τον  SSEC με ένα κέρδος της τάξης του 10,5% και για τον  CSI300 6,6%.

Ταϊλάνδη και την Ινδονησία, δύο εκ των αγορών που έκλεισαν Πέμπτη, ήταν οι χειρότερες σε απόδοση αναδυόμενες αγορές της Ασίας το τρέχον έτος, με απώλειες -14% και -12,1%, αντίστοιχα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, όπου πρωταγωνίστησαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω της αλλαγής των σταθμίσεων των Τραπεζών, μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, με το ποσοστό επιρροής τους στον Δείκτη να υποχωρεί, τελικά, σχεδόν κατά το ήμισυ, μετά την επιβολή των ‘capping factors”.

Παράλληλα, υπήρξε σημαντική αποκλιμάκωση της αξίας συναλλαγών, εν μέρει λόγω και της εορταστικής ραστώνης, με το σημείο ισορροπίας τη νέα χρονιά να καταδεικνύει ενδεχομένως τη βραχυπρόθεσμη στάση των επενδυτών.

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν και οι καταθέσεις το Νοέμβριο (υποχώρηση κατά μόλις €180 εκατ. στα €120,9 δισ), το οποίο, αν και αρνητικό στοιχείο, αμβλύνεται ουσιαστικά από την όλη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Αντίθετα η έγκριση εκταμίευσης του €1 δισ. από το EWG αποτελεί θετικό στοιχείο, που είχε προεξοφληθεί όμως από την Αγορά. Σχετικά με την Αγορά των Εγχώριων Κρατικών χρεογράφων, η μικρή άνοδος της απόδοσής τους που παρατηρείται την τρέχουσα εβδομάδα, μπορεί να αποδοθεί σε μία ήπια αποκομιδή κερδών, μετά την αποκλιμάκωση που δημιουργήθηκε από την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών Τραπεζών.

Επίσης, άξιο αναφοράς είναι και το σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει έως τα μέσα Ιανουαρίου για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για το Ασφαλιστικό, οι οποίες ενδέχεται να είναι προαπαιτούμενο για την έκθεση των Θεσμών σχετικά με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η μεταβλητότητα στην Αγορά, μετά την πάροδο των εορτών, θα συνεχισθεί. Από τεχνικής απόψεως, το ουσιαστικό σημείο στήριξης οριοθετείται στις 595 μονάδες, με ενδιάμεσες στηρίξεις τις 614 και 603 μονάδες. Η αντίσταση προσδιορίζεται στις 640 μονάδες.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Χρησιμοποιώντας πλέον τις τελευταίες ‘αναθυμιάσεις’ του 2015 ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει στο κατώφλι της νέας χρονιάς, ‘πατώντας το κουμπί της αδρανοποίησης’ πέριξ των 615 μονάδων.

Από ιστορικής απόψεως το 2015 θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο “μοχθηρά” και επώδυνα χρηματιστηριακά έτη της τελευταίας εικοσαετίας με το Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 25%, το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 με απώλειες 32% και τον Τραπεζικό Δείκτη να εφαρμόζει στην πράξη το θεώρημα του μηδενισμού, καθώς με ποσοστιαίες ζημιές κοντά στο 94% βρέθηκε από τις 966,8 μονάδες στις 57,43 μονάδες (σημερινό κλείσιμο).

Προχωρώντας στις ετήσιες αποδόσεις των μετοχικών τίτλων θα μπορούσαμε να αρχίσουμε θετικά με τις κερδοφόρες επιλογές των: ΜΟΗ: +53,85%, ΕΕΕ: +28%, ΟΛΠ: +27,6%, ΤΕΝΕΡΓ: +32%, ΛΑΜΔΑ: +22,6%, ΕΧΑΕ :+13% και ΜΠΕΛΑ: +12% και να καταλήξουμε στο απίστευτο “σκύλευμα” των Τραπεζικών αξιών με την ΑΛΦΑ να καταγράφει ποσοστιαίες απώλειες 89,36% την ΕΥΡΩΒ: 94,49%, την ΕΤΕ : 98,49% και την ΠΕΙΡ: 99.68%.

Από πλευράς βραχυχρόνιας διαγραμματικής ανάλυσης ο Γενικός Δείκτης έχει να αντιμετωπίσει ανοδικά τις 638 μονάδες για να μπορέσει μετέπειτα να ανοίξει το πεδίο για την προσέγγιση των 670 μονάδων. Στον αντίποδα η οποιαδήποτε καταγραφή τιμών μέσα στη ζώνη στήριξης των 600 με 590 μονάδων θα εγείρει καθοδικές σκέψεις κατεύθυνσης προς το επικίνδυνο καθοδικό σημείο των 558 μονάδων.

Προς το παρόν πάντως, οι ενδείξεις δείχνουν να είναι μερικώς με το μέρος των “Buyers”, καθώς οι αναδιαρθρώσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και πολλά “βαριά χαρτιά” έχουν χτυπήσει το όριο της καθοδικής τους ταλάντωσης, δίνοντας στοιχεία πιθανής ανοδικής στροφής μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Μεσομακροπρόθεσμα το σημείο, που θα αλλάξει τη ρότα της 18μηνης καθοδικής “φαγούρας” είναι το επίπεδο των 700 μονάδων.

Περιοχή, όπου εάν αλωθεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, μπορεί να δώσει τα εχέγγυα για μια “μακρόσυρτη” κίνηση έως τις 885 με 915 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Λόγω των εορτών δεν διατίθεται σχόλιο

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Κατά 180 εκατ. ευρώ ή 0,15% υποχώρησαν τον Νοέμβριο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στα 120,9 δισ. ευρώ – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2003. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο οι καταθέσεις ανέρχονταν σε 121,08 δισ. ευρώ, μετά από δύο συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις. Από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015, από τις ελληνικές τράπεζες έκαναν «φτερά» 42 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να επιβληθούν κεφαλαιακοί περιορισμοί, προκειμένου να ανακοπεί η φυγή καταθέσεων. 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με υπερκάλυψη σε μετρητά, όχι μόνο του βασικού σεναρίου της, αλλά και ενός σημαντικού τμήματος του δυσμενούς σεναρίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Attica Bank με νέα κεφάλαια που ανέρχονται σε 681 εκατ. ευρώ διαθέτει έναν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, που διαμορφώνεται στα επίπεδα του 23%.

Το ζήτημα του Grexit επανέφερε στο προσκήνιο το κυβερνών κόμμα της Γερμανίας CDU, καθώς επισήμανε ότι η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η καλύτερη λύση, ενώ διαπίστωσε έλλειψη μεταρρυθμιστικού ζήλου και ελλιπή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου της CDU, Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, σε δηλώσεις του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, κατηγόρησε την Αθήνα ότι συνεχίζει να μην τηρεί το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων. «Πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται της ευρωπαϊκής αξιοπιστίας, να μην γίνονται συζητήσεις συνεχώς σχετικά με νέες αναβολές ή ακόμη για ένα νέο κούρεμα του χρέους», τόνισε ο Στάιγκερ.

Απολογισμό της πρώτης χρονιάς διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιχειρεί μείδα του γερμανικού Τύπου στρέφοντας το βλέμμα της στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα το 2015. Όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Berliner Zeitung, «μετά από επτά χρόνια κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία στις αρχές του 2015 με την υπόσχεση να τερματίσει την χρόνια πολιτική περικοπών. Ωστόσο, η αντιπαράθεση με τους δανειστές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ διήρκεσε λίγο και ήταν μάταιη. Η Αθήνα έπρεπε τον Ιούλιο να λυγίσει στις πιέσεις των δανειστών – ειδάλλως θα απειλούνταν με χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη».

Μεταξύ ιδεοληψιών της Αριστεράς και κυνικότητας της Δεξιάς υπάρχει ένας μέσος δρόμος, ο οποίος είναι και κοινωνικά δίκαιος και οικονομικά αποτελεσματικός, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας, σε συνέντευξή του, στο τεύχος Ιανουαρίου της Οικονομικής Επιθεώρησης του Συνδέσμου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Φέσσας επισημαίνει ότι «απαιτείται κοινή αντίληψη των προβλημάτων και κατανόηση των μεγάλων αδιεξόδων που έχει συσσωρεύσει το χρεοκοπημένο αναπτυξιακό υπόδειγμα, για να γίνουν πράξη» και προσθέτει ότι «δυστυχώς, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, παρά την πολυετή κρίση».

Στα Ελληνικά Πετρέλαια και την Edison μεταβιβάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα της Petroceltic για έρευνες στην περιοχή του Δ. Πατραϊκού καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων του επιχειρηματικύ σχήματος. Όπως ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, «ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των  εταίρων του επιχειρηματικού σχήματος, που κατέχει αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων την περιοχή του Δ.  Πατραϊκού κόλπου. Συμφωνήθηκε η μεταβίβαση του συνόλου των δικαιωμάτων της Petroceltic  Resources Plc (33 1/3%) εξ ημισείας στους άλλους δύο εταίρους».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το 2015 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για δύο από τα σπουδαιότερα οικονομικά σύμβολα της Γερμανίας –  τη Volkswagen και τη Deutsche Bank – καθώς και οι δύο όμιλοι προσπαθούν να αποτινάξουν τη «ρετσινιά» των σκανδάλων. Τον Ιανουάριο του 2015, ο Μάρτιν Βίντερκορν δήλωνε από το Ντιντρόιτ ότι η Volkswagen θα κινηθεί και πάλι πολύ δυναμικά στις ΗΠΑ. Εννέα μήνες αργότερα, η καριέρα του ως επικεφαλής της Volkswagen είχε τελειώσει και η φήμη της γερμανικής εταιρείας είχε φθάσει στο ναδίρ, μετά από μια είδηση που κατά σύμπτωση προερχόταν από τις ΗΠΑ.

Απαισιόδοξη εν όψει της έλευσης του νέου έτους εμφανίστηκε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 θα είναι απογοητευτικός. Σε άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η Λαγκάρντ εξήγησε ότι η προοπτική περαιτέρω αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης εγείρουν σημαίνουσες προκλήσεις, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην καλλιέργεια της αβεβαιότητας. «Σε πολλές χώρες, ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει αδύναμος» σημείωσε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. «Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και άνιση» επανέλαβε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Σε συμφωνία για την πληρωμή προστίμου 318 εκατ. ευρώ έχουν καταλήξει Apple και Iταλία, μετά την υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους 1 δισ. ευρώ της αμερικανικής εταιρείας. Η συμφωνία επήλθε κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ως απόρροια των φορολογικών ελέγχων των ιταλικών αρχών την περίοδο 2008 – 2013. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Apple, κατά το επίμαχο διάστημα, απέφυγε να δηλώσει στις αρμόδιες αρχές το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Στις 129 από 123 προηγουμένως, αυξήθηκε ο αριθμός των συστημικών τραπεζών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, οκτώ νέες τράπεζες αξιολογήθηκαν ως συστημικές, ενώ την ίδια ώρα, ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός αφαιρέθηκε από δυο τραπεζικά ιδρύματα. Οι οκτώ νέες τράπεζες θα πρέπει να υπαχθούν στην εποπτεία της ΕΚΤ έως την 1η Φεβρουαρίου του 2016. 

Για τις επόμενες εβδομάδες αναβάλλεται η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους τύπου Airbus A320neo, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Το πρώτο αεροσκάφος τύπου A320neo ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί έως τα τέλη του 2015 στη γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa.

Σε καταρχήν συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές έφθασε η Julius Baer, η οποία εκτιμά ότι θα καταβάλλει πρόστιμο 547 εκατ. δολαρίων, μετά τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή Αμερικανών πελατών της. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016, με το τελικό πρόστιμο να είναι σημαντικά αυξημένο έναντι των εκτιμήσεων του Ιουνίου.

Στο 5,1% επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο σχετικός δείκτης θα διαμορφωθεί στο 5,2% έναντι 5,3% τον Οκτώβριο.