Skip to main content

Φοροεκτιμήσεις

Από την έντυπη έκδοση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Επιστημονική ομάδα της ARTION 
με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr

Δήλωση με επιφύλαξη – σιωπηρή απόρριψη
Όταν ο φορολογούμενος αμφιβάλλει σχετικά με την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, έχει δικαίωμα να υποβάλει φορολογική δήλωση με επιφύλαξη, η οποία πρέπει να είναι ειδική και αιτιολογημένη. Κάθε γενική ή αόριστη επιφύλαξη θεωρείται άκυρη και δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Ο γενικός γραμματέας δύναται να δεχθεί την επιφύλαξη και να διαγράψει το ποσό «της φορολογητέας ύλης για την οποία» διατυπώθηκε η επιφύλαξη εντός ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση απόρριψης της επιφύλαξης ή παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας απάντησης, ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει στην Ειδική Διοικητική Διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 63 του Κώδικα.

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων 
Από την 01.01.2014 και μετά, η Φορολογική Διοίκηση, εφόσον διενεργεί επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού φόρου ή εισφοράς, μετά την πάροδο των 90 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης του φορολογούμενου, οφείλει να υπολογίζει και να επιστρέφει τόκους. Η τοκοφορία αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος και οι τόκοι υπολογίζονται, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και αποφάσεις περί καθορισμού των επιτοκίων του άρθρου 53 του ν. 4174/2013, μέχρι και την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού φόρου ή εισφοράς.

Διακίνηση ιματισμού ξενοδοχείου
Με την υπ’ αριθ. 2453/2020 απόφαση της ΔΕΔ Αθήνας κρίθηκε ότι για τη διακίνηση κλινοσκεπασμάτων, από ξενοδοχειακή επιχείρηση στις εγκαταστάσεις επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών καθαρισμού – πλυσίματος (στεγνοκαθαριστήριο), δεν απαιτείται έκδοση παραστατικού διακίνησης, καθόσον τα υπόψη κλινοσκεπάσματα αποτελούν πάγια περιουσιακά στοιχεία για την ξενοδοχειακή επιχείρηση. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός της προσφεύγουσας εταιρείας, ότι για τη διακίνηση ειδών ιματισμού δεν απαιτείται έκδοση στοιχείου διακίνησης (εκτός της περίπτωσης πώλησης), για τον λόγο ότι δεν θεωρούνται αποθέματα αλλά πάγια περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, όπως αναφέρεται στην ΠΟΛ.1003/31-12-2014, έγινε αποδεκτός.

Αμοιβές Δ.Σ. και τέλη χαρτοσήμου
Οι αμοιβές Δ.Σ. υπάγονται σε χαρτοσήμανση και υπόκεινται σε αναλογικό χαρτόσημο 1% πλέον ΟΓΑ χαρτοσήμου 20% επί του χαρτοσήμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4755/1930 περί Κ.Ν.Τ.Χ. Έπειτα από απόφαση της Γ.Σ., μπορεί να επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση και να εκπέσει κανονικά ως επιχειρηματική δαπάνη της επιχείρησης. 

Δημοφιλή ερωτήματα
Το ποσό ποινικής ρήτρας, η οποία ασφαλίζει συναλλαγή υπαγόμενη στο καθεστώς του φόρου προστιθέμενης αξίας (π.χ. εργολαβία, προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών κ.λπ.), για μη τήρηση όρων συμφωνητικού εμπορικών πράξεων, υπαγόμενων σε ΦΠΑ δεν υποβάλλεται σε τέλος χαρτοσήμου.