Skip to main content

Alpha Bank: Πώς εξηγείται η μείωση της ανεργίας

Την πορεία μείωσης του ποσοστού ανεργίας αναλύει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, διαπιστώνοντας πως η βελτίωση της αγοράς εργασίας συνιστά απόρροια της μείωσης της διαρθρωτικής και όχι της κυκλικής, ανεργίας.

Στη μελέτη της ελληνικής τράπεζας επισημαίνεται ότι η ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας αποτελεί τη βασική πρόκληση στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, καθώς συνιστά σημαντικό στοιχείο για την:

  • αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού που επλήγη στην περίοδο της κρίσεως
  • την ισχυροποίηση της δυναμικής της ίδιας της ανάπτυξης, αφού τροφοδοτεί την ιδιωτική κατανάλωση όπως
  • τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέσω της αυξήσεως των εισφορών.

«Η μείωση της ανεργίας αποτελεί, συνεπώς, αναγκαία και ικανή συνθήκη για την διασφάλιση ενός κοινωνικά αποδεκτού ύψους των συντάξεων σε μόνιμη βάση» αναφέρει μεταξύ άλλων, η Alpha Bank.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ελληνική τράπεζα διαπιστώνει ότι η μείωση της ανεργίας, όπως παρατηρείται σήμερα, αποτελεί απόρροια της μείωσης της διαρθρωτικής και όχι της κυκλικής ανεργίας, καθώς συνδέεται περισσότερο με την αποδοχή, από την πλευρά των ανέργων, θέσεων εργασίας μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης και όχι με την αύξηση της ενεργού ζήτησης.

Το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας δεν αφορά τη κυκλική ανεργία επιβεβαιώνεται και από την καθοδική πορεία του λόγου του καθαρού αποθέματος κεφαλαίου ανά εργαζόμενο από το 2014 και μετά.

Συγκεκριμένα, στην περίοδο της κρίσης, η μείωση της απασχόλησης ήταν ταχύτερη ακόμη και από τη σημαντική μείωση των αποθέματος κεφαλαίου, με αποτέλεσμα ο λόγος εντάσεως κεφαλαίου ανά εργαζόμενο να ανέρχεται.

Αντίθετα, από το 2014 και μετέπειτα, η απασχόληση σταδιακά αυξάνεται, ενώ η χαμηλότερη των αποσβέσεων επενδυτική δαπάνη διατηρεί σε καθοδική πορεία το απόθεμα κεφαλαίου της χώρας.

Συνεπώς, καταλήγει η Alpha Bank, η μείωση της ανεργίας που παρατηρείται επί του παρόντος, σχετίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό με την κάλυψη των υφιστάμενων κενών θέσεων εργασίας, παρά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ως αποτέλεσμα υλοποίησης νέων επενδυτικών σχεδίων.

naftemporiki.gr