Skip to main content

To αμφιλεγόμενο τελευταίο εμπόδιο στον ιταλικό προϋπολογισμό

Με μία αμφιλεγόμενη αύξηση στη φορολογία των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων επιχειρεί η ιταλική κυβέρνηση να ξεπεράσει και το τελευταίο εμπόδιο για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2019 και την οριστική επίλυση της διαμάχης με τις Βρυξέλλες. 

Το μέτρο πυροδοτεί έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς διπλασιάζει το φορολογικό συντελεστή για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως ο Ερυθρός Σταυρός στο 24%. Με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά και τη Λέγκα σε μικρότερο βαθμό, να έχουν κάνει σημαία τους προεκλογικά την καταπολέμηση της φτώχειας, τα πυρά και της απόφασης ήταν αναμενόμενα. 

Ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε και ο αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, κάλεσαν τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την αλλαγή αυτή στη φορολογία, υπενθυμίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Η προθεσμία για την ψήφιση του προϋπολογισμού από την ιταλική Βουλή είναι η 31η Δεκεμβρίου. Δεσμεύθηκαν δε ότι θα χαμηλώσουν και πάλι τη φορολογία «με την πρώτη ευκαιρία».

Η ψηψοφορία στην Κάτω Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί αύριο, Σάββατο. Το όλο «δράμα» με τον προϋπολογισμό φαίνεται να έχει πλήξει σε έναν βαθμό την δημοτικότητα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, χωρίς να απειλεί ωστόσο την κυριαρχία τους. Στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην Corriere della Serra την Πέμπτη, η στήριξη στη Λέγκα μειώθηκε κατά τρεις μονάδες στο 32,9% και για τα Πέντε Αστέρια μειώθηκε στο 27%. 

Πηγή: Bloomberg