Skip to main content

Κινεζικές πιέσεις στη McDonald’s να επεκτείνει το ψηφιακό σύστημα πληρωμών πριν τους Ολυμπιακούς

Να επεκτείνει το ψηφιακό σύστημα πληρωμών σε γιουάν στα εστιατόρια σε όλη τη χώρα πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ζήτησε η Κίνα από την McDonald’s.

Η Κίνα ετοιμάζεται να λανσάρει το πρώτο σημαντικό ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η Κίνα πιέζει ορισμένες αμερικανικές εταιρείες να εγκαταστήσουν συστήματα που θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να πληρώνουν για τα προϊόντα τους σε ψηφιακά γιουάν μέχρι την έναρξη των Αγώνων του Πεκίνου τον Φεβρουάριο.

Το e- ρενμίνμπι είναι νόμιμο χρήμα που εκδόθηκε από την κινεζική κεντρική τράπεζα και επιτρέπει τις ψηφιακές συναλλαγές μέσω μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υποστηρίζει ότι το νόμισμα-γνωστό και ως e-CNY-θα συνυπάρχει με τα μετρητά. Δεκάδες άλλες χώρες εξετάζουν την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων.

Ήδη, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού σχεδίου, η McDonald’s επιτρέπει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ψηφιακά πορτοφόλια γιουάν σε 270 τοποθεσίες στη Σαγκάη. Αλλά η κινεζική κυβέρνηση θέλει η αλυσίδα να επεκτείνει το σύστημα ευρύτερα σε ολόκληρη την Κίνα.

Η McDonald’s αρνήθηκε να απαντήσει εάν δέχεται πίεση από το Πεκίνο. «Η Σαγκάη είναι η πιλοτική μας πόλη και θα κρίνουμε από την ανταπόκριση των πελατών», ανέφερε.

Σύμφωνα με την πηγή των FT, Ένα  η Visa, κορυφαίος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων, και η Nike, χορηγός ομάδας των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν επίσης πίεση.  

Από την άλλη, πηγή κοντά στις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Κίνας αρνήθηκε ότι το Πεκίνο ασκούσε πιέσεις στις αμερικανικές εταιρείες.

naftemporiki.gr