Skip to main content

Πέθανε ο ο πρωτοπόρος τραπεζίτης Μίνως Ζομπανάκης

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, ο πρωτοπόρος τραπεζίτης και οικονομολόγος, Μίνως Ζομπανάκης.

Ο Μίνως Ζομπανάκης γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Καλύβες στην Κρήτη. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και αναδείχτηκε σε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τραπεζικής βιομηχανίας.

Επηρεασμένος από τη σχολή σκέψης του Γιόζεφ Σουμπέτερ, άφησε το στίγμα του στο Σίτι του Λονδίνου, διαμορφώνοντας τον θεσμό των διατραπεζικών επιτοκίων (Libor). Πάνω στα διατραπεζικά επιτόκια βασίστηκε ολόκληρη η ευρωαγορά, τη δεκαετία του 1970.

Ο Μίνως  Ζομπανάκης υπήρξε από τους θεμελιωτές της σύγχρονης μορφής δανεισμού με την απελευθέρωση της διακίνησης κεφαλαίων.    Από το 1976, προειδοποιούσε ότι το «το ιδιωτικό χρηματοοικονομικό σύστημα έχει εκτεθεί σε τεράστιο βαθμό προς χώρες οι οποίες ίσως δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ένα ολοένα αυξανόμενο βάρος εξωτερικού χρέους».

Αρνήθηκε να γίνει πρωθυπουργός όταν του το πρότεινε η χούντα των συνταγματαρχών και υπήρξε άτυπος και άμισθος σύμβουλος όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων.

«Ο Μίνως Ζομπανάκης υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων οικονομολόγων παγκοσμίως και συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση του διεθνούς συστήματος χρηματαγορών.

Έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού απελευθερώνοντας τη διακίνηση των κεφαλαίων, ενώ ξεχώρισε στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα για τις πρωτοποριακές ιδέες του.

Αρνήθηκε τη θέση του Πρωθυπουργού όταν του το πρότεινε η χούντα των συνταγματαρχών, ενώ υπήρξε άμισθος σύμβουλος όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την απώλεια του Μίνωα Ζομπανάκη η Νέα Δημοκρατία.

«Ο Μίνως Ζομπανάκης ήταν ένας πολύ καλός φίλος της οικογένειας μας. Πρωτοπόρος τραπεζίτης διεθνούς εμβέλειας αλλά και πραγματικός πατριώτης που ήταν πάντα κοντά στην Ελλάδα όταν τον χρειάστηκε. Τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στον Ανδρέα και τον Κωστή». έγραψε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Τwitter.