Skip to main content

Στο χρηματιστήριο CME το νερό μαζί με τον χρυσό

Από την έντυπη έκδοση

Της Ζωρζέτ Ζολώτα
[email protected]  

Tο νερό θα συμπεριληφθεί στη λίστα εμπορευμάτων του χρηματιστηρίου CME μαζί με τον χρυσό και το πετρέλαιο, με την έναρξη της διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για πρώτη φορά από αυτήν την εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο, όταν ο καύσωνας και οι πυρκαγιές είχαν πλήξει τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, αναγκάζοντας μισό εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των τεράστιων πύρινων μετώπων στο Όρεγκον, στην Καλιφόρνια και στην Ουάσιγκτον.

Τα νέα συμβόλαια νερού στο CME θα συνδέονται με τον δείκτη Nasdaq Veles California Water (ΝQH2O) που καθιερώθηκε προ διετίας. Όπως είχε τονιστεί στην αρχική ενημέρωση του CME, «σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις στην παροχή νερού μέχρι το 2025, παρουσιάζοντας έναν αυξανόμενο κίνδυνο στις επιχειρήσεις και τις κοινότητες όλου του κόσμου, και ιδιαίτερα στην αγορά νερού του 1,1 δισ. δολαρίων της Καλιφόρνια».

Πρόθεση του CME είναι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, να δημιουργηθεί μια ρευστή και διαφανής προθεσμιακή αγορά που θα βοηθήσει τους χρήστες της να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο μιας αύξησης των τιμών. Παραδείγματος χάριν, το 40% της κατανάλωσης νερού στην Καλιφόρνια χρησιμοποιείται για την άρδευση εκτάσεων άνω των 36 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Οπότε ο δείκτης ΝQH2O θα επιτρέψει σε έναν αγροτικό παραγωγό να καλυφθεί εκ των προτέρων από μια απρόσμενη αύξηση του κόστους νερού που είναι απαραίτητη για την άρδευση μεγάλων καλλιεργειών. Θα επιτρέπει, επίσης, σε μια μεταποιητική μονάδα να διαχειρίζεται καλύτερα τους κινδύνους από τη διακύμανση των τιμών. Κάθε συμβόλαιο θα αντιπροσωπεύει πάνω από 12 εκατ. λίτρα νερού, αλλά δεν θα ενσωματώνει φυσικές ποσότητες όπως συμβαίνει με την προθεσμιακή αγορά των αγροτικών εμπορευμάτων ή των βιομηχανικών μετάλλων ή του πετρελαίου.

Η ανάγκη συντήρησης των υδάτινων πόρων

Αναλυτές της αγοράς που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg διατείνονται πως με τη διαπραγμάτευση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο νερό, το οποίο θεωρείται στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως δημόσιο αγαθό, μπορεί να αναδειχθεί η ανάγκη συντήρησης υδάτινων πόρων. Υπέρμαχοι του περιβάλλοντος τονίζουν για τους κινδύνους του φαινομένου του θερμοκηπίου και προειδοποιούν πως στο μέλλον μπορεί να ξεσπάσουν πόλεμοι για το νερό καθώς οι κλάδοι της γεωργίας και της ενέργειας μαζί με τη μεγέθυνση των αστικών κέντρων θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό για υδάτινους πόρους. Αν μη τι άλλο, τα συμβόλαια νερού στο CME θα απεικονίζουν και θα συνοψίζουν τις μεγάλες διακυμάνσεις στο κόστος ύδρευσης σε μια επικίνδυνη περίοδο για τον πλανήτη.

Τα συμβόλαια νερού, αν και δεν θα απαιτούν τη δέσμευση φυσικών ποσοτήτων, θα κλείνουν με βάση τον δείκτη ΝQH2O που δημιουργήθηκε προ διετίας από το χρηματιστήριο Nasdaq και τη Veles Water Limited που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη χρηματοοικονομικών προϊόντων στις αγορές ύδατος. Ο δείκτης ΝQH2O αντανακλά μια εβδομαδιαία τιμή αναφοράς στα δικαιώματα ύδατος της Καλιφόρνια, η οποία απορρέει από τον σταθμισμένο μέσον όρο των τιμών στις πέντε μεγαλύτερες και πιο ενεργές αγορές ύδατος της πολιτείας. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, το κόστος ύδρευσης σε όλες τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 31% πάνω από τον πληθωρισμό και για τους κατοίκους της Καλιφόρνια έως και 45%. Παράλληλα, ειδήμονες τονίζουν πως είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν έργα για την αναβάθμιση των υποδομών στη συγκεκριμένη πολιτεία.