Skip to main content

ΗΠΑ: Επιβολή κυρώσεων σε θυγατρική της Rosneft λόγω Βενεζουέλας

Στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος θυγατρικής της Rosneft προχώρησαν οι ΗΠΑ, με το επιχείρημα ότι πωλεί πετρέλαιο της Βενεζουέλας και παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο. Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και εντείνουν τις πιέσεις προς της Ρωσίας -που οι ΗΠΑ θεωρούν ως το μεγαλύτερο υποστηρικτή της κυβέρνηση Μαδούρο. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Rosneft Trading, θυγατρική της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft, ότι στηρίζει τον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας και ότι παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν παράλληλα άδεια που δίνει περιθώριο 90 ημερών σε επιχειρήσεις να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους με την εταιρεία.

Οι κυρώσεις παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της θυγατρικής της Rosneft και την περιουσία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, Ντιντιέ Καζιμίρο.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν πέρυσι τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της χώρας και άρχισαν να εντείνουν τις κυρώσεις και διπλωματική πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο. ‘Ενα χρόνο αργότερα, ο Μαδούρο παραμένει στην εξουσία, έχοντας τη στήριξη του στρατού και της Ρωσίας, Κίνας και Κούβας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters