Skip to main content

Επιμελητήριο Φθιώτιδας: Να ρυθμιστούν και τα κόκκινα δάνεια των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών

Τη συμπερίληψη στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και των δανειοληπτών των συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση ζητεί το επιμελητήριο Φθιώτιδας.

Σε επιστολή του προς τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το επιμελητήριο επισημαίνει πως πολλοί επιχειρηματίες έχουν δάνεια στην υπό εκκαθάριση Συνεταιριστική Τράπεζα της Λαμίας.

« Οι τράπεζες που τελούν σε εκκαθάριση αποτελούσαν πηγή χρηματοδότησης για χιλιάδες τοπικές επιχειρήσεις. Με την ανάκληση των αδειών των τραπεζών αυτών, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρέθηκαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης, εγκλωβισμένοι στο καθεστώς εκκαθάρισης και αποκομμένοι από το τραπεζικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μεγάλο κενό σε σχέση με τη χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων. Πολλοί από αυτούς προσπαθούν, υπό αντίξοες συνθήκες, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», συμπληρώνει.

Στην επιστολή του τονίζει πως θεωρεί ως δεδομένο την ίση μεταχείριση των δανειοληπτών και στις προς εκκαθάριση τράπεζες για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με το επιμελητήριο Φθιώτιδας, πρέπει να δοθούν κίνητρα και ανάσες ώστε να αυξηθεί το χρονικό όριο αποπληρωμής των δανείων και να υπαχθούν οι δανειολήπτες σε ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Αυτό που πρέπει να γίνει, συνχίζει, είναι να υιοθετηθεί μια πολιτική εξυπηρέτησης δανείων και ρυθμίσεων μακροχρόνιας περιόδου και για τους χρηματοδοτούμενους με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, όπως ακριβώς ισχύει και στις υπόλοιπες τράπεζες της χώρας. Επιπλέον, να διερευνηθεί το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων, αφού αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα χωρίς να έχει γίνει προσπάθεια προσαρμογής στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.