Skip to main content

Βυθίζονται στο κόκκινο τα χρηματιστήρια διεθνώς

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται οι ευρωπαϊκές μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση μίας άκρως ταραχώδους εβδομάδας. Τα futures στη Wall Street δείχνουν ότι και η αμερικανική αγορά θα έρθει αντιμέτωπη με ρευστοποιήσεις, οι οποίες άρχισαν νωρίς το πρωί από την Ασία. Το σήμα για τη φυγή των «ταύρων» από τις αγορές έδωσαν τα νέα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα, τα οποία εντείνουν τις ανησυχίες για την πορεί της παγκόσμιας οικονομίας. H προειδοποίηση της Pimco για πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ, αλλά και ο επίμονος πονοκέφαλος του Brexit στην Ευρώπη έρχονται να συμπληρώσουν ένα σκηνικό, που κόβει κάθε όρεξη για ρίσκο. 

Ο  πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 1,4%, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες που είχαν πατήσει γκάζι τις προηγούμενες ημέρες να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,3%. Ισχυρότερες είναι οι πιέσεις για τον Dax στη Φραγκφούρτη που καταγράφει πτώση 1,65%, ενώ στο -1,5% είναι και ο CAC 40 στο Παρίσι. 

Το αρνητικό κλίμα ανά την Ευρώπη επηρεάζει και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε μία εξαιρετικά υποτονική συνεδρίαση, με την αξία των συναλλαγών να είναι μόλις 4 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,3% στις 640 μονάδες. 

Νωρίτερα ο ασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωσε πτώση 1,4%, ενώ  και ο δείκτης ΜSCI Emerging Market Index των αναδυόμενων υποχώρησε 1,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποτιμάται 0,6% και διολισθαίνει σε χαμηλά δύο εβδομάδων. 

naftemporiki.gr