Skip to main content

Εξωδικαστικός: «Παράθυρο» για τα χρέη του 2018

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Για έναν χρόνο, και συγκεκριμένα έως τις 31/12/2019 (αντί για τις 31/12/2018 που αρχικά έληγε), παρατείνεται η ισχύς του εξωδικαστικού μηχανισμού (νόμος 4469/2017). Η σχετική τροπολογία έχει ήδη αποσταλεί στη Βουλή και αναμένεται να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο και να ψηφιστεί έως τις 20 Δεκεμβρίου. Μαζί με την παράταση έρχεται και πακέτο βελτιώσεων, στην κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών, ωστόσο αυτές θα έχουν προσδιοριστεί έως το τέλος του μήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξει στον εξωδικαστικό, μετά την παράτασή του, και τα «κόκκινα» χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, που δημιουργήθηκαν εντός του 2018.

Το πλαίσιο, με βάση το οποίο θα ενταχθούν τα χρέη του 2018, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και όταν τελεσφορήσει θα ακολουθήσει και νέα τροπολογία.

Το θέμα των συζητήσεων περί παράτασης του εξωδικαστικού είχε αποκαλύψει η «Ν» στο φύλλο της 30ής Νοεμβρίου, στο οποίο κατέγραφε τα σενάρια που εξετάζονται, με βάση πληροφορίες από τραπεζικές πηγές.

Η παράταση, σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς λίγους μήνες πριν, και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο, άρχισε η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι έως τα τέλη του Αυγούστου 2018 είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία διευθέτησης οφειλών μόνο 280 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, ενώ έως αυτή τη στιγμή οι υποθέσεις που έχουν διευθετηθεί ξεπερνούν τις 1.104. Μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υπαγωγής στον μηχανισμό περισσότερες από 59.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, και αγρότες.

Με την κατά ένα έτος παράταση, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι σύμφωνοι και οι θεσμοί, οι οποίοι με βάση τα τελευταία αποτελέσματα που έχουν παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά, κρίνουν ότι με συγκεκριμένο πλαίσιο σε συνδυασμό με τις επιπλέον παρεμβάσεις που αναμένονται, υπάρχει η δυνατότητα και μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αλλά και της αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος στην ισχύ του νόμου.

Επιταχύνεται τις τελευταίες εβδομάδες

Αθροιστικά μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και είχαν υποβληθεί 5.565 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Στο διάστημα αυτό, ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία και ρύθμισαν τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.104 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή περίπου 1 στους 5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Συνοπτικά τα αποτελέσματα (στις εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα για κάθε είδος οφειλέτη), έχουν ως εξής:   

  •  Επιχειρήσεις (70 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.035 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 115 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, τράπεζες και προμηθευτές.
  •  Ελεύθεροι επαγγελματίες (44 εβδομάδας λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 3.257 αιτήσεις και εξ αυτών 874 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
  •  Αγρότες (23 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 273 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κ.λπ. τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 115 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ και PQH.