Skip to main content

Εκλογικό διακύβευμα η φορολογική πολιτική

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Η φορολογική πολιτική θα είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου, κάτι που κατέστη απολύτως σαφές και από τις δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών παραγόντων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών. 

Λίγες ώρες πριν εμφανιστεί στο βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να παρουσιάσει τον κατάλογο των 29 νέων φόρων που επιβλήθηκαν κατά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τη Νέα Υόρκη όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου της Capιtal Link, παραδέχτηκε ότι δεν είναι δίκαιοι όλοι οι φόροι που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, τονίζοντας ότι σταδιακά -και με δεδομένη τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου- αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Αν παρέμενα υπουργός Οικονομικών για τα επόμενα 3-4 χρόνια, θα έθετα ως προσωπικό στόχο ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο θα ήταν πολύ πιο απλό, σταθερό και δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. 

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τους φόρους αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 και θα ενταθεί όσο θα πλησιάζει η ημέρα των εκλογών. Η κυβέρνηση θα προβάλει τον δικό της σχεδιασμό -σχετική αναφορά έκανε και ο κ. Τσακαλώτος στη Νέα Υόρκη, υπενθυμίζοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση του ΦΠΑ μετά το 2021, αλλά και για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί- και η Νέα Δημοκρατία θα αντιπαραβάλλει τις δικές της προτάσεις, μεταξύ άλλων και για τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων. Μάλιστα, όσο θα προχωρούν οι μήνες μέσα στο 2019 η αντιπαράθεση θα γίνεται εντονότερη, καθώς αμέσως μετά τις εκλογές θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς όσον αφορά το φορολογικό πακέτο του 2020. Σε αυτό υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα με τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και την ενεργοποίηση των αντίμετρων που προβλέπονται (μεταξύ άλλων της μείωσης του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας αλλά και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης). Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε από τη Νέα Υόρκη ότι ο προσωπικός του στόχος είναι η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, παρά του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων, η μείωση του οποίου έχει ήδη δρομολογηθεί μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας. «Όμως ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, όπως και σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν τελειώνει ποτέ. Είναι μια μάχη πολλές φορές άνιση, γιατί οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες έχουν πολλά εργαλεία και πολλούς δικηγόρους και λογιστές για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ρυθμιστική πρωτοβουλία μιας κυβέρνησης».

Αναμονή για ν. Κατσέλη

Μικρή πίστωση χρόνου για να ανακοινώσει το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή με την αλλαγή του χρόνου, ζήτησε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η κυβέρνηση, υποστήριξε, αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της λαϊκής κατοικίας και της αποκάλυψης των στρατηγικών κακοπληρωτών, μια «ισορροπία η οποία απαιτεί ακόμη λίγη δουλειά για να βρεθεί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από την πλευρά των επενδυτών για το θέμα της διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων, ενώ προανήγγειλε κινήσεις όσον αφορά το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής «ακριβού» τμήματος του ελληνικού χρέους, όπως είναι οι οφειλές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αξιοποίηση του αποθεματικού ασφαλείας. 

Το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ

Όπως προκύπτει και από τις διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη, εντός των επόμενων ημερών ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για το 2019 και σε αυτό θα αποκαλύπτεται πρώτον ο στόχος άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς και δεύτερον ο προγραμματισμός για την πρόωρη αποπληρωμή των «ακριβών» οφειλών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι το χρέος προς το ΔΝΤ -έπεσε οριακά κάτω από τα 10 δισ. ευρώ μετά τις τελευταίες πληρωμές- φτάνει να τοκίζεται ακόμη και με 4,9%, δηλαδή περισσότερο και από το τρέχον επίπεδο του 10ετούς ομολόγου. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις πρόωρες αποπληρωμές, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις και ότι στο πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ θα περιλαμβάνεται και το σχέδιο για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν υψηλότερο επιτόκιο. 

Διαβεβαίωση ιδιωτικοποιήσεων

Με δεδομένες τις δηλώσεις Κοστέλο περί προώθησης των μεταρρυθμίσεων (μεταξύ των οποίων και των αποκρατικοποιήσεων), ο κ. Τσακαλώτος, αφού επιβεβαίωσε ότι προγραμματίζεται νέα αποστολή των θεσμών στην Αθήνα προς το τέλος Ιανουαρίου, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ειδικότερα είπε πως θα ολοκληρωθούν αυτές που είναι στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ανέφερε ότι το «υπερταμείο» έχει ένα σχέδιο αύξησης της αξίας των ΔΕΚΟ και της περιουσίας του Δημοσίου όπου δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει ιδιωτικοποιήσεις, αλλά μπορεί να προχωρήσει με άλλους τρόπους για να αυξήσει την αξία τους. Διαβεβαίωσε επίσης για την επένδυση του Ελληνικού ότι σύντομα θα βγει η προκήρυξη, αφού το τελευταίο εμπόδιο ήταν η άδεια για το καζίνο. Τέλος, προανήγγειλε την άμεση αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, εξηγώντας ότι έχει ήδη βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος.