Skip to main content

Πώς ο Τζόνσον «έκλεψε» τα μετεκλογικά κέρδη της στερλίνας

Όσο εντυπωσιακά αναπτύχθηκε τόσο απότομα ξεφούσκωσε το μετεκλογικό ράλι της στερλίνας. Ο θρίαμβος του Μπόρις Τζόνσον στις γενικές εκλογές και η άνετη πλειοψηφία που εξασφάλισε στη Βουλή έδωσαν δυναμική ώθηση στο βρετανικό νόμισμα, καθώς ήταν πλέον πιο ξεκάθαρο το τοπίο για το Brexit. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι όμως και πάλι η αιτία που το νόμισμα δέχεται από χθες το βράδυ σφυροκόπημα, χάνοντας το σύνολο των κερδών που είχε εξασφαλίσει μετά τις 12 Δεκεμβρίου. 

Η στερλίνα υποχωρεί σήμερα περισσότερο από 1% έναντι τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου και τούτο γιατί έρχεται στο προσκήνιο ο φόβος ενός διαφορετικού no deal. Η Βρετανία θα υλοποιήσει το Brexit στη βάση της Συμφωνίας Αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον στις 31 Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσει μία μεταβατική περίοδος 11 μηνών κατά την οποία θα ακολουθεί τους κοινοτικούς κανόνες και θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά. Υπάρχει ο φόβος όμως όταν αυτή λήξει, το Λονδίνο να μην έχει κλείσει εμπορική συμφωνία με τους 27 και τότε οι αναταράξεις θα είναι αναπόφευκτες. 

Οι Βρυξέλλες από την πρώτη στιγμή έστειλαν το μήνυμα ότι το διάστημα των 11 μηνών δεν αρκεί για μία τόσο περίπλοκη συμφωνία. Οι συνθήκες ελεύθερου εμπορίου συνήθως χρειάζονται πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων. Στην περίπτωση της συμφωνίας Ε.Ε.- Καναδά πέρασαν επτά έτη. Σε καμία περίπτωση δεν θα είχαμε κάτι αντίστοιχο εδώ. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο η μεταβατική περίοδος να κρατήσει περίπου 2 χρόνια. Ο Τζόνσον ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιτρέψει καμία παράταση πέραν των 11 μηνών και πιστεύει ότι οι 27 θα του δώσουν αυτό που θέλει μέσα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα γι να αποφύγουν τα χειρότερα. 

Οι επενδυτές τον βλέπουν ουσιαστικά να «τζογάρει» και πάλι και ο ενθουσιασμός του για τη νίκη του έχει δώσει πάλι τη θέση στον προβληματισμό. 

naftemporiki.gr