Skip to main content

Market beat: Η αγορά περιμένει η οικονομία αγκομαχά η πτωτική συσσώρευση ευνοείται

Το κλίμα διεθνώς ευτυχώς δεν συνεισφέρει για την ώρα σε μείωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου αλλά στην Αθήνα οι θεσμικοί έδειξαν πως επηρεάστηκαν αρνητικά όταν έγινε σαφές ότι ο Φεβρουάριος δεν θα φέρει την ανακούφιση που προσδοκά το επενδυτικό κοινό αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση.

Όταν οι πιστωτές δείχνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, τότε και οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις εκτιμήσεις που έκαναν για την κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων γενικά. Την επόμενη ενός νέου ρεκόρ των μετοχικών δεικτών στη Wall Street, που συνεχίζει το ράλι λόγω Τραμπ και εκτινάσσει την διάθεση για ρίσκο σε όλα τα χρηματιστήρια, οι θεσμικοί του ΧΑ με τζίρο που έφθασε τα 9 εκατ. ευρώ στην πρώτη ώρα,  οδήγησαν τον ΓΔ πάλι στις 622 μονάδες. Με άνοδο άφησαν από τα blue chip μόνο τη ΜΟΗ και το ΦΦΓΚΡΠ. Οριακή φυσικά, ενώ τα Τραπεζικά blue chip έχαναν όλα πάνω από 4,5%.

Για αυτό οι ρευστοποιήσεις θέσεων γενικεύονται και οι απώλειες στις μετοχές με υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα είναι τεράστιες. Επειδή είναι σχεδόν εκτός ελέγχου, σε αντίθεση με μετοχές με λιγότερο άπλωμα σε πολλά χαρτοφυλάκια. Τη δεύτερη ώρα οι πιέσεις εντάθηκαν, οι απώλειες των βασικών δεικτών έγιναν μεγαλύτερες του -2% και οδηγούσαν οι εταιρίες Τραπεζών, Χρηματ/κων Υπηρεσιών   και Κοινής Ωφέλειας. Η καταιγίδα κόπασε μετά τις 12:30. Οι συναλλασσόμενοι έδειξαν να βολεύονται με την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που έφερε τη γνωστή πλάγια κίνηση του μέσου όρου, σε μια στενή ζώνη τιμών που ήταν σε κάθε περίπτωση πάνω από τις 622 μονάδες και μεταξύ των 624 και 626,5.

Από την ώρα που η ισορροπία βρέθηκε μειώθηκε σημαντικά και ο ρυθμός συναλλαγών λες και όσα είχαν προηγηθεί (βουτιά, μακροβούτι, αντίδραση και πλάγια κίνηση)  έγιναν για να βρεθεί η «χρυσή ισορροπία» που διατηρήθηκε μετά τις δυο πρώτες ώρες και ως το τέλος. Το αποτέλεσμα ήταν, ένας πολύ καλά αναπτυσσόμενος τζίρος στο πρώτο μέρος, κατέληξε να είναι ίσος με το μέσο τζίρο των δυο περασμένων συνόδων.

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, εκτιμώντας ότι εκτός εξαιρετικά θετικού απροόπτου, η εγχώρια Αγορά επιστρέφει σε φάση πτωτικής αναμονής. Δεν αποκλείουν μάλιστα, υποτροπή του κλίματος σε μετοχές και ομόλογα, αν γίνει κοινή πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να φθάσουν ακόμα και μετά τον Μάρτιο. Πωλήσεις χωρίς πανικό, ήταν η εικόνα από την Αγορά ομολόγων, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για τις ελληνικές αξίες, όπου και στα ομόλογα εμφανίστηκε αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά και κατέληξαν στο 12,84% για την απόδοση των διετών με λήξη το 2017, 9,83% του 2019 και 7,79% για την απόδοση του 10ετους.

Το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, μετά το χθεσινό κλείσιμο παρατηρούσε ότι: «αβέβαιη παραμένει η επίδραση της επίσκεψης Μοσκοβισί και των σχετικών επαφών του με την Ελληνική Κυβέρνηση. Στον Τραπεζικό δείκτη, η υπέρβαση της  διακεκαυμένης ζώνης 780 – 797 μονάδων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, χρήμα και σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν αρκούν μόνο οι προσδοκίες».

Το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, επίσης αντέδρασε αλλά με διαφορετική οπτική: «Το σενάριο να ‘συρθεί’ η διαπραγμάτευση μερικές εβδομάδες ακόμα είναι πλέον ορατό. Το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι κάτι χειροπιαστό από το Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες πραγματοποίησης του χειρότερου σεναρίου, που είναι η αέναη διαπραγμάτευση. Διαφορετικά οι πωλητές θα επανεμφανιστούν στο Χ.Α. με ακόμα μεγαλύτερη ορμή προεξοφλώντας πιθανότατα αβέβαιες εξελίξεις για την Χώρα. Έχουμε πίστη στα θεμελιώδη των εταιρειών που παρακολουθούμε, ενώ θα αναζητήσουμε και ενδυνάμωση των θέσεων μας σε περίπτωση που υπάρξουν συστημικές πιέσεις».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Σε νέο ιστορικό υψηλό, για πέμπτη διαδοχική φορά, τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο των θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο οποίος προλειαίνει το έδαφος για την αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 20.611 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,50% στις 2.349 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,64% στις 5.819 μονάδες.

Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,5% κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2017. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να έχει καθοριστική επίδραση στις επικείμενες αποφάσεις της Federal Reserve, διευκολύνοντας το έργο της Τζανετ Γέλεν, ως προς την προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

«Η αγορά αντιδρά θετικά, όταν βρισκόμαστε κοντά σε κάποια νομισματική απόφαση» σχολίασε ο Αρτ Χόγκαν, αναλυτής της Wunderlich Securities. «Όσο μένουμε εστιασμένοι σ’ αυτή, η αγορά θα κινείται σε ανοδική τροχιά» έσπευσε να προσθέσει.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,10% στα 1,2457 δολάρια, το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,23% στα 1,0601 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,18% στα 114,05 γεν/δολάριο. 

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,23% στα 53,08 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 0,39% στα 55,75 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε αύξηση κατά 0,67% στα 1.233,60 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, καλύτερων των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα στοιχεία για το λιανικό εμπόριο στις ΗΠΑ, καθώς κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,4% έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης 0,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των ενισχυμένων πιθανοτήτων αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve τον επόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 371,47 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,19% στις 11.793 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100κατέγραψε άνοδο κατά 0,47% στις 7.302 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,59% στις 4.924 μονάδες, ο ισπανικόςΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 0,78% στις 9.584 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,69% στις 19.056 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Credit Agricole εκτινάχθηκε στο +4,7% παρά τη συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου. Ανοδικά κατά 2,5% κινήθηκε και η μετοχή της ABN AMRO, στον απόηχο της αύξησης των λειτουργικών εσόδων και κερδών.

Στις ΗΠΑ, ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,5% κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2017.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να έχει καθοριστική επίδραση στις επικείμενες αποφάσεις τηςFederal Reserve, διευκολύνοντας το έργο της Τζανετ Γέλεν, ως προς την προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώνεται κατά 0,10% στα 1,2454 δολάρια, το ευρώ σημειώνει κέρδη κατά 0,18% στα 1,0596 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινείται ανοδικά κατά 0,10% στα 114,13 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητος στο 4,8% διατηρήθηκε ο δείκτης ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016, καθώς ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά 7.000 άτομα, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 37.000 άτομα.

Παράλληλα, αύξηση της τάξης του 6% εμφάνισαν οι εξαγωγές αγαθών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2016, καθώς διαμορφώθηκαν σε 178,6 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές παράλληλα, σημείωσαν άνοδο κατά 4% και ανήλθαν σε 150,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Heineken NV, κατά τη διάρκεια του 2016, παρά τις αντίξοες συνθήκες στις αγορές συναλλάγματος. Συγκεκριμένα, η ολλανδική ζυθοποιία κατέγραψε λειτουργικά κέρδη της τάξης των 3,54 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5% έναντι του 2015.

Την ίδια ώρα, κάμψη της τάξης του 67% εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Credit Agricole, εξαιτίας των υψηλών προβλέψεων για τον εγχώριο κλάδο λιανικής. Τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας ανήλθαν σε 291 εκατ. ευρώ έναντι 882 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τέλος, αύξηση της τάξης του 23% εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της ABN AMRO Group NV, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 333 εκατ. ευρώ έναντι 272 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο μιας κρίσιμης για την ελληνική υπόθεση εβδομάδας του Φεβρουαρίου, που στο τέλος της έχουμε και τη εκπνοή των σειρών Φεβρουαρίου οι θεσμικοί προσπάθησαν, σε μία συνεδρίαση με χαμηλότερο τζίρο, να μειώσουν απλά το πτωτικό αποτέλεσμα από τις ρευστοποιήσεις θέσεων σε όλα τα Τραπεζικά blue chip αλλά και στους περισσότερους κλάδους της αγοράς.

Επέλεξαν την εκδήλωση επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος για ελάχιστες μετοχές του 25άρη και την εμφάνιση μιας καλοστημένης άμυνας για τα τραπεζικά blue chip. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΓΡΙΒ +0,75%, ΜΟΗ +0,86%, ΜΠΕΛΑ +0,45%, ΟΛΠ +0,23%,  ΟΤΕ +0,24%, ΣΑΡ +0,29% και ΤΙΤΚ +1,07% μια μέρα που οι προσδοκίες για λύση στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης καταπόντισαν τη διάθεση για ανάκτηση θέσεων στα περισσότερα blue chip έστω και σε ορισμένα μόνο διαστήματα. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στις 11:38 όταν έγραψε ελάχιστο ο Τραπεζικός δείκτης. Μετά η πορεία υπήρξε σταθερά ανοδική ως τις 12:45 αλλά από τότε και ως το πέρας των συναλλαγών είχαμε επικράτηση της πλάγια τάσης που κράτησε τον 25άρη ανάμεσα στις 1664 και 1671  μονάδες. Ο τραπεζικός  έπιασε μέγιστο τις 754,95 από 774,20 με ελάχιστο τις 722,87 από 738,05 για να κλείσει στις 740,25. Το αποτέλεσμα ήταν η επιβάρυνση της τεχνικής εικόνας των μετοχών του κλάδου. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η κίνηση των τιμών των βασικών δεικτών μόνιμα κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Η άνοδος των 7 μετοχών, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν μικρή και για τις περισσότερες ήρθε στο τέλος και άρα δεν αντιστάθμισε τις απώλειες από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -1,71% από +3,55% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -3,91% από -1,29%,  η ΠΕΙΡ -4,97% από -1,09% στις 14/2, και ΕΥΡΩΒ -4,56% από +0,85% με μεταβαλλόμενη  έκφραση ενδιαφέροντος για πιέσεις ή αγορές. Η αγορά φάνηκε σήμερα ικανότατη να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 622 μονάδων. Ενώ είχε στην πλάτη της μια σειρά από αρνητικές προσδοκίες για τις τράπεζες και την οικονομία  αλλά κύρια αρνητικό για τους επενδυτές κλίμα για την Ελληνική υπόθεση από τις Βρυξέλλες μέσω δηλώσεων Ντάϊζελμπλουμ.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (16 από 10) με δύο τις  ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 11 από 25 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 5 αμετάβλητες. Άρα, οι 25 από 10 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 36,311 από 42,937 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 19,41 από 24,28 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος δεν άλλαξε πολύ από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 53,44% από 56,55% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική ανοδική πορεία. Στο  δεύτερο μέρος αποκρυσταλλώθηκε δυναμική συσσώρευσης στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ από την εικόνα των futures στη Wall Street που έδειχναν για επίπεδο άνοιγμα. Η διάθεση  για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων της ευρωζώνης. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,09%, ο CAC είχε μεταβολή +0,54% με τον FTSE100 με μεταβολή +0,40%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με επίπεδη δυναμική και οριακού  αποτελέσματος  μεταβολές και οι βασικοί δείκτες γρήγορα εμφάνισαν ανοδικές μεταβολές για τον Dow Jones Ind Av στο +0,28% και τον S&P500 στο +0,10%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,11% και έφθασε στις 626,29 από 633,32 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1671,24 από 1689,10 με μεταβολή -1,06%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,0 μονάδα ψηλότερα και τον 25άρη κατά 4,9, κλείνοντας τους πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες στις Κατασκευές Υλικά +0,53% από -0,15%, Πετρελαίου Αερίου +0,47% από +1,26%, Τηλεπικοινωνιών +0,24% από -0,70%, και Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,16% από +1,43%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των Τραπεζών -3,30% από +1,12%, Κοινής Ωφέλειας -2,34% από +0,50%,  Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,05% από +1,91%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,38% από +0,97%, ο ΓΔ -1,11% από +0,66%, ο 25άρης -1,06% από +0,47%, ο FTSEΜ -0,97% από +1,55%, Πρώτων Υλών -0,90% από +0,45%, Τεχνολογίας -0,48% από +0,26%, Τροφίμων Ποτών -0,42% από +0,27%, Εμπορίου -0,39% από -0,06%, Ταξίδια Αναψυχή -0,21% από -0,74% και Ακίνητης Περιουσίας -0,07% από +1,87%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%,  Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,311 από 42,937 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,923 από 1,415 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 32,343 από 39,080 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,780 από 0,957 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,269 από 43,643 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 63,584 από 77,306 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 32 από 66 των καθοδικών σε 61 από 33 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 29.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν καθαρά πτωτική δυναμική στον 25άρη. Μετά το άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα -0,73% εμφάνισε το μέγιστο μέρας στις 1681,36 (-0,46%) μονάδες στο τρίτο λεπτό. Το ελάχιστο μέρας στις 1654,44 ήρθε στις 12:38 και αντιστοιχούσε σε πτώση -2,05%. Το κλείσιμο έγινε στις 1671,24 από 1689,10 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, με μεταβολή -1,06%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 24,095 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 3004 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1680,00 μονάδες και κατώτερο στις 1655,00. Η σειρά Μαρτίου εμφάνισε όγκο 2716 ΣΜΕ με ανώτερο στις 1694,00 μονάδες και κατώτερο στις 1655,00 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 6635 με εκκαθάριση στις 1680,00 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1671,24 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1668,25, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Φεβρουαρίου 2400. Άλλαξαν επίσης χέρια 4 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 23.

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec μετά τα χθεσινά παρατηρούσε: «Από άποψη διαγραμματικής ανάλυσης, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης εμφανίζει την τάση δημιουργίας κορύφωσης τύπου “rounding top”, με βάση τα απότομα “ξεσπάσματα” που συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες βυθίσεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Για να δημιουργήσει βάσιμα την πεποίθηση της ανοδικής τάσης, ο δείκτης θα πρέπει σε πρώτη φάση να κλείσει το καθοδικό “χάσμα” των 1.711 μονάδων, με αμέσως επόμενο στόχο τις 1.726 μονάδες (επίπεδα αντίστασης). Στον αντίποδα, στήριξη υπάρχει στις 1.660 μονάδες, πριν το πρόσφατο χαμηλό των 1.610 μονάδων».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec

Χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις και με τον πήχη των προσδοκιών για το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας να βρίσκεται χαμηλά, η συμπεριφορά του ΓΔ το προηγούμενο συναλλακτικό τριήμερο, με την αντίδραση “πιεσμένου ελατηρίου” από την περιοχή των 600 μονάδων, κρίνεται θετική, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να μην πανικοβάλλονται από τα αρνητικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά οι παγιωμένα χαμηλοί όγκοι συναλλαγών ίσως και να δημιουργούν “παραμορφωτικό καθρέφτη” για τις πραγματικές προθέσεις του “έξυπνου χρήματος”.

Οπωσδήποτε, η μετά από τόσο καιρό και τόση αναμονή απουσία προόδου στα θέματα αξιολόγησης και συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα αποτρέπουν κεφάλαια από το να εισέλθουν στην Αγορά, αν και μακροχρόνια, ακόμη και το “κλείσιμο” των συγκεκριμένων ζητημάτων είναι δύσκολο να βελτιώσει την αντιμετώπιση που έχει το Χ.Α. από τη Διεθνή Επενδυτική Σκηνή.

Τη στιγμή που τόσες άλλες Ξένες Αγορές έχουν υψηλότερη “ορατότητα” και καλύτερο “όνομα” από την Ελληνική, το στοίχημα της επανάκτησης της εμπιστοσύνης προς το Χ.Α. παραμένει δύσκολο να κερδηθεί, ενώ είναι άγνωστο το μέχρι πότε το Παγκόσμιο Επενδυτικό Περιβάλλον θα παραμένει υποστηρικτικό των μετοχικών αποτιμήσεων, όπως συμβαίνει στην παρούσα φάση.

Από άποψη διαγραμματικής ανάλυσης, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης εμφανίζει την τάση δημιουργίας κορύφωσης τύπου “rounding top”, με βάση τα απότομα “ξεσπάσματα” που συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες βυθίσεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Για να δημιουργήσει βάσιμα την πεποίθηση της ανοδικής τάσης, ο δείκτης θα πρέπει σε πρώτη φάση να κλείσει το καθοδικό “χάσμα” των 1.711 μονάδων, με αμέσως επόμενο στόχο τις 1.726 μονάδες (επίπεδα αντίστασης). Στον αντίποδα, στήριξη υπάρχει στις 1.660 μονάδες, πριν το πρόσφατο χαμηλό των 1.610 μονάδων.

Κοιτώντας τις Ξένες Αγορές και συγκεκριμένα το δείκτη S&P500 του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, αυτός “καλπάζει” από ιστορικό υψηλό σε ιστορικό υψηλό, αλλά αναλυτές εφιστούν στους επενδυτές να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που πολλοί αναλυτές προβλέπουν σημαντική διόρθωση, ενδεικτικά πάντως επισημαίνουμε ότι ο αριθμός των μετοχών που “συμμετάσχουν” στο ράλι με καταγραφή νέων υψηλών δεν είναι υποστηρικτικός του τελευταίου.

Επίσης ο δείκτης “πλεονεξίας και φόβου”, όπως μετράται από μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο με βάση τις συναλλαγές σε options “προστασίας”, ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης κλπ, βρίσκεται σε επίπεδα που δείχνουν επενδυτική “πλεονεξία”.

Χαρακτηριστικό, τέλος, το γεγονός ότι ο S&P500 συμπλήρωσε 40 συνεχόμενες συνεδριάσεις χωρίς ενδοημερήσια κίνηση μεγαλύτερη του 1%, φαινόμενο που εμφανίζεται ιδιαίτερα σπάνια, καθώς η μεταβλητότητα δε μπορεί να μένει για πάντα σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Παρά τις ενδείξεις, πάντως, οι επενδυτές καλούνται να “σεβαστούν” την τάση, μελετώντας παράλληλα τις κινήσεις της Fed, η οποία φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω στη ρητορική που αφορά την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, την πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων και τις κινήσεις εξωτερικής και δημοσιονομικής πολιτικής της μεγαλύτερη οικονομίας του Πλανήτη.

Στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ (1,7%) και το ποσοστό ανεργίας (9,6%) είναι στα καλύτερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, κάτι που στηρίζει δείκτες όπως ο DAX, από τη στιγμή που οι Αγορές έχουν ακόμη την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει φθηνό χρήμα μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Το ιδανικό σενάριο για το Χ.Α. θα ήταν να συμμετάσχουν και τα Ελληνικά ομόλογα στο ‘QE’ της ΕΚΤ, κάτι που προϋποθέτει την προώθηση της αξιολόγησης.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές έφτασαν σε νέα υψηλά 19 μηνών σήμερα Πέμπτη 16/2 με κέρδη που προέκυψαν από τη συνεχή άνοδο στην Wall Street, ενώ το δολάριο ήρθε αντιμέτωπο με κινήσεις αποκόμισης κερδών μετά την πρόσφατη αναπήδηση του.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,2% στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2015. Η Wall Street έσπρωξε τους δείκτες σε επίπεδα ρεκόρ την Τετάρτη, με τον S&P 500 να εμφανίζει επτά συνεδρίες στη σειρά με άνοδο.

Ορισμένοι επενδυτές, δήλωσαν ότι οι αγορές πέρασαν σε ελαφρά υπερτιμημένη περιοχή από τεχνική άποψη, μετά την αναπήδηση κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Για παράδειγμα, ο δείκτης σχετικής δύναμης (RSI), για τον  δείκτη MSCI Asia-ex Japan ήταν στα πλέον υπερτιμημένα επίπεδα από το 2015.

«Βλέπουμε κάποιες ρευστοποιήσεις σε αυτά τα επίπεδα και αν δεν υπάρξει μια μεγάλη διόρθωση, η ευρύτερη ανοδική τάση στην αγορά του Χονγκ Κονγκ φαίνεται σε γενικές γραμμές ανέπαφη», δήλωσε ο Alex Wong, στο Χονγκ Κονγκ της Ample Group Finance.

Αν και τα τελευταία στοιχεία για τις εξαγωγές της περιφέρειας της Ασίας επιβεβαίωσαν την θέση ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ασία επιταχύνεται, η πολιτική αβεβαιότητα και η ρητορική κατά της παγκοσμιοποίησης από τις ΗΠΑ έκανε τους επενδυτές επιφυλακτικούς για την προσθήκη μεγάλων θέσεων.

«Υπό το φως αυτών των κινδύνων, παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις ασιατικές μετοχές, έχοντας θέσει ως στόχο 12 μηνών για το δείκτη MSCI Asia ex-Japan 550   ένα 7% αύξηση από τα τρέχοντα επίπεδα», δήλωσε ο Tuan Huynh, της Deutsche Bank στην Ασία.

Η Αυστραλιανή αγορά εγκατέλειψε τα κέρδη που εμφάνισε νωρίς και γύρισε κάτω σήμερα μετά από τις νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που μειώθηκαν απότομα τον Ιανουάριο, ένα πλήγμα μετά από μια πρόσφατη εμφάνιση θετικών στοιχείων.

Η επιφύλαξη ήταν επίσης εμφανής στις αγορές συναλλάγματος με την πρόσφατη ανάκαμψη του δολαρίου να εμφανίζει εξάντληση της ισχύος του ανοδικού momentum, καθώς οι επενδυτές πήραν τα κέρδη από την πρόσφατη άνοδο και επειδή νέα στοιχεία έδειξαν ένα άλμα των πληθωριστικών πιέσεων.

Η πρόεδρος της Fed Janet Yellen, στη δεύτερη μέρα της παρουσίας της ενώπιον του Κογκρέσου, δεν προσέφερε καμία πρόσθετη πληροφορία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Ο δείκτης δολαρίου, που μετρά το νόμισμα έναντι των έξι μεγάλων ανταγωνιστών, γλίστρησε στο 100,92. Την Τετάρτη ήταν σε ένα υψηλό μήνα των 101,76.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος, θέλουμε να είναι μαζί μας, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χρειάζεται μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το ΔΝΤ, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και για την Ελλάδα. Σημείωσε επίσης πως «οι αριθμοί μας (της Κομισιόν) είναι στο τραπέζι, οι αριθμοί μας είναι επιβεβαιωμένοι από τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις μας είναι ρεαλιστικές».

Να κάνει «το επόμενο βήμα» μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, καταθέτοντας αντιπροτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο, κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα διεξαχθεί το Eurogroup.  «Δεν θέλουμε άλλη λιτότητα, χρειαζόμαστε ευημερία», υπογράμμισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βήμα που περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ανέφερε ότι «ναι, αλλά αυτό το είπα στον κ. Τσίπρα. Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα».

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αν το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγει από το πρόγραμμα, εξέφρασε χθες στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financieele Dagblad. Είναι η πρώτη φορά, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, που ο κ. Ντέϊσελμπλουμ δηλώνει δημόσια κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι μέχρι τώρα απλώς έλεγε ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η χώρα του δεν θα παράσχει στήριξη στην Ελλάδα, δηλαδή ανάλογη θέση με εκείνη της γερμανικής κυβέρνησης.

«Τώρα πια δεν υπάρχει η απειλή του Grexit, για την αποτροπή του οποίου έχω αναλώσει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, στην ομιλία του μετά την αναγόρευσή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε επίτιμο διδάκτορα. Όπως είπε, τις ημέρες που έρχονται «πρέπει να στρώσουμε τον δρόμο για ένα success story, για μία ισχυρή Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει και επανακτά εμπιστοσύνη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσελκύει επενδύσεις, στην καρδιά μίας ενισχυμένης Ευρωζώνης».

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει στάση αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία κάνει λόγο για διαφαινόμενη μεταστροφή του Βερολίνου, ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η SZ φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρου τoυ CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος τονίζει πως «η Ευρώπη μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της».

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ε.Ε., λόγω της μη επιβολής του κανονικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, ανακοίνωσε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε., πρέπει να εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης για την αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, εκτός αν ισχύουν εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις.  Ωστόσο, συνεχίζει η Κομισιόν, στην Ελλάδα δεν ισχύει καμία παρέκκλιση, όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά τσίπουρο ή τσικουδιά, για τα οποία σήμερα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (50%), καθώς και εξαιρετικά μειωμένος συντελεστής (γύρω στο 6%) όταν παράγονται από μικρούς παραγωγούς, τους λεγόμενους «διήμερους» αποσταγματοποιούς.

Στην κορυφή των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων παρέμεινε για ένατη χρονιά η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για το διάστημα 01/01/2016-31/12/2016. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ ανέρχονται σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα υπό διαχείριση Αμοιβαία Κεφάλαια με μερίδιο αγοράς 38,32% και ενεργητικό 2,46 δισ. ευρώανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της αγοράς και τις προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας, όπως σημειώνει η Eurobank σε ανακοίνωσή της.

Η «κερκόπορτα» που άνοιξε προ ημερών στην Πτολεμαΐδα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, καταγγέλλοντας τους ιδιώτες παραγωγούς για χειραγώγηση των τιμών στην ενεργειακή κρίση της βαρυχειμωνιάς, επέτρεψε, όπως ήταν φυσικό, σε όσους προσβλέπουν στο πραγματικό άνοιγμα της αγοράς, να… εισβάλουν στο κάστρο της Χαλκοκονδύλη. Αυτό προκύπτει από την ξαφνική προχθεσινή έφοδο τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον ΑΔΜΗΕ, κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατόπιν καταγγελίας για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού στην αγορά, ειδικά στις ίδιες ακριβώς, ημέρες που το σύστημα αντιμετώπισε πρόβλημα επάρκειας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

«Δεσμευτικές υποχρεώσεις» σε τράπεζες, οι οποίες δεν προχωρούν στην αναγκαία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), σχεδιάζει η ΕΚΤ, σύμφωνα με δηλώσεις της Σάρον Ντόνερι, αρμόδιας αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. «Εάν η αξιολόγηση των εποπτικών αρχών διαπιστώσει ότι ορισμένες στρατηγικές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι αρκετά φιλόδοξες ή δεν εφαρμόζονται κατάλληλα, θα εξετάσουμε την επιβολή πρόσθετων μέτρων, κατά περίπτωση» δήλωσε ενδεικτικά, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο αμερικανικός γίγαντας General Motors επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται η εξαγορά της Opel Vauxhall από την PSA (Peugeot-Citroen). Mε αφορμή το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο γίνονται διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση Οpel-Peugeot, η GM εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία», αλλά, κάθε άλλο παρά το αποκλείει.  Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι: «Από το 2012, η General Motors και ο Όμιλος PSA έχουν σε εφαρμογή μια συμμαχία που μέχρι σήμερα καλύπτει, τρία έργα στην Ευρώπη και η οποία έχει δημιουργήσει σημαντικές συνέργειες για τις δύο ομάδες.

Καλύτερων των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα στοιχεία για το λιανικό εμπόριο στις ΗΠΑ, καθώς κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,4% έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης 0,2%. Εξαιρουμένων των κλάδων των αυτοκινήτων και των καυσίμων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7. Στα επιμέρους στοιχεία, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών προϊόντων σημείωσαν άνοδο κατά 1,6% ενώ οι πωλήσεις ρουχισμού και αθλητικών ειδών κατέγραψαν βελτίωση κατά 1%.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,5% τον πρώτο μήνα του 2017. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να έχει καθοριστική επίδραση στις επικείμενες αποφάσεις της Federal Reserve, διευκολύνοντας το έργο της Τζανετ Γέλεν, ως προς την προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.  Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,6%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Στις πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εστίασε η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής της ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας. Σχολιάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές της νέας διακυβέρνησης, διευκρίνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι αλλαγές θα επέλθουν», σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, και δήλωσε άγνοια για τις επιπτώσεις αυτών στην πορεία της οικονομίας.

Ζημιογόνο αποδείχθηκε το δ’ τρίμηνο του 2016 για τη Hilton Worldwide Holdings Inc., λόγω των υψηλών δαπανών αναδιάρθρωσης.

Συγκεκριμένα, οι ζημιές της εταιρείας ανήλθαν σε 387 εκατ. δολάρια ή 1,17 δολάρια/μετοχή, έναντι κερδών 814 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,70 δολάρια, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,2% σε 2,92 δισ. δολάρια.

Πτώση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της PepsiCo, καθώς περιορίστηκαν σε 1,40 δισ. δολάρια ή 0,97 δολάρια/μετοχή, έναντι 1,72 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,20 δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 1,16 δολαρίων. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 5% σε 19,52 δισ. δολάρια από 18,59 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

«Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς» συνηθίζουμε να λέμε για τα χαρτονομίσματα, τα οποία εδώ και 300 χρόνια χρησιμοποιούνται στις καθημερινές συναλλαγές μας. Πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε και πωλούμε αγαθά και υπηρεσίες, αλλά το χρήμα σε φυσική μορφή εξακολουθεί να είναι εδώ. Μάλλον όμως χάνει τα σκήπτρα του. Το πλαστικό χρήμα, αλλά και εφαρμογές όπως οι PayPal και Apple Pay έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές παγκοσμίως να δαπανούν πλέον περισσότερα μέσω καρτών και ηλεκτρονικών πλατφορμών από ό,τι με ρευστό.