Skip to main content

Ο Ερντογάν κήρυξε «επίθεση» στον πληθωρισμό

Τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται εδώ και μήνες προσεγγίζοντας το 20%, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως είναι αποφασισμένος να τον μειώσει «σε μονοψήφια νούμερα με μονοψήφια με μακροοικονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές».

Μιλώντας κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης , ο Ερντογάν  υποστήριξε ότι «η Τουρκία έχει κάνει ρεκόρ σε  επενδύσεις, παραγωγή, εξαγωγές και αύξηση της απασχόλησης», γράφει η εφημερίδα Sabah.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως ελπίζει να κλείσει με ανάπτυξη 9% το 2021,προσθέτοντας ότι  η κυβέρνησή του παρέχει στήριξη «σε όλα τα τμήματα της τουρκικής οικονομίας για την  συνέχιση της παραγωγής και την προστασία της απασχόλησης. «Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, η Τουρκία είναι ένα από τα λίγα κράτη που αύξησε την απασχόληση σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία”, είπε ο Ερντογάν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ξεπεραστεί ο στόχος για την αύξηση των εξαγωγών στα 211 δισεκατομμύρια δολάρια ,το 2021. Ο λόγος των εξαγωγών μας προς τις εισαγωγές μας έχει επίσης φτάσει σε πολύ καλό σημείο», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος . Ανακοίνωσε μάλιστα ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα στην Κεντρική Τράπεζα ανέρχονται σε 122 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αριθμοί ,κατά τον Ερντογάν, μπορεί να ευημερούν, όχι όμως και οι άνθρωποι, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός (19,25% σε ετήσια βάση)  και η υποτίμηση της λίρας,  πυροδοτούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών.  Στην περίπτωση των τροφίμων, η αύξηση των τιμών έχει ξεπεράσει το 30% , ενώ ,σύμφωνα με τους εμπόρους φρούτων και λαχανικών, οι τιμές έχουν επίσης διπλασιαστεί.

 Ο Ερντογάν πρόσφατα πάντως ,έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στις  πέντε  μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας για την τιμολογιακή τους πολιτική. Μετά τις δηλώσεις αυτές μάλιστα , έπεσαν κατακόρυφα οι μετοχές των πέντε εταιρειών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης«Θα αποτρέψουμε τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών στα ράφια», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μόνο δεν έχουν ακριβύνει  μόνο τα τρόφιμα ,αλλά και οι  λογαριασμοί του νερού, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μ.Ψ.