Skip to main content

Η Κομισιόν καλεί τη Volkswagen να αποζημιώσει τους καταναλωτές για το Dieselgate

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τρίτη τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen να καταβάλει αποζημίωση σε όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές που παραπλανήθηκαν από την εταιρεία για τις εκπομπές ρύπων οχημάτων ντίζελ.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών απέστειλαν κοινή δήλωση στη Volkswagen καλώντας τους για άλλη μια φορά να πληρώσουν μια συμφωνία σε όλους τους καταναλωτές της ΕΕ που έχουν παγιδευτεί στο «σκάνδαλο Dieselgate», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το μπλοκ, οι «εμπορικές πρακτικές της εταιρείας αυτοκινήτων παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών» και η «εμπορία τέτοιων αυτοκινήτων ντίζελ ήταν μια σαφής περίπτωση παραπλανητικής πρακτικής που απαγορεύτηκε στην ΕΕ».

«Έχουν περάσει έξι χρόνια από το Dieselgate. Μέχρι τώρα, δεν έχουν αποζημιωθεί όλοι οι καταναλωτές», σχολίασε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς σχετικά με τη δήλωση.

Επέκρινε την «άδικη μεταχείριση των καταναλωτών» της Volkswagen και την απροθυμία της εταιρείας «να συνεργαστεί με οργανώσεις καταναλωτών για την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων για τους καταναλωτές».

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αποκάλυψε επίσης μια επιστολή με ημερομηνία 8 Αυγούστου πέρυσι, στην οποία ο Ρέιντερς τηλεφώνησε στη Volkswagen για να «εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει δίκαιη αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το 2015, η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ανακάλυψε ότι η Volkswagen είχε εγκαταστήσει μια συσκευή στα οχήματά της για να χειριστεί τα αποτελέσματα των δοκιμών εκπομπών κινητήρων ντίζελ άμεσου ψεκασμού υπερσυμπιεστή (TDI).

Μια μεταγενέστερη έρευνα διαπίστωσε ότι τα αυτοκίνητα της Volkswagen ρύπαναν περισσότερο από ό,τι διαφημίζει η εταιρεία.

Η εταιρεία πούλησε πάνω από 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα με τις συσκευές μεταξύ 2009 και 2015 σε όλο τον κόσμο.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές έλαβαν διακανονισμό 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πέρυσι, ο παραγωγός υποσχέθηκε να αποζημιώσει τους Γερμανούς αγοραστές, αλλά απέκλεισε άλλους υπηκόους της ΕΕ από το πρόγραμμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και Anadolu