Skip to main content

Ομόλογα: Άλμα στις αποδόσεις φέρνει η σαφήνεια για το Brexit

Aν υπήρχε κάτι που ευνοούσε τα μέγιστα τις τιμές των κρατικών ομολόγων φέτος, αυτό ήταν η διεθνής αβεβαιότητα. Χωρίς να εγκατελίπουν τις μετοχές, οι επενδυτές φρόντιζαν παράλληλα να αυξήσουν την έκθεσή τους στο κρατικό χρέος, για να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση ενός μεγάλου σοκ. Την ελκυστικότητα του καταφυγίου αυτού φαίνεται να περιορίζουν τώρα το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών και οι πληροφορίες ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική εμπορική συμφωνία. 

Με τη διάθεση για ρίσκο να ενισχύεται, οι επενδυτές γυρίζουν- προς στιγμήν τουλάχιστον- την πλάτη στα ομόλογα. Στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους οι τιμές κινούνται πτωτικά για τους περισσότερους τίτλους και οι αποδόσεις αντίστοιχα ανεβαίνουν. 

Η απόδοση του 10ετους γερμανικού ομολόγου ενισχύεται στο -0,217%. Πρόκειται για αύξηση πέντε μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. 

Οι αποδόσεις γαλλικών, βελγικών, ολλανδικών ομολόγων καταγράφουν επίσης αύξηση τεσσάρων με πέντε μονάδων βάσης. 

H απόδοση του ιταλικού δεκαετούς με άλμα εννέα μονάδων βάσης ανεβαίνει στο 1,34%. Στον αντίποδα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς παρουσιάζει οριακή μόνο άνοδο, στο 1,36%. Έτσι κλείνει σχεδόν τελείως η ψαλίδα μεταξύ των δύο τίτλων. 

naftemporiki.gr