Skip to main content

Ανοδικά το ευρώ παρά τις ιταλικές προκλήσεις

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, παρά τις ανησυχίες των επενδυτών για το επικείμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία. Αυτή την ώρα (12.28), το κοινό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,39% σε 1,0632 δολάρια, με χαμηλό ημέρας τα 1,0586 δολάρια και υψηλό ημέρας τα 1,0637 δολάρια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τυχόν επικράτηση του «όχι» θα συνεπάγεται την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, και την είσοδο της Ιταλίας σε μία μακρά περίοδο αστάθειας. Μάλιστα, οι πολιτικές εξελίξεις εκτιμάται ότι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της χώρας, υπονομεύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Εάν επικρατήσει το “όχι”, τότε οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά» τονίζει ο Τζιμ ΜακΝτόναλντ, αναλυτής της Northernt Trust. Το μόνο θετικό στοιχείo, προσθέτει, είναι το γεγονός ότι «οι αγορές εμφανίζονται έτοιμες, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περίπτωση του Brexit και του Τραμπ».  

Την ίδια ώρα, το ιαπωνικό νόμισμα σημειώνει κέρδη κατά 0,20% στα 114,22 γεν/δολάριο, ενώ η στερλίνα καταγράφει άνοδο κατά 0,57% στα 1,2578 δολάρια.

naftemporiki.gr