Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε, τα νούμερα αμφισβητούνται

«Η Αθήνα εγκρίνει τον προϋπολογισμό και αντιστέκεται στην τρόικα» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία αναφέρεται στην έγκριση του πρώτου ισοσκελισμένου προϋπολογισμού εδώ και δεκαετίες, επισημαίνει ότι η τρόικα δεν εμπιστεύεται τους αριθμούς και ότι οι όροι του τρέχοντος προγράμματος δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί.

Παρουσιάζονται επίσης οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3%, ανάπτυξη 2,9%, μείωση της ανεργίας από 24,8% σε 22,6% και δημόσιο χρέος στο 171% του ΑΕΠ.

«Ο προϋπολογισμός, ωστόσο, δεν είναι σε συντονισμό με τους δανειστές», επισημαίνει ο συντάκτης. «Για αυτό τον λόγο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν κολλήσει. Υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν περαιτέρω περικοπές, ύψους 1,7 δισ. ευρώ», συνεχίζει και προσθέτει ότι στη σημερινή συνάντηση του Eurogroup η τρόικα θα παρουσιάσει την αξιολόγησή της για την πορεία της Ελλάδας.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «για να μπορέσει να εκταμιευτεί η δόση τον Ιανουάριο, μετά τη διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων, χρειάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, παράταση του προγράμματος».

«Ο σχεδιασμός ήταν το πρόγραμμα βοήθειας να εκπνεύσει στο τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με την άποψη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι την εκπλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Αθήνας χρειάζεται αναβολή, είπε ο Σόιμπλε πριν από τις συνομιλίες με τους συναδέλφους του των χωρών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες», συμπληρώνεται.

«Ο Σόιμπλε εμφανίζεται αισιόδοξος για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι τα προβλήματα σε σχέση με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας μπορούν να ξεπεραστούν.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην υπερψήφιση «του πρώτου υποτιθέμενα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού εδώ και δεκαετίες», ενώ επισημαίνεται ότι η τρόικα αμφισβητεί τα στοιχεία.

Στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel σημειώνει σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει άλλη μια δοκιμασία και συμπληρώνει: «Το κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2015. Είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός εδώ και χρόνια, πανηγυρίζουν οι Έλληνες. Η τρόικα έχει όμως άλλους αριθμούς».

«Η κυβέρνηση υπολογίζει με μια οικονομική ανάπτυξη του 2,9%. Η ανεργία θα μειωθεί από το 24,8% στο 22,6% και το ύψος του χρέους θα μειωθεί κατά 6% στο 171% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός όμως δεν έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές. Η τρόικα βλέπει μια τρύπα τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ», συνεχίζει.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle