Skip to main content

Φοροεκτιμήσεις

Από την έντυπη έκδοση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Επιστημονική ομάδα της ARTION 
με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr

Σημαντική απόφαση για μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος

Με την υπ’ αριθ. 2082/2020 απόφαση ΔΕΔ Αθήνας έγινε δεκτό ότι σε περίπτωση που το μη αναλωθέν κεφάλαιο του φορολογουμένου προηγουμένων ετών υπερκαλύπτει τα ποσά των τραπεζικών του καταθέσεων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, τότε ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα αποταμίευσης και διακράτησης μετρητών ανά χείρας και δύναται να καταθέσει μετρητά με μεταγενέστερες πιστώσεις στην τράπεζα, χωρίς αυτό να συνιστά αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας του, ενώ το βάρος της απόδειξης μεταφέρεται στη φορολογική αρχή, η οποία πρέπει να αποδείξει και να τεκμηριώσει ότι οι εν λόγω πιστώσεις μετρητών αφορούν προσαύξηση της περιουσίας του ή ότι προέρχονται από άλλη πηγή εισοδήματος κλπ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίθηκε ότι οι πρωτογενείς πιστώσεις από καταθέσεις μετρητών που αφορούν τον προσφεύγοντα και τη σύζυγό του ανέρχονται για τα ελεγχόμενα έτη σε 274.591,26 ευρώ και 78.986,68 ευρώ αντίστοιχα, υπερκαλύπτεται από το μη αναλωθέν κεφάλαιο προηγουμένων ετών ποσού 881.891,67 ευρώ, δεδομένου ότι τα τραπεζικά υπόλοιπα κατά την 01/01/2013 ανήλθαν στο ποσό των 53.386,71 ευρώ, και ως εκ τούτου οι προσφεύγοντες είχαν τη δυνατότητα αποταμίευσης και διακράτησης μετρητών και κατάθεσης αυτών με τις επίμαχες πιστώσεις. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός των προσφευγόντων κρίθηκε βάσιμος και αποδεκτός και τα ποσά αυτά διαγράφηκαν από την καταλογισθείσα προσαύξηση περιουσίας τους.

Κληρονομιά με το ευεργέτημα της απογραφής

Όπως είναι γνωστό, η αποδοχή κληρονομιάς μπορεί να είναι ρητή ή σιωπηρή. Χαρακτηριστική περίπτωση σιωπηρής αποδοχής της κληρονομίας είναι να μην κατατεθεί αποποίηση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (τετράμηνης για κατοίκους εσωτερικού και ετήσια για κατοίκους εξωτερικού) από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση της επαγωγής και του λόγου αυτής. Στις περιπτώσεις που υφίστανται χρέη υπάρχει και η δυνατότητα του κληρονόμου να περιορίσει την ευθύνη του για τα χρέη της κληρονομιάς μέχρι το ύψος του ενεργητικού που κληρονομεί ώστε να μην ευθύνεται για τα χρέη με τη δική του περιουσία (ευεργέτημα της απογραφής). Έτσι ο κληρονόμος που κάνει χρήση του ευεργετήματος απογραφής είτε θα πληρώσει τα χρέη και θα περιέλθει στην κυριότητά του το υπόλοιπο του ενεργητικού της κληρονομιάς, είτε δεν θα του μείνει τίποτα, αλλά τουλάχιστον δεν θα ζημιωθεί πληρώνοντας μεγαλύτερα χρέη από το ενεργητικό της κληρονομίας που λαμβάνει.

Η διαδικασία της αποδοχής με το ευεργέτημα της απογραφής ακολουθείται συνήθως στις περιπτώσεις όπου οι κληρονόμοι δεν είναι βέβαιοι αν το παθητικό υπερβαίνει το ενεργητικό. Εννοείται ότι στις περιπτώσεις που είναι γνωστό ότι οι υποχρεώσεις υπερβαίνουν το ενεργητικό, η ενδεδειγμένη λύση για τον κληρονόμο είναι η αποποίηση.

Δημοφιλή ερωτήματα

Απαλλάσσεται του ΦΠΑ η παράδοση αγαθού επιχείρησης από επαχθή ή χαριστική αίτια ή με τη μορφή εισφοράς σε υφιστάμενο ή συνιστώμενο νομικό πρόσωπο, από δραστηριότητα αποκλειστικά απαλλασσόμενη, εφόσον για τα αγαθά αυτά δεν έχει παρασχεθεί ούτε ασκηθεί άμεσα, δικαίωμα έκπτωσης.

Π.χ. Μικροβιολογικό εργαστήριο (εκτός καθεστώς ΦΠΑ – ιατρικές υπηρεσίες) πωλεί διαγνωστικό μηχάνημα – η παράδοση αυτού δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.