Skip to main content

Τραμπ, Τριντό, Νιέτο ξεπέρασαν τα αγκάθια της τελευταίας στιγμής, υπέγραψαν τη νέα NAFTA

Oι ηγέτες των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, MSCA, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει τη NAFTA. Οι αντιπαραθέσεις για τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, που θέτει τους κανόνες για εμπορικές συναλλαγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων, ξεπεράστηκαν μόλις μία ώρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου και λίγες ώρες πριν από την τελετή υπογραφής.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν ολονύχτιες, καθώς οι εκπρόσωποι των τριών πλευρών έδιναν μάχη για την ακριβή διατύπωση κρίσιμων σημείων της συμφωνίας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η συμμετοχή του Καναδού πρωθυπουργού στην τελετή επιβεβαιώθηκε μόλις τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο Τζάστιν Τριντό, ο οποίος εξακολουθεί να αναφέρεται στη συμφωνία ως «νέα NAFTA» αποφεύγοντας το νέο όνομά της, απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι τώρα οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο να καταργήσουν τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο Μεξικανός πρόεδρος, Ενρίκε Πένα Νιέτο, για τον οποίο η τελετή υπογραφής συνέπεσε με την τελευταία ημέρα της θητείας του. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε δεσμευθεί για αναθεώρηση της NAFTA κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε απείλησε αρκετές φορές με απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, που μετράει 24 χρόνια ζωής. Όπως υποστηρίζει η ΝAFTA ενθάρρυνε όλα αυτά τα χρόνια τις αμερικανικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν παραγωγή και θέσεις εργασίας στο χαμηλού κόστους Μεξικό. Παράλληλα κατηγορούσε τον Καναδά για αθέμιτη στήριξη των γαλακτοπαραγωγών του, που έπληττε τους Αμερικανούς αγρότες. 

 Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο και τα κοινοβούλια στο Μεξικό και τον Καναδά. Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο θα στηρίξουν την MSCA. 

naftemporiki.gr