Skip to main content

Σουηδία: Σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2014

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Ύφεση για πρώτη φορά, μετά το 2014, παρουσίασε η οικονομία της Σουηδίας κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2018.

Συγκεκριμένα, το εγχώριο ΑΕΠ σε τριμηνιαίο επίπεδο συρρικνώθηκε κατά 0,2%, έναντι αύξησης 1% στο β’ τρίμηνο του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν τριμηνιαία ανάπτυξη της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ.

Η επίδοση του γ’ τριμήνου, η πρώτη υφεσιακή από τον Μάρτιο του 2014 και η χειρότερη των τελευταίων πέντε και πλέον ετών, αποδίδεται στη μείωση των δαπανών και στον περιορισμό της παραγωγής.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οι δαπάνες των νοικοκυριών συρρικνώθηκαν κατά 1%, ενώ η παραγωγή αγαθών διολίσθησε κατά 1,1%. Αντίθετα, ο κλάδος των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,3%.

Τον Οκτώβριο, η κεντρική τράπεζα -γνωστή και ως Riksbank- προανήγγειλε την αύξηση των επιτοκίων, είτε τον Δεκέμβριο είτε τον Φεβρουάριο, επικαλούμενη την ευνοϊκή οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι σε ετήσιο επίπεδο, η σουηδική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,6% στο γ’ τρίμηνο, έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης 2,3% του ΑΕΠ.

naftemporiki.gr

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.