Skip to main content

Reuters: Σε ποιες αγορές θα πάνε οι «ταύροι» το 2019, πού θα επικρατήσουν οι «αρκούδες»;

Oι ταύροι διέψευδαν επί χρόνια τις Κασσάνδρες, ανέτρεπαν προβλέψεις και κόντρα σε πληθώρα εμπορικών και γεωπολιτικών προκλήσεων έδιναν ισχυρό «παρών» στις διεθνείς αγορές. Έχουν όμως πια κουραστεί. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters, με τους ειδικούς της αγοράς να εμφανίζονται πάντως διχασμένοι σχετικά με το πότε ακριβώς θα έρθει η μεγάλη π οπισθοχώρηση των ταύρων.

Το πρόσφατο ξεπούλημα τεχνολογικών και τραπεζικών μετοχών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία ήταν μόνο μία πρόγευση των όσων θα έρθουν τον τελευταίο μήνα του έτους και στις αρχές του 2019, προειδοποιούν οι 250 στρατηγικοί αναλυτές, που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters. Αν και εκτιμούν ότι το 2019 οι 16 από τους 17 χρηματιστηριακούς δείκτες, για τους οποίους ερωτήθηκαν στην έρευνα, θα παρουσιάσουν κέρδη, πιστεύουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αρκετά να καλύψουν τις απώλειες του 2018. 

Υπό τις συνθήκες αυτές περίπου το 35% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η φάση του bull run, που έχει διαρκέσει επί σχεδόν εννέα χρόνια, βρίσκεται ήδη στο τέλος της. Επιπλέον 15% δήλωσε ότι θα τελειώσει το πολύ σε έναν χρόνο από τώρα, ενώ λίγο λιγότεροι από τους μισούς (48%) θεωρούν ότι θα συνεχιστεί για περισσότερο από ένα χρόνο. 

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 καταγράφει απώλειες της τάξης του 8% από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters, έως τα τέλη του έτους θα ενισχυθεί 1,9% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα και επομένως θα βρίσκεται περίπου 6% χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους. Το 2019 θα παρουσιάσει κέρδη της τάξης του 4% και έτσι θα εξακολουθεί να είναι 2% χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018. 

Οι πιο απογοητευτικές επιδόσεις περιμένουν τις ιταλικές μετοχές. Ο FTSE MIB έχει ήδη υποχωρήσει 11,8% από τις αρχές του έτους και προβλέπεται να καταγράψει περαιτέρω πτώση 1,2% έως τα τέλη του 2018. Το 2019 θα είναι μία χρονιά σταθερότητας, αλλά όχι κερδών, με τον ιταλικό δείκτη να υποχωρεί περαιτέρω κατά 0,9%. 

Όσον αφορά στον αμερικανικό δείκτη Dow Jones παρουσιάζει άνοδο 2,6% σε σχέση με τις αρχές του έτους και προβλέπεται να έχει δυναμική πορεία τον τελευταίο μήνα εξασφαλίζοντας επιπλέον κέρδη της τάξης του 3%. 

Την παράσταση προβλέπεται να κλέψουν πάντως και την επόμενη χρονιά οι αναδυόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής. Ο IPC στο Μεξικό και ο Bovespa στη Βραζιλία προβλέπεται να επιδοθούν σε ράλι. Στους κερδισμένους του 2019 προβλέπεται να είναι και οι κινεζικές μετοχές, με τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη να ενισχύεται 19,4%. Ωστόσο θα πρέπει να θυμίσουμε ότι φέτος ο δείκτης παρουσιάζει ήδη απώλειες άνω του 20%. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters