Skip to main content

Ο Γ.Δ. έχει παραδώσει τα «όπλα» που τον οδήγησαν στην άνοδο

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας έχουμε την εμφάνιση κινήσεων που οδηγούν τους βασικούς δείκτες σε πτώση κατόπιν έντονων πιέσεων που έφερε η κορύφωση του μέσου όρου σπάζοντας μια αλυσίδα έξι ανοδικών συνεδριάσεων.

Με παγκόσμια οδηγό των χρηματιστηρίων τη Wall Street, και τα ρεκόρ βίου των δεικτών της, τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη δεν εμφανίζουν τάση για διόρθωση.

Στην Ευρώπη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών άνοδος εκτός του Λονδίνου.

Εδώ ο Γ.Δ. δεν έπιασε ούτε στιγμή τιμές σε επίπεδα ψηλότερα από χθες. Οι θεσμικοί όρισαν καθοδική  κίνηση  σήμερα που η δυναμική δάμασε την ανοδική ορμή της αγοράς μετά από 6 ημερών άνοδο. Η ατμόσφαιρα διεθνώς έχει φέρει ανοδικές εικόνα στις μεταβολές των βασικών δεικτών και οι τιμές των futures λειτουργούν ουδέτερα.

Είναι άγνωστο αν είναι τα πολιτικά ένας επιπλέον λόγος για τις επίμονες πιέσεις εκτός από τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη στο Χ.Α. ως την Τρίτη.

Αυτός γρήγορα βούτηξε με απώλειες πάνω από -4,5% στα πρώτα 55 λεπτά. Αυτά πιθανά έκαναν τους επενδυτές να μην αλλάξουνε την αρχική τους διάθεση και ο δείκτης έπιασε ως χαμηλό τις 798,76 από 827 μονάδες μια φορά μέσα στη συνεδρίαση στις 11:42 αλλά στις 14:40 η μεταβολή του ήταν -3,1%.  

Έτσι, στο πρώτο μέρος έχουμε κίνηση του Γ.Δ. μεταξύ των 631,81 μονάδων στα άνοιγμά του και των 622 πλήρως αναπτυγμένη πτωτικά ως  τις 11:43 και μετά ξεκίνησε πλάγια κίνηση σε ζώνη μεταξύ 623 και 627 μονάδων.  

Οι  θεσμικοί δεν μοιράστηκαν σήμερα και το αγοραστικό ενδιαφέρον ελαχίστων ήρθε αντιμέτωπο με τη διάθεση της πλειονότητας να πουλήσουν θέσεις σε μετοχές εταιριών με σημαντικά κέρδη. Αλλά ζήτηση εμφανίστηκε μόνο  μετοχές εταιριών των Προσωπικών Οικιακών Ειδών άρα αδύνατο, να υπάρξει μικρή έστω  πιθανότητα για τον  Γ.Δ. ή για τον 25άρη να κλείσουν με κέρδη. Αυτό υποδεικνύει η εγγραφή του μέγιστου μέρας με τιμές στο άνοιγμα για τον Γ.Δ. ελαφρά πάνω από τις 631,8 μονάδες.

Το κατώτερο μάλλον δεν αναζητείται, ορίστηκε μια φορά μαζί με την εγγραφή του ελάχιστου για τις τράπεζες. Σήμερα οι θεσμικοί με πολύ χαμηλότερους όγκους πέρασαν τον Γ.Δ. προς το πέρας του πρώτου μέρους σε πλάγια κίνηση με μεταβολή της τάξης του -1%.

Οι μεταβολές του Γ.Δ. λοιπόν κινήθηκαν από το -0,11% ως το -1,63% που είναι το ελάχιστό του ως την ώρα που σημειώνουμε τις παρατηρήσεις μας.

Η αγορά σήμερα εμφάνισε στις διακυμάνσεις 90% ταύτιση με την πορεία του τραπεζικού δείκτη. Ο τραπεζικός δείκτης άνοιξε και κινήθηκε κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο  και έμεινε εκεί διαρκώς.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει μεταβολή -0,99%. Στην πετυχημένη προσπάθεια διατήρησης της ισορροπίας εν μέσω ήπιας ανοδικής  δυναμικής στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, δεν παίρνουν μέρος αρκετοί σημαντικοί κλαδικοί δείκτες. Ξεχωρίζουν για τις απώλειες οι εταιρίες Τραπεζών -3,05%, Ακίνητης Περιουσίας -1,36%, Χρημ/ικών Υπηρεσιών -1,31% Ταξίδια Αναψυχή -1,22% Πετρελαίου Αερίου -1,19%.

Είναι εμφανής η προσπάθεια να επιβάλουν οι θεσμικοί μια διόρθωση στην άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων, και φαίνεται πιθανό να κλείσει ο Γ.Δ. κάτω από το  όριο των 625 μονάδων.

Οι τιμές των δεικτών ξεκίνησαν κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης, με πτωτικά χάσματα, με τζίρο κατώτερο της προηγούμενης συνόδου. Αφού με την βοήθεια πακέτων, στις 14:51 ξεπερνούσε τα 25,909 από 52,00 εκατ. ευρώ χθες 25 λεπτά αργότερα. Όμως σε αυτά υπάρχουν συναλλαγές αξίας 0,480 από 6,930 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο, αφορούσαν πακέτα. 

Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν πτωτική πορεία με το καλημέρα με κίνηση σταθερή χωρίς να υπάρχει η «διάθεση» για να οριστεί η κορυφή των δεικτών. Η διαπραγμάτευση σήμερα διεξάγεται με όλες τις αγορές του ευρώ σε φάση μικρής ανόδου των τιμών των μετοχών.

Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως θα εμφανιστεί πολύ χαμηλότερος, σε σύγκριση με την περασμένη σύνοδο, καθαρός τζίρος.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν μικρές μεταβολές μετά από νευρικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX +0,15%, ο CAC +0,19% και για τον FTSE100 πτώση -0,15%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,06% για τον S&P500 και +0,08% για τον Dow.

Στις 14:54 ο τζίρος ήταν 26,182 από 52,421 εκατ. ευρώ, κτώτερος  έναντι του μέσου τζίρου της εβδομάδας και του τζίρου της Τετάρτης. Οι δείκτες έχουν μεταβολή -1,01% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 636,16 από 632,30 μονάδες, και -1,33% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +0,80%. 

Η αξία των πακέτων είναι 0,480 από 6,930 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 26 από 52 και των πτωτικών 57 από 46 με αμετάβλητες τις 16 από 9 χθες.

Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας αν και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των τραπεζών, εκτός αν με την είσοδο των θεσμικών από τις ΗΠΑ στις 16:00  είναι τόσο δυνατή η επέμβασή τους που θα «σκεπάσει» το κλίμα στην Αθήνα.