Skip to main content

Κομισιόν: Προβλέπει άντληση 4 δισ. από τις αγορές το 2019

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Την άντληση ποσού της τάξεως των 4 δισ. ευρώ από τις αγορές κατά τη διάρκεια του 2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία και ενσωματώνεται στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αυξημένης εποπτείας.

Οι ετήσιες ανάγκες για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και γενικότερα την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου διαμορφώνονται -σύμφωνα με την ίδια έκθεση- στα 16 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος από το «μαξιλάρι ασφαλείας», με αποτέλεσμα το απόθεμα (cash buffer) να περιοριστεί κατά 11,1 δισ. ευρώ, στα 15,5 δισ. ευρώ, από 26,6 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι το σχετικό ποσό στο τέλος του 2018. 

Από τα 16 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι οι συνολικές ανάγκες του 2019, τα 11,7 δισ. αφορούν αποπληρωμές λήξεων μέσα στην επόμενη χρονιά. Τα 2,1 δισ. ευρώ θα πρέπει να τα εισπράξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (σ.σ.: στο τέλος της χρονιάς οι οφειλές προς το ΔΝΤ θα έχουν περιοριστεί στα 9,5 δισ. ευρώ, με ορίζοντα αποπληρωμής μέχρι το 2024), ενώ επιπλέον 5,8 δισ. ευρώ αφορούν καταβολές προς το Ευρωσύστημα (σ.σ.: πρόκειται για λήξεις από τα προγράμματα SMPs και ANFAs συνολικού ύψους 4,79 δισ. και 0,996 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου δεν προβλέπεται κάποιο ποσό μέσα στο 2019, κάτι που σημαίνει ότι η αποπληρωμή της όποιας εκκρεμότητας μείνει για το 2019 θα γίνει με ήδη διαθέσιμους πόρους.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό των χρηματοδοτικών αναγκών προβλέπεται να είναι αυξημένο συγκριτικά με το 2018, έτος κατά το οποίο οι συνολικές ανάγκες θα φτάσουν στα 10 δισ. ευρώ. 

Με δεδομένη τη λήξη του 3ου μνημονίου, προοπτικές να συμβάλουν ο επίσημος τομέας και ο ESM στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών δεν υπάρχουν για το 2019.

Από τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπεται η εξασφάλιση ποσού της τάξεως του 0,9 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ που είναι το αντίστοιχο κονδύλι το 2018 και 1,5 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη για το 2019 στον ελληνικό προϋπολογισμό).

Από τις αγορές εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αντλήσει περίπου 4 δισ. ευρώ (σ.σ.: συμπεριλαμβάνονται και τα repos που «φουσκώνουν» το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για εσωτερικό δανεισμό από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης). 

Η μεγαλύτερη «πηγή» χρηματοδότησης θα είναι το buffer. Ενώ το «μαξιλάρι ασφαλείας» φούσκωσε το 2018 κατά 25,7 δισ. ευρώ μετά και την τελευταία εκταμίευση από τον ESM τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να φτάσει στα 26,6 δισ. ευρώ, για το 2019 προβλέπονται εκροές 11,1 δισ. ευρώ, που θα φέρουν το υπόλοιπο του buffer στα 15,5 δισ. ευρώ. 

Για το 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το χρέος θα περιοριστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 171,6%, μετά και την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που εγκρίθηκαν χθες και τυπικά. Χωρίς τα μέτρα, το ΑΕΠ θα έφτανε στο 176% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι το όφελος από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ανέρχεται στις 4,4 μονάδες του ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά.