Skip to main content

Πώς αντιδρούν οι αγορές στις ιταλικές εξελίξεις

Η Κομισιόν έδωσε το σήμα για την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Ιταλίας. Αυτό, ωστόσο, δεν πτοεί τους επενδυτές. Εστιάζοντας στην επισήμανση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε ότι η Ρώμη μπορεί να μην αλλάξει το στόχο για το έλλειμμα, αλλά θα απαντήσεις στις ανησυχίες με μεταρρυθμίσεις και με την πεποίθηση ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί, οι «ταύροι» δίνουν το «παρών» σε Μιλάνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Στο ιταλικό χρηματιστήριο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1% με τον τραπεζικό δείκτη να εξασφαλίζει κέρδη της τάξης του 2%. Μετά την απόφαση της Κομισιόν τα κέρδη για τις ιταλικές μετοχές είχαν περιοριστεί στο 0,5%, αλλά στη συνέχεια οι αγοραστές ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο. 

Στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε επίσης 1%, με τις τράπεζες και εδώ να πρωταγωνιστούν, μετά το χθεσινό σφυροκόπημα. Κέρδη 0,6% για τον CAC 40 στο Παρίσι. 

Εκτός Ευρωζώνης ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει επίσης άνοδο της τάξης του 1%, εν μέσω προσδοκιών ότι έστω και την ύστατη ώρα η Τερέζα Μέι θα εξασφαλίσει τη στήριξη για την συμφωνία του Brexit.  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, ύστερα από πέντε διαδοχικές ημέρες πτώσης, ενισχύεται 0,7%. 

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ανακάμπτει κατά 0,35% στα 1,1450 δολάρια. Σταθερή η στερλίνα στα 1,28 δολάρια. 

Τα ιταλικά ομόλογα είναι οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές στην αγορά κρατικού χρέους. Μετά την άνοδο των δύο προηγούμενων ημερών, σήμερα η απόδοση του 10ετους ομολόγου καταγράφει αισθητή πτώση. Υποχώρησε έως και 12 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 3,50% και λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδος διαμορφώνεται στο 3,52%. 

naftemporiki.gr