Του Κώστα Ιωαννίδη
Σήμερα το… «ρητό» της στήλης θα μετρήσει πιο πολύ από κάθε σύνοδο από τότε που το διατυπώσαμε: Κάλιο συσσώρευση και καρτέρι, παρά βαθιά βουτιά και όπου φύγει – φύγει.
Η πορεία των τιμών των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς επενδυτές έχει οδηγήσει το μέσο όρο και πάλι, για τρίτη φορά στο τρέχον τρίμηνο, στη γειτονιά των 610 μονάδων. Στις 22/11 παρουσιάζεται επισήμως στο Κοινό, το σχέδιο για τη μεταφορά NPEs στο ‘όχημα ειδικού σκοπού’. Η εκτίμηση των εγχώριων αναλυτών από το πρωί της Δευτέρας ήταν πως η κίνηση του Γενικού Δείκτη στο γνωστό εύρος 610 – 650 είναι το πιθανότερο σενάριο για τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο η εικόνα των χρηματιστηρίων από την ώρα που έκλεισε η αγορά της Αθήνας επιβαρύνθηκε από κύματα ρευστοποιήσεων που ξέσπασαν στην Wall Street και επιβάρυναν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σήμερα σημείωσαν συντονισμένη πτώση με τη Wall Street, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας δέχθηκαν το βάρος των ανησυχιών για την ελάττωση της ζήτησης, ενώ το δολάριο υποχώρησε αφού τα αδύναμα στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ ψαλίδισαν περαιτέρω την εμπιστοσύνη προς το νόμισμα.
Τα αμερικανικά χρηματιστήρια σφραγίστηκαν από σημαντικές πωλήσεις τη Δευτέρα, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε -3%, καθώς οι επενδυτές ξεπούλησαν την Apple, τις εταιρίες στο διαδίκτυο και άλλες μετοχές τεχνολογίας. Τα συγκρουόμενα σήματα από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας σχετικά με την εμπορική τους διαφορά προστίθενται στην αύξηση της ανησυχίας. Η πτώση από τις μετοχές των ΗΠΑ θα μειώσει κάθε προσπάθεια από τις αγορές μετοχών για να πραγματοποιήσουν μια σταθερή αναπήδηση. Δήλωσε ο Masahiro Ichikawa, της Sumitomo Mitsui Asset Management στο Τόκιο.
Στην Αθήνα με χαμηλούς τζίρους σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, δεν φάνηκε δύσκολη δουλειά να μαζευτούν οι απώλειες στο τελευταίο ημίωρο. Αλλά ήταν μια καθαρά καθοδική σύνοδος, με το μέγιστο στα πρώτα λεπτά και το ελάχιστο στο μέσο του δεύτερου μέρους των συναλλαγών. Συνεπώς, επί πέντε ώρες η αγορά αναζητούσε τον πυθμένα ή το επίπεδο που θα επέτρεπε την εμφάνιση αγοραστών με αξιώσεις, οι οποίοι με τον τρόπο τους ορίζουν το κατώτερο για τον κλάδο οδηγό της πτώσης. Χθες στο τιμόνι κάθισαν οι Τράπεζες και αυτό προκάλεσε απορίες, καθώς ως την Πέμπτη θα γινόταν πλήρως γνωστά τα περιεχόμενα του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδας.
Το ταμπλό με την εικόνα των μεταβολών των blue chip στο κλείσιμο, ήταν αρκετά μαρτυριάρικο. Οι πιέσεις φαινόταν πως ήταν γενικευμένες στη διάρκεια της συνόδου και στοιχειώδη άμυνα πρόβαλαν οι ΕΕΕ και ΜΟΗ. Αλλά τελικά, σε ανοδικές γύρισαν οι ΤΕΝΕΡΓ +0,32% ΤΙΤΚ +0,30% και η ΜΟΗ +3,32% με κλείσιμο στο μέγιστο μέρας το οποίο σημειώθηκε στις δημοπρασίες. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε πως ενώ σημείωσαν απώλειες πάνω από -2% 10 blue chip, έξη εμφάνισαν πτώση κάτω του -0,8% και έτσι ο ΓΔ από το σχεδόν -2% έκλεισε στο -1,36%. Αυτά με τη δυνατή άμυνα, δήλωσαν νικητές μιας σκληρής χρονιάς, την ώρα που στην Ευρώπη η καθοδική δυναμική κυριαρχούσε, αφού με το καλημέρα, η Wall Street κατρακυλούσε άνευ φρένων.
Εδώ με πάνω από τον μισό τζίρο του 25άρη χωρίς πακέτα στις τράπεζες, ο Δείκτης τους χτύπησε στις 428 μονάδες και έκλεισε πάνω από τις 436,7. Ο χορός των τιμών των τραπεζικών μετοχών ήταν υπέροχος, για όποιον μπορούσε να τον ακολουθήσει συγχρονισμένα και καταστροφικός, για τους υπόλοιπους traders. Θύμιζε λίγο αγώνες μοτοσικλετών μεγάλου κυβισμού σε βρεγμένη πίστα, που άλλος φαίνεται ως νικητής ως το παρά πέντε και διαφορετικός είναι αυτός που τερματίζει πρώτος. Όπως για παράδειγμα οι μετοχές των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ που στο μέσο της διαπραγμάτευσης έχαναν πάνω από -9% και στο τέλος η ΕΥΡΩΒ έκλεισε με πτώση -2,06% και η ΕΤΕ στο -5,86%, πρώτη στην κατάταξη βάσει ημερήσιων απωλειών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με αυτούς, τους οριακά κάτω των 40 εκατ. ευρώ τζίρους, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επίσκεψη του μέσου όρου κάτω από το ως σήμερα κατώτερο έτους.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Έντονα καθοδικά κινήθηκαν στην έναρξη της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι πιέσεις από τις εταιρείες τεχνολογίας και κυρίως από τις μετοχές των Apple, Amazon και Facebook.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,6% ή 395 μονάδων στις 25.017 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά διολίσθησε και κάτω από τις 25.000 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq πραγματοποίησε «βουτιά» 3%, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,7%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple διολίσθησε κατά 3,9%, μετά από δημοσιεύματα που την εμφανίζουν να έχει μειώσει τις παραγγελίες προμηθειών για τα νέα iPhones. Η μετοχή της εταιρείας εμφανίζει απώλειες 20% σε σύγκριση με το υψηλό έτους.
Στο μεταξύ, απώλειες άνω του 5% κατέγραψε το Facebook, καθώς δημοσιεύματα θέλουν τον ιδρυτή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να έχει δηλώσει πως σε στελέχη της εταιρείας του ότι «βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου» καθώς δέχεται πιέσεις από βουλευτές, επενδυτές, αλλά και τους χρήστες του ιστοτόπου.
«Βουτιά» 4,9% πραγματοποίησε και η Amazon, ενώ οι μετοχές των Netflix και Alphabet διολίσθησαν κατά 5,5% και 3,8% αντιστοίχως.
ΕΥΡΩΠΗ
Απώλειες κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,9%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,8% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,2%. Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 0,6% σημείωσε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 0,6%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε κατά 1,36% στις 617.18 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες 0,7%
ΧΑ
Ελεγχόμενη πτώση, εν μέσω ρευστοποιήσεων σε διεθνές επίπεδο
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών καθοδική κίνηση. Η πορεία του ΓΔ έγινε σε αρνητικό πεδίο το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε θετικό στο μεγαλύτερο διάστημα από την έναρξη ως τις 11:40. Έτσι έδωσε συνέχισε η αγορά την πτώση της από την περασμένη εβδομάδα αφού οι θεσμικοί από τις 10:30 κίνησαν τον μέσο όρο ανοδικά με κορυφή λίγο κάτω από τις 626,5 μονάδες στα πρώτα 4 λεπτά και επανάληψη στις 11:34. Αλλά στην κορύφωση των πιέσεων από τη φυγή από το ρίσκο που ίσχυσε παγκόσμια, αναγκάστηκαν να τον φέρουν σε επαφή με τις 613 μονάδες. Ξεκίνησε έκτοτε μια κίνηση σε επίπεδα ανώτερα από το χαμηλό μέρας αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά σε αυτό. Η τιμή ανοίγματος στις 626,39 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,69 μονάδων. Αλλά το μέγιστο μέρας στις 626,39 μονάδες σημειώθηκε στις 10:34.
Το ελάχιστο στις 612,84 από 622,34 μονάδες που ήταν το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου ήρθε στις 15:34. Δυνατές πιέσεις εμφανίστηκαν από τις 11:35 ως τις 15:35. Στην ελεύθερη διαπραγμάτευση είχαμε πλάγια κίνηση νευρικά από τις 14:50 ως τις 16:50 με ανοδική αντίδραση προς το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών. Στις 17:00 τον άφησαν στις 617,46. Η ζήτηση κόντραρε με την προσφορά στις δημοπρασίες. Υπήρξε οριακή πτώση και τον έκλεισαν στις 617,18 από 625,69 την Παρασκευή, ορίζοντας κλείσιμο 9,21 μονάδες κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+0,11%) ακριβώς στις 10:34 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 626,39 μονάδες. Ενώ το ελάχιστο μετά το μέσο της συνόδου και αρκετά πριν από το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε για ικανό χρονικό διάστημα όπως αναφέραμε πιο πάνω. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο αμέσως μετά την έναρξη. Υπήρξαν ωστόσο μικρά χρονικά διαστήματα με τάση ανοδική και πολλά με καθοδική για αυτό και οι λίγες αλλαγές πρόσημου ενδοσυνεδριακά. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οριακά οι εντολές πώλησης και δεν επιτεύχθηκε, μετά τις 17:00, βελτίωση του πτωτικού αποτελέσματος.
Τη σύνοδο σφράγισε το ίδιο χαμηλό όπως της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 1,792 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και μικρό εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Τελικά, με την απόδοση σχεδόν αμετάβλητη μέσα στη μέρα, διατηρήθηκε πάνω από το 4,50%.
Ήταν σύνοδος με λίγες εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 612,84 από 622,34 μονάδες ήταν 2,42 πιο πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από σύνοδο της 5/11 στις 610,42. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με μεικτή δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ανοδική έναρξη, που άλλαξε πολύ σε επίπεδο μεταβολών, από το ότι οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα και νευρική καθοδική κίνηση μετά. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 617,18 μονάδες που ήταν 4,34 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 9,21 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο (13,50 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 14,30 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 45,537 από 45,898 δις ευρώ. Τρία blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΜΟΗ +3,32% από +0,93%, ΤΕΝΕΡΓ +0,32% από 0,00% και ΤΙΤΚ +0,30% από +1,76%, ενώ 22 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικές.
Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,94% από -0,72%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,97% από +1,85% την προηγούμενη σύνοδο, την ΕΤΕ στο -5,86% από -2,55%, ΕΥΡΩΒ -2,06% από -4,45% και την ΠΕΙΡ στο -5,27% από +0,39%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή -1,30% από -1,00%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (3 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (22 από 16) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,36% και έφθασε στις 617,18 από 625,69 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1617,10 από 1635,82 μονάδες με μεταβολή -1,14%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν οριακά προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,525 από 37,655 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,792 από 0,986 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 31,749 από 33,630 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,582 από 2,374 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 14 από 27 των καθοδικών 71 από 56 και 30 από 33 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Το ενδιαφέρον περιορίστηκε στα άκρως απαραίτητα
Στην πρώτη σύνοδο με κυριαρχία των σειρών Δεκεμβρίου, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη. Το μέγιστο μέρας στις 1640,09 μονάδες σημειώθηκε στις 11:35. Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε στις 14:14 ήταν οι 1605,59. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κατέληξε στις 1619,46. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1617,10 μονάδες με μεταβολή -1,14%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 5,716 εκατ. ευρώ.
Για στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 862 συμβόλαια με ανώτερο τις 1639,00 και κατώτερο τις 1602,00 μονάδες. Οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1615,25 μονάδες. Επίσης διακινήθηκαν 83 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 4201 από 4105 και της σειράς Ιανουαρίου σε 80 από 90.
Στα calls λήξης Δεκεμβρίου ο όγκος ήταν 37 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 1625 ως τις 1675 μονάδες. Για τη σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 10 για τιμή εξάσκησης στις 1625 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης για την τρέχουσα σειρά, ο όγκος ήταν 70 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1525 ως τις 1625 μονάδες. Για την επόμενη διακινήθηκαν 20 για τιμή εξάσκησης στις 1575 μονάδες.
Είναι εμφανές, από τις τιμές εξάσκησης που προτιμούν οι traders στα δικαιώματα προαίρεσης, ότι δεν δίστασαν να δώσουν πιθανότητες επίσκεψης του 25άρη σε επίπεδα αρκετά κάτω από τις 1600 μονάδες. Ο 25άρης φέτος έχει πιάσει χαμηλό στις 1599,69 μονάδες και χθες μπορεί να έκλεισε πάνω από τις 1617 αλλά το χαμηλό μέρας ήταν οι 1605,59 δηλαδή μόλις πέντε μονάδες ψηλότερα από τον πυθμένα του 2018. Υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα από τεχνικής πλευράς της σημερινής συνόδου. Οι εγχώριοι αναλυτές από χθες τόνιζαν:
Η Merit Sec: «Σε ενδιάμεσο τεχνικά σημείο στήριξης βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης, ενώ νέο χαμηλό κατέγραψε ο Τραπεζικός δείκτης. Οι πιθανότητες για σημαντική βελτίωση της εικόνας του Χ.Α. άμεσα, είναι σχετικά χαμηλές και οι όποιες προσδοκίες, βραχυπρόθεσμα, βασίζονται κυρίως στην πορεία των Διεθνών Αγορών».
Η Beta Sec.: «Οι Τράπεζες θα δώσουν τον τόνο για μία ακόμη συνεδρίαση στο Χ.Α., καθώς η τάση είναι συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και τις αναμενόμενες ροές. Σημειώνεται πως η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στις 22 Νοεμβρίου και την ίδια μέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά της αναφορικά με τα NPE’s και SPV των Τραπεζών».
Ο συνδυασμός των παρατηρήσεων με την εικόνα των αγορών μετοχών παγκόσμια δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιόδοξων προσδοκιών, αλλά η αγορά συνήθως εκπλήσσει με την αντίδρασή της, όταν οι περισσότεροι περιμένουν συνέχεια στην τάση που έχει επικρατήσει. Τον προβληματισμό εντείνουν: α) η επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, β) η επιφυλακτική εικόνα για το σύνολο σχεδόν του ταμπλό, γ) η περιορισμένη ειδησεογραφία και δ) η σχεδόν ολοσχερής απόσυρση των αγοραστών, από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Συνεχίζεται η κατηφόρα στο Χ.Α., με κύριο υπαίτιο τον Τραπεζικό κλάδο, μιας και μετά την ανακοίνωση για την έξοδο τριών από τις τέσσερις Τράπεζες από τον MSCI Standard, βγήκαν σημαντικές πωλήσεις. Η Αγορά τραυματισμένη σε μεγάλο βαθμό, καθηλωμένη σε χαμηλούς τζίρους, με τα αρνητικά δεδομένα να έρχονται το ένα μετά το άλλο, κινδυνεύει να γίνει όχι απλά μια Περιφερειακή Αγορά, αλλά να περάσει τελείως στο περιθώριο.
Χρειάζονται δραστικές λύσεις από τις Αρχές, αν θέλουμε ο Θεσμός και πάλι να αποκτήσει την παλαιά του αίγλη. Πρώτο και σημαντικότερο θέμα είναι η λύση του Τραπεζικού προβλήματος, όσο πιο σύντομα γίνεται, μιας και αυτός είναι ο κλάδος που καλώς, ή κακώς δίνει ρευστότητα στο Σύστημα.
Είναι λίγο έως πολύ δεδομένο, ότι μετά την ολοκλήρωση εκροών του MSCI τέλος του μήνα, ο κλάδος μπορεί να πάρει ανάσα, αν και θα πρέπει να υπάρξουν εκείνα τα νέα, που θα μπορέσουν να διατηρήσουν το όποιο momentum δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα.
Υπάρχουν κάποιοι τίτλοι στον ftse25 που δείχνουν ότι κάνουν προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πτώση των δεικτών, αλλά παρόλα αυτά δεν φαίνεται να κάνουν την διαφορά μέχρι να τελειώσει η περιπέτεια του MSCI.
Φαίνεται ότι το θέμα της Ιταλίας είναι πολύ σημαντικότερο, με την Ευρώπη να έχει βάλει “κάτω από το χαλί” το θέμα Ελλάδα, έχοντας και το “μαξιλάρι” που ξέρει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, ακόμα και χωρίς δανεισμό το επόμενο διάστημα.
Το υπερπλεόνασμα φαίνεται στην παρούσα να μας καλύπτει, αλλά αναρωτιόμαστε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια ειδικά με ένα συμφωνημένο πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%. Τα νούμερα ακόμα και να βγαίνουν, είναι δεδομένο ότι το σκηνικό είναι εναντίον της ανάπτυξης, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η Οικονομία τα επόμενα χρόνια, αν θέλει να έχει πιθανότητες να καταφέρει να ανακάμψει.
Η Αγορά παραμένει μεσοπρόθεσμα πτωτική, με το επίπεδο του 600 να δείχνει ότι κάνει προσπάθεια να φτιάξει μια σημαντική βάση. Το καινούργιο αρνητικό δεδομένο του MSCI έχει ημερομηνία λήξης το τέλος του μήνα και το επόμενο διάστημα θα δείξει αν η Αγορά μπορεί να δώσει και σε τι μέγεθος, μια σοβαρή αντίδραση. Το 700 επίπεδο έχει γίνει πλέον σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση, ενώ το Χ.Α. χρειάζεται κάποια σημαντικά νέα αν θέλει να αλλάξει ρότα.
Η παγίωση του τζίρου κοντά στα 40 εκατομμύρια είναι αρνητικό δεδομένο και σίγουρα για να δούμε ένα “bull market” χρειαζόμαστε σταθεροποίηση τζίρου πάνω από τα 70 εκατομμύρια. Υπάρχουν κάποιοι τίτλοι που ήδη έχουν βρεθεί σε δελεαστικά επίπεδα με βάση τα αποτελέσματά τους και είναι ίσως και το μόνο δεδομένο που συντηρεί την Αγορά.
Σήμερα
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άσχημη πτώση παρακινούμενες από την αντίστοιχη πτώση στη Wall Street, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των ανησυχιών για την ελάττωση της ζήτησης, ενώ το δολάριο υποχώρησε αφού τα αδύναμα στοιχεία των ΗΠΑ μείωσαν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο νόμισμα.
Στις 8:55 δική μας ώρα ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,96%. Ο Nikkei γλίστρησε μετά από το σοκ για τη σύλληψη του Ghosn ήτοι του πρόεδρου της Nissan Motor Co. Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε -2,22%, οι μετοχές της Αυστραλίας έχασαν 0,47% και ο KOSPI της Νότιας Κορέας με μετοχές τεχνολογίας βαρέων βαρών μειώθηκε κατά -0,86%.
Στη Σεούλ, η Samsung Electronics υποχώρησε 1,8% και η SK Hynix Inc υποχώρησε 2,8%, ενώ η ιαπωνική Tokyo Electron υποχώρησε 1,4%, η Advantest έχασε 1,2% και η Sony Corp έκλεισε στο -2,6%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,09%. Οι μετοχές της Nissan Motor Co μειώθηκαν κατά 4,3%.
Τα αμερικανικά χρηματιστήρια κατέγραψαν πιέστηκαν από σημαντικές πωλήσεις τη Δευτέρα, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 3%, καθώς οι επενδυτές κατακρήμνισαν την Apple, τις εταιρίες στο διαδίκτυο και άλλες μετοχές τεχνολογίας. Τα συγκρουόμενα σήματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας σχετικά με την εμπορική τους διαφορά προστίθενται στην ανησυχία.
Οι ανησυχίες σχετικά με την δυνατότητα της αύξησης των εταιρικών κερδών, λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού, της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής δυναμικής και των διεθνών εμπορικών εντάσεων πυροδότησαν την αποδυνάμωση των μετοχικών αξιών τους τελευταίους δύο μήνες, με τρισεκατομμύρια δολάρια που εξαφανίστηκαν σε έναν ιδιαίτερα θορυβώδη Οκτώβριο.
Στα νομίσματα, το δολάριο πάλευε σε επίπεδα χαμηλών δύο εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Το δολάριο χτυπήθηκε μετά από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, και έδειξαν μια απότομη πτώση από μήνα σε μήνα, την μεγαλύτερη σε διάστημα 4-1 / 2 ετών το Νοέμβριο, στο φρόνημα των κατασκευαστών οικοδομών την ΗΠΑ. Το δολάριο είχε επίσης επιβαρυνθεί μετά από τον Αντιπρόεδρο της Fed Richard Clarida και τον Πρόεδρο της Fed του Dallas Robert Kaplan αργά την περασμένη εβδομάδα όταν εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανή παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Το ευρώ άλλαξε ελάχιστα είναι στα 1.1448 δολάρια αφού κέρδισε 0,35% κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων αγοράζοντας 112,40 γιεν και τελευταία διαπραγματεύθηκε στο 112,58.