Skip to main content

Ιαπωνία: Επέκταση κατά 142,5 δισ. δολάρια του προϋπολογισμού, εξαιτίας της πανδημίας

Ο τρίτος επιπλέον προϋπολογισμός της Ιαπωνίας στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 15 τρισ. γιεν (142,5 δισ. δολάρια), όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ένας βουλευτής στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP).

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα έδωσε την Τρίτη εντολή στο υπουργικό του συμβούλιο, να καταρτίσει ένα πακέτο μέτρων στήριξης για την αναζωογόνηση της οικονομίας που έχει δεχθεί πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Το πακέτο στοχεύει να μετριάσει αυτό το πλήγμα, να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και να ενισχύσει την παραγωγικότητα μέσω της ψηφιοποίησης.

Ο Χακουμούν Σιμομούρα, επικεφαλής του συμβουλίου πολιτικής έρευνας του LDP, δήλωσε ότι το κόμμα θέλει να καταρτιστεί ο πρόσθετος προϋπολογισμός στις 27 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να είναι «μεγαλύτερος από 10 τρισ. έως 15 τρισ. γιεν». Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δήλωσαν ότι το μέγεθος του νέου πακέτου δεν είχε αποφασιστεί ακόμη, ωστόσο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζήτησαν νέα μέτρα από 10 έως 30 τρισ. γιεν.

Ο Σιμομούρα είπε επίσης σε δημοσιογράφους ότι το μέγεθος του πακέτου, πρέπει να είναι ουσιαστικό, καθώς θα περιλαμβάνει μέτρα όπως επέκταση ή τροποποιήσεις στις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων για τη διατήρηση του εργατικού δυναμικού, καθώς και μια εθνική εκστρατεία για την ενίσχυση των ταξιδιών και του τουρισμού.

Ανέφερε επίσης ότι το νέο πακέτο θα πρέπει επίσης να περιέχει μέτρα για την επίτευξη της δέσμευσης της Ιαπωνίας να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου στο μηδέν.

Πηγή: Reuters