Skip to main content

Ισπανία: Οι 4 άξονες του Σάντσεθ μετά τις μεγάλες μειώσεις στον φόρο για το ρεύμα

Η Ισπανία θα επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και θα περικόψει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικού στο 0,5%, από 5,1% που είναι σήμερα, στο πλαίσιο των μέτρων συγκράτησης των τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στην κρατική RTVE, εξήγησε ότι το σχέδιό του να περιορίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής περνά από τέσσερις άξονες: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προώθηση καθαρότερης και φθηνότερης ενέργειας, μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων καταναλωτών, μείωση ορισμένων φόρων και έκπτωση των έκτακτων οφελών που έχουν ορισμένες εταιρείες ενέργειας για να τα μεταφέρουν στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Πέρδο Σάντσεθ επέμεινε ότι σχεδιάζει να «μειώσει τα εξαιρετικά οφέλη που έχουν οι εταιρείες ενέργειας και να τα ανακατευθύνει στους καταναλωτές». Εξήγησε επίσης ότι θα βάλει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου. «Όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια. Εδώ πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη », αναφερόμενος στις εταιρείες ενέργειας που επωφελούνται από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Σάντσεθ εξήγησε τη Δευτέρα ότι μεταξύ των πρωτοβουλιών που θα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο αυτήν την Τρίτη είναι η μείωση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας που χρεώνεται στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Επί του παρόντος εφαρμόζεται ποσοστό 5,11%, αλλά ο εξήγησε ότι θα το μειώσει στο 0,5%, το ελάχιστο που επιτρέπεται από την κοινοτική νομοθεσία. Είναι ένας κρατικός φόρος που ανατίθεται στις αυτόνομες κοινότητες. Το Υπουργείο Οικονομικών συλλέγει και μεταφέρει το ποσό που συλλέγεται στις περιοχές. Εάν η κυβέρνηση εγκρίνει τελικά τη μείωση, θα πρέπει να αποζημιώσει τις Αυτόνομες Κοινότητες για το χαμένο εισόδημα.

Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα μειώσουν τα έσοδα της κυβέρνησης κατά περίπου 1,4 δισεκ. ευρώ φέτος, πρόσθεσε.

Το μέτρο προστίθεται στη μείωση, που αποφασίστηκε μέχρι το τέλος του έτους, του ΦΠΑ από 21% σε 10% για όλους τους καταναλωτές με συμβατική ισχύ έως 10 κιλοβάτ (kW), υπό την προϋπόθεση ότι η μέση μηνιαία τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής είναι κάτω από τα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) και την καταστολή του φόρου παραγωγής (7%) που καταβάλλουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Η αναστολή αυτού του φόρου έχει ήδη εφαρμοστεί το 2018 για έξι μήνες για να περιορίσει ένα άλλο ανοδικό κύμα. Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Σάντσεθ σχεδιάζει επίσης να συμπεριλάβει τροποποιήσεις στις χρεώσεις που σχετίζονται με το επιτόκιο, όπως έξοδα εκτός της ιβηρικής χερσονήσου, ασφάλιστρα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή κεφάλαια που προορίζονται για το έλλειμμα επιτοκίου.

Μάλιστα η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να δημοπρατήσουν ενέργεια μεταξύ εμπορικών και βιομηχανικών εταιρειών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και να μετριάσει την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στον λογαριασμό.

Πηγή: El País