Skip to main content

Η Ελλάδα έχει «ταμείο» 40 δισ. ευρώ

Του Θάνου Τσίρου 

Μέσα στον καταιγισμό των πληροφοριών για τα νέα μέτρα στήριξης και τις εξειδικεύσεις των επιμέρους παρεμβάσεων, η πληροφορία που «μοιράστηκε» ο υπουργός Οικονομικών με την αγορά πέρασε στα ψιλά. Το «ταμείο» του ελληνικού δημοσίου έχει αυτή τη στιγμή υπόλοιπο 40 δισ. ευρώ. 

Με τον κύριο όγκο των εξόδων για την αντιμετώπιση της πανδημίας να έχει ήδη γίνει, ο λογαριασμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει «φουσκωμένος» για πολύ καιρό ακόμη. Τι σημαίνει αυτό το ποσό των 40 δις. ευρώ; Καταρχήν συνιστά μια πανευρωπαϊκή πρωτιά χωρίς να είναι βέβαιο αν υπάρχει και άλλη χώρα παγκοσμίως που να διαθέτει ρευστότητα ίση με πάνω από το 21-22% του ΑΕΠ. Κατά δεύτερον σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη και δεν «εκδώσει» ούτε ένα ομόλογο.

Φυσικά, ο στόχος είναι το εντελώς αντίθετο: Να συνεχιστεί μια έντονη εκδοτική δραστηριότητα, να υπάρξουν νέες κινήσεις στην κατεύθυνση της αναχρηματοδότησης του χρέους που θα φέρουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης (δηλαδή τους τόκους) σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δανεισμού του 2022 (θα είναι και πάλι της τάξεως των 10-12 δις. ευρώ) μέσα στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. Αρκεί ένα «νεύμα» της ΕΚΤ ότι θα βρεθεί λύση για τα ελληνικά ομόλογα μετά το τέλος του προγράμματος επαναγοράς κρατικών χρεογράφων (του λεγόμενου PEPP) για να κρατηθεί το κόστος δανεισμού χαμηλά και το ταμείο της χώρας γεμάτο.