Skip to main content

Κινήσεις στρατηγικής ωθούν ανοδικά το Χ.Α.

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εμφανίζοντας έντονη όμως μεταβλητότητα καθώς κορυφώνονται οι διεργασίες για την όσο το δυνατόν κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.

Ειδικότερα, στις 11:00, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,64% στις 681,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 2,8  εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 0,89% στις 203,18 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 1,36% στις 205,22 μονάδες.

Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση παρατηρείται έντονη νευρικότητα στο ταμπλό, με την αγορά να αναπροσαρμόζει τα χαρτοφυλάκια της στη σκιά των εν εξελίξει αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών. Άλλωστε, ελλείψει σημαντικών «φρέσκων» κεφαλαίων στην αγορά, παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες «ανακύκλωση» κεφαλαίων, με τα χαρτοφυλάκια να προκαλούν έντονες διακυμάνσεις σε αρκετές μετοχές.

Επίσης, στις 12 Νοεμβρίου, την Πέμπτη, αναμένονται αλλαγές στον MSCI Greece, με εφαρμογή αυτών στις 30/11, για τις οποίες πιθανολογείται αποχώρηση τραπεζικών μετοχών και είσοδος στον δείκτη των Motor Oil και ΔΕΗ. Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν και οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου από την Στατιστική Υπηρεσία.

Στο ταμπλό, η ΕΥΔΑΠ «ξεχωρίζει» με κέρδη 4,88% αλλά με ένα τεμάχιο να έχει αλλάξει χέρια. Η Euronank σημειώνει κέρδη 3,13%, η Εθνική είναι στο +3,24%, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 2,06% και η ΔΕΗ να είναι στο +2,28%. Κέρδη άνω του 1% καταγράφει οι Μυτιληναίος, ΕΕΕ και Τιτάν, ενώ ήπια ανοδικά, με αρκετές εναλλαγές προσήμου, κινούνται οι Folli Follie, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 5,36%, η Βιοχαλκο είναι στο -1,34%, η ΕΧΑΕ στο -0,94%, ενώ οριακά χαμηλότερα κινούνται ΜΕΤΚΑ, Aegean και Motor Oil.