Skip to main content

Market Beat: Η επίσημη ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας βαραίνει το κλίμα διεθνώς

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν πτωτική με τις δυο τελευταίες συνεδρίες ανοδικές μόνο που είχαν χαμηλό τζίρο και σεμνά κέρδη έναντι της βουτιάς που είχαν διαγράψει οι τιμές στις τέσσερις συνεδριάσεις από την συνεδρίαση της Παρασκευής 7/11 ως την Τετάρτη 12/11. Οι μετοχές τον Νοέμβριο δεν έχουν εικόνα μεταβολής ομοιόμορφη και αντίθετα είναι διακριτές οι ομάδες των blue chip με μεγάλα εβδομαδιαία και μηνιαία κέρδη έναντι άλλων με μεγάλες απώλειες στις δυο εβδομάδες του Νοεμβρίου. Η εικόνα του συναλλακτικού κοινού έχει αλλάξει από τον Σεπτέμβριο και μετά και οι συντηρητικοί θεσμικοί έγιναν παρατηρητές ενώ οι κυνηγοί κερδών από κινήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων πρωταγωνιστούν προσθέτοντας νευρικότητα σε μια αβαθή αγορά.

Το διεθνές κλίμα ήταν ουδέτερο με βάση την εικόνα από την περασμένη βδομάδα αλλά η εκτίμησή μας είναι πως θα επιβαρυνθεί πολύ από την ανακοίνωση της επίσημης ύφεσης για την οικονομία της Ιαπωνίας. Θεωρούμε πως αυτή η εξέλιξη δεν είχε ληφθεί υπόψη από τους διαχειριστές του εξωτερικού με βάση τις προσδοκίες τους για το Ιαπωνικό ΑΕΠ σε έρευνες του Reuters και θα βαρύνει σε παγκόσμια κλίμακα στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Οι επενδυτές στην αγορά της Αθήνας έδειξαν πόσο εξαρτάται η διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου από την στάση των ελεγκτών της τρόικας μέσα στη βδομάδα. Όταν κυκλοφόρησε η είδηση για το mail από τους ελεγκτές η αγορά έγραψε την μεγαλύτερη πτώση την Τετάρτη με οδηγό τις τράπεζες. Κατόπιν όμως έγινε γνωστή η προθυμία της ελληνικής πλευράς να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις.

Από τότε, ξεκίνησε το φρένο σε μια αλυσίδα τεσσάρων καθοδικών συνεδριάσεων που είχαν προκαλέσει την εντύπωση πως πριν τα μέσα Νοεμβρίου η αγορά ήταν πιθανό να αναζητήσει χαμηλά πιο κάτω από τα ελάχιστα έτους και τελευταίων 12 μηνών. Αφού από τις 970 μονάδες που ήταν το μέγιστο την Πέμπτη 6/11 στο κλείσιμο της Τετάρτης 12/11  ο ΓΔ είναι φθάσει στις 872,31 μονάδες 97,69 μονάδες χαμηλότερα με ελάχιστο έτους στις 852,87 δηλαδή μόλις 20 μονάδες περίπου ψηλότερα.

Κατά την τρέχουσα εβδομάδα  συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου με τις κυριότερες για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΕΧΑΕ (17/11), καθώς και τις Motor oil ΜΟΗ (19/11) και Lamda Development ΛΑΜΔΑ (20/11). Την Παρασκευή η Fitch θα αξιολογήσει το Ελληνικό χρέος και την Ελληνική Οικονομία, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αλλαγές στην διαβάθμιση ή τις προοπτικές, ενώ την ίδια ημέρα λήγουν οι σειρές Παραγώγων Νοεμβρίου για τα συμβόλαια του FTSE-25.

Οι ξένες αγορές είναι σε κατάσταση συσσώρευσης με τις αγορές των ΗΠΑ να συσσωρεύουν κοντά στα ρεκόρ υψηλών βίου για Dow και S&P500 ενώ ο Nasdaq είναι στα υψηλά των τελευταίων 14 ετών. Το ΧΑ είναι σε στάση αναμονής σημαντικών δεδομένων καθοριστικής σημασίας αλλά ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν οι αρμόδιοι δεν μπορούν να επιταχύνουν και οι ελεγκτές της τρόικας δεν έχουν ακόμα ημερομηνία στα εισιτήρια για την Αθήνα. Την ώρα που οι επενδυτές που κυνηγάνε βραχυπρόθεσμου ορίζοντα κέρδη στο εξωτερικό, σκέφτονται να «ανέβουν» σε μετοχές με καλές για το 2015 προοπτικές, γιατί αυτές θα αναζητήσουν στο ράλι του τέλους της χρονιάς οι θεσμικοί και θέλουν τους τις πουλήσουν γράφοντας κέρδη, στο ΧΑ ψάχνουμε… ημερομηνίες κλειδιά. Όπως το «Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου»! Ένα γεγονός που οριοθετεί σφικτά τις δράσεις που χρειάζονται ως τότε, για να φθάσει η χώρα στη συνάντηση έχοντας, επιτέλους, καταλήξει σε θετική αξιολόγηση από τους ελεγκτές της τρόικας. Η θέση μας είναι, από την περασμένη βδομάδα, πως αυτού του είδους οι περιορισμοί είναι ικανοί να δημιουργήσουν πηγή εναλλαγής πανικού και ανακούφισης με τελικό αποτέλεσμα ανοδικό.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Δεν πέρασαν πολλές βδομάδες από την εποχή που μια σειρά δεδομένων από την Ευρώπη και ένα πακέτο στοιχείων και εξελίξεων στην οικονομία των ΗΠΑ, με κυρίαρχο δεδομένο τη λήξη των ενέσεων με φθηνή ρευστότητα από την Fed, ανέβασαν τους φόβους των επενδυτών. Γκρεμίζοντας τον Οκτώβριο τις τιμές των βασικών δεικτών της Wall Street στο ελάχιστο έξη μηνών. Καθώς ο φόβος αφορούσε στην ανησυχία ότι δεν θα καταφέρει η οικονομία των ΗΠΑ να συνεχίσει την ανάπτυξή της με την τεκμαιρόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Υπενθυμίζουμε πως τα δεδομένα για την Γερμανική βιομηχανία έδιναν τότε βουτιά έκπληξη τον Αύγουστο, ανεβάζοντας την πιθανότητα να περάσει σε επίσημη ύφεση η ευρωζώνη.

Αλλά την Παρασκευή αν και ο δείκτης Standard & Poors 500 (SPX) αυξήθηκε λιγότερο από μια μονάδα στις 2.039,82 κατάφερε να κλείσει σε νέο υψηλό όλων των εποχών. Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 18,05 μονάδες, ή 0,1%, στις 17.634,74 μετά από κλείσιμο την Πέμπτη σε επίπεδα ρεκόρ. Και οι δύο ανέβηκαν 0,4% τις τελευταίες πέντε ημέρες για να συμπληρωθεί μια αλυσίδα με τέσσερις εβδομάδες κερδών. Ο Nasdaq 100 Index κέρδισε 0,3% για πέμπτη συνεχόμενη ανοδική ημέρα, με εβδομαδιαία κέρδη 1,6% σε ένα υψηλό 14 ετών. Περίπου 6 δισεκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ στις 14/11, ήτοι 7,4% κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων τριών μηνών.

Ο S & P 500 ενισχύθηκε 9,5% από ένα χαμηλό έξι μηνών τον Οκτώβριο σε επίπεδα ρεκόρ στις 11 Νοεμβρίου, αφού τη Δευτέρα ανέβηκε έξη μονάδες. Κέρδη από τα εταιρικά αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και από τη διαπίστωση πως τα οικονομικά δεδομένα έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορούσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αν και η Federal Reserve τελείωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της. Από τότε συνέχισε με οριακά ανοδικά κλεισίματα σε μια συσσώρευση μετά από μια μεγάλη άνοδο. Τώρα διαπραγματεύεται στις 17 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, που είναι η υψηλότερη αποτίμηση του Ρ/Ε από τον Δεκέμβριο του 2009.

Η ανησυχία ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης εκτός των ΗΠΑ θα βλάψει την οικονομία επιμένει. Η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει την χειρότερη μορφή της, σε βάθος δύο χρόνια, με τη ζώνη του ευρώ και τις αναδυόμενες αγορές να εμφανίζουν δραστηριότητα που επιδεινώνεται και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού αυξάνεται, σύμφωνα με την Παγκόσμια Δημοσκόπηση των διεθνών επενδυτών από το Bloomberg. Μεγάλο μέρος της ανησυχίας επικεντρώνεται και πάλι στη ζώνη του ευρώ: Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η οικονομία της βρίσκεται σε φάση εξασθένισης, ενώ το 89% θεωρούν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ή τον αποπληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη απειλή που υπάρχει για το επόμενο έτος.

Τα παραπάνω είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν την εικόνα των αγορών σε αριθμούς τη δεύτερη βδομάδα του Νοεμβρίου. Ο S&P500 ενισχύθηκε +0,4%, στο 2014 αποδίδει +10,4%, ο Dow κέρδισε +0,4%, στο 2014 αποδίδει +6,4%. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +0,1% με επίδοση +6,6% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, παρέμεινε αμετάβλητος εμφανίζοντας επίδοση έτους +0,9%. Ο δε Nasdaq100 ενισχύθηκε +1,6% περνώντας σε νέων υψηλό 14 ετών, με άνοδο το 2014 +17,6%. Η τιμή του χρυσού ανέκαμψε κατά 11 δολάρια, ο δείκτης HUI τινάχθηκε κατά +2,4% και στο τρέχον έτος χάνει -14,7%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανέβηκαν 2 μονάδες βάσης στο 2,32% και στο 2014 είναι κάτω 71 μονάδες, ομοίως οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας, ανέβηκαν στο 3,05%.

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, ανέβηκαν κατά 3bps στο 8,10% (με πτώση στο 2014 33bps). Των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 9bps, στο 3,19% (κάτω 284bps από την αρχή του έτους), των Ιταλικών έπεσαν 3 μονάδες και κατέληξαν στο 2,35%. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας μειώθηκαν ομοίως 3 μονάδες βάσης στο 2,13%, ενώ των γερμανικών bund έπεσαν 3 μονάδες βάσης στο ρεκόρ χαμηλών 0,78% (το 2014 έπεσαν 115bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά υποχώρησαν 4bps, στο 1,14% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 36bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου έπεσαν 8 μονάδες, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,12% και έχουν πέσει 90bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, εκτινάχθηκε +3,6% στο ψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2007, με ετήσια επίδοση +7,4%. Ο δείκτης DAX υποχώρησε -0,4%, με απόδοση -3,1% το 2014. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέκαμψε κατά 0,2% και φέτος κερδίζει +2,3%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έχασε -0,7% ενώ για το 2014 εμφάνισε μηδενική μεταβολή. Ο ΓΔ του ΧΑ έπεσε -2,17% και στο 2014 χάνει -23,4%. Οι αγορές των αναδυόμενων οικονομιών εμφάνισαν μια καθοδική νευρικότητα. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -2,7%, με άνοδο το τρέχον έτος 0,5%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε -2,8%, το 2014 αποδίδει +1,5%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε +0,3%, ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε άνοδο +0,6% οδηγημένος στο νέο ρεκόρ υψηλών βίου, με επίδοση στο 2014 +32,5%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη εμφάνισε μεταβολή +2,5% και το 2014 κερδίζει +17,2%. Ο MICEX στη Ρωσία ανέβηκε 0,2% και φέτος αποδίδει -0,2%.

Χ.Α.

Ακόμα μια πτωτική εβδομάδα για την αγορά της Αθήνας, που στο τέλος της, οι επενδυτές έδωσαν δυο διακριτικών διαστάσεων ανοδικά κλεισίματα. Δεν ήταν ωστόσο αρκετά για να δώσουν θετικό πρόσημο στην εβδομαδιαία μεταβολή, με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά ο ΓΔ να χάνει -2,17% ενώ ο 25άρης υποχώρησε -2,56% και την «καλύτερη» επίδοση εμφάνισε ο FTSEM με πτώση -0,82%.

Η δεύτερη βδομάδα του Νοεμβρίου τουλάχιστον στις δυο πρώτες συνεδριάσεις ήταν σοβαρά επηρεασμένη από το σοκ της βουτιάς που πραγματοποίησε η αγορά την Παρασκευή 7/11. Τότε οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους βασικούς δείκτες. Έτσι, η πρώτη συνεδρίαση με τζίρο κάτω από τα 90 εκατ. ευρώ ήταν μικρού πτωτικού αποτελέσματος και όλοι οι βασικοί δείκτες έχασαν περίπου -1%. Την Τρίτη η δυναμική των συναλλαγών ήταν ανάλογη της πρώτης μέρας με ακόμη μικρότερο τζίρο μόνο που σε αυτήν δεν υπήρξε γενικευμένη πίεση και παράλληλα εμφανίστηκε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Την Τετάρτη όμως και ενώ οι περισσότεροι ανέμεναν ανοδικές συναλλαγές οι πιέσεις που εμφανίστηκαν από το μέσο της διαπραγμάτευσης  ως το τέλος, προκάλεσαν την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στους βασικούς δείκτες. Οδηγήθηκε από τις απώλειες των τραπεζών που ξεπέρασαν εκείνη την ημέρα το -5%. Το σημαντικότερο ήταν πως αυτή η βουτιά, που έδωσε τα χαμηλά εβδομάδας για τους δείκτες, έγινε με το μεγαλύτερο τζίρο ο οποίος πλησίασε τα 100 εκατ. ευρώ. Στις επόμενες δυο συνεδριάσεις, η αγορά κατάφερε με αυξημένη μεταβλητότητα της τάσης ενδοσυνεδριακά να εμφανίσει δυο διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα που αθροιστικά έδωσαν μια ώθηση λίγο πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες στον ΓΔ και τον 25άρη. Οδηγός της ανόδου την Πέμπτη ήταν οι τράπεζες (+2,53%) σε αντίθεση με την επίδοση (+0,70%) που εμφάνισαν την Παρασκευή.

Η στατιστική εικόνα των μετοχών που προτιμάνε οι επαγγελματίες επενδυτές δηλαδή του 25άρη και του FTSEM είναι μεικτή, αναφορικά με τα μηνύματα που μπορεί κάποιος να πάρει. Το πιο αρνητικό είναι πως στη διάρκεια της εβδομάδας αναζήτησαν και έγραψαν νεότερα χαμηλά τελευταίων δώδεκα μηνών και φυσικά εβδομάδας από τον 25άρη οι ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΟΤΕ και από τον FTSEM οι ΑΒΑΞ, ΑΤΤ, ΕΛΚΑ, ΙΝΤΚΑ, ΣΙΔΕ, ΣΟΛΚ, ΥΓΕΙΑ, ΦΡΙΓΟ.

Το θετικότερο είναι το πλήθος των blue chip  που κατάφεραν να κινηθούν είτε ανοδικά σημειώνοντας αξιόλογα κέρδη είτε «αμυντικά» εμφανίζοντας μικρές απώλειες έναντι των βασικών δεικτών. Τα μεγαλύτερα κέρδη αφορούσαν τις ΓΡΙΒ +6%, ΟΛΠ +5,31%, ΜΕΤΚ +1,82%, ΤΙΤΚ +1,7%, ΕΛΠΕ +1,43%, ΕΥΔΑΠ +1,3%, και ΜΥΤΙΛ +1,04%. Απώλειες μικρότερες του -2% είχαν ΠΕΙΡ -1,87%, ΕΧΑΕ -1,79%, ΜΙΓ -1,4%, ΕΥΡΩΒ -0,41%, ΤΕΝΕΡΓ +0,39% και ΕΕΕ -0,29%.

Οι κερδισμένες του Νοεμβρίου

Άξιο αναφοράς είναι και το φαινόμενο ο Νοέμβριος να έχει ήδη προκαλέσει απώλειες -3,8% στον 25άρη αλλά έχουν ξεχωρίσει αρκετές μετοχές με σημαντικά κέρδη. Αυτές αλφαβητικά είναι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,94% ενώ στην βδομάδα έχασε -3,7%, ΕΕΕ +1,23% ενώ στην βδομάδα έχασε -0,3%,  ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% ενώ στην βδομάδα έχασε -5,5%, ΕΛΠΕ +3,66% ενώ στην βδομάδα κέρδισε +1,43%, ΕΥΔΑΠ +13,61% ενώ στην βδομάδα κέρδισε +1,3%, ΕΧΑΕ +2,42% ενώ στην βδομάδα έχασε -1,79%%, ΜΕΤΚ +14,74% ενώ στην βδομάδα κέρδισε  +1,82%%, ΜΙΓ 0% ενώ στην βδομάδα έχασε -1,4%, ΜΟΗ +1,37% ενώ στην βδομάδα έχασε -3,74%, ΜΠΕΛΑ +4,11% ενώ στην βδομάδα έχασε -2,04%, ΜΥΤΙΛ +13,26% ενώ στην βδομάδα κέρδισε  +1,04%, ΟΛΠ +14,55% ενώ στην βδομάδα κέρδισε +5,31%, ΤΕΝΕΡΓ +11,35% ενώ στην βδομάδα έχασε -0,39%, ΤΙΤΚ +7,18% ενώ στην βδομάδα κέρδισε  +1,66%. Μετά από έναν εξαιρετικά σκληρό Οκτώβριο που προκάλεσε απώλειες πάνω από 13% στο μέσο όρο ο Νοέμβριος του έχει προσδώσει μεταβολή -2,74% δηλαδή είναι τουλάχιστον λιγότερο ζημιογόνος.

Τεχνική ανάλυση

Οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης βδομάδας έδειξαν ότι είναι πιθανή η προσπάθεια να σχηματιστεί διπλός πυθμένας για τον ΓΔ και τον 25άρη. Μόνο που η δεύτερη ακίδα θα είναι λίγο ψηλότερα από το κατώτερο έτους που σημειώθηκε στο μέσο ακριβώς του Οκτωβρίου. Το ρόλο του δεύτερου πυθμένα εκτιμούν ότι μπορεί να παίξει το χαμηλό της περασμένης βδομάδας που σημειώθηκε την Τετάρτη 12/11.

Οι traders θέλησαν να κρατήσουν την τιμή του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς που την Παρασκευή τελειώνει ο βίος τους κοντά και λίγο πάνω από την τιμή του υποκειμένου μετά από αλυσίδα συνεδριάσεων που το ΣΜΕ υστερούσε έναντι του 25άρη. Βέβαια τις προσδοκίες τους πλέον θα εκφράσουν στις συναλλαγές των ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου, καθώς για αυτές οι ανοικτές θέσεις δεν έχουν ξεπεράσει τις 10000 ενώ στο τέλος της βδομάδας θα φθάσουν κοντά στις 40000. Συνεπώς ο ημερήσιος όγκος τους θα μεγαλώσει ενώ οι τιμές στο ΣΜΕ Νοεμβρίου θα κινηθούν παρακολουθώντας πολύ κοντά τις τιμές του 25άρη με στόχο το κλείσιμο θέσεων για να ανοιχθούν στην επόμενη.

Η επιστροφή των τιμών σε επίπεδα κοντά στις 970 μονάδες κατά την εκτίμησή μας δεν είναι αρκετή για να πειστούν οι συντηρητικοί επενδυτές πως άλλαξαν τα πράγματα στο ΧΑ. Θα χρειαστεί η υπέρβασή τους και για αυτό οι εγχώριοι αναλυτές αναφέρονται στις 970 μονάδες σαν μια πρώτη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη.

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως σε περίπτωση αδύναμης αντίδρασης, ο Δείκτης θα δοκιμάσει τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του (852,87 μονάδες) που αποτυχία διατήρησής τους θα τον οδηγήσουν αρχικά προς την περιοχή των 805 μονάδων.

Η Trading Vectors  αναφέρει ότι όσο ο Γενικός Δείκτης είναι κάτω από τις 933 μονάδες είναι πιο πιθανή η κίνησή του προς την στήριξη των 817.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec παρατηρούσε πως η εικόνα των ταλαντωτών έχει βελτιωθεί αισθητά αντιδρώντας από την υπερπουλημένη ζώνη έως την πλησιέστερη ζώνη αντίστασης που βρίσκεται στα επίπεδα της προηγούμενης στήριξης των 905 μονάδων. H συνέχιση ωστόσο της αντίδρασης θα χρειαστεί περισσότερα “καύσιμα” καθώς οι όγκοι που έχουν καταγραφεί κατά την πρόσφατη πτώση από τις 1.000 μονάδες έως τα φετινά χαμηλά των 852 μονάδες υπερβαίνουν σε μέση ημερήσια δραστηριότητα τα 200 εκατ. ευρώ.

Σήμερα

Οι Ιαπωνικές μετοχές πήραν την κατηφόρα σήμερα Δευτέρα στο ξεκίνημα των συναλλαγών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά για την τρίτη εβδομάδα του μήνα, βοηθώντας στην ανάκαμψη γιεν από ένα νέο χαμηλό επταετίας έναντι του δολαρίου που άγγιξε μετά την είδηση ότι το ΑΕΠ της Ιαπωνίας μειώθηκε απροσδόκητα κατά το τρίτο τρίμηνο. Επειδή ήταν το δεύτερο τρίμηνο στη σειρά με αρνητική μεταβολή στο ΑΕΠ η Ιαπωνική οικονομία πέρασε σε ύφεση επισήμως.

Εν τω μεταξύ, στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ οι συναλλαγές άνοιξαν με τους δείκτες ψηλότερα γύρω στο 1%, αλλά διαγράφονται γρήγορα τα κέρδη τους λόγω αποκόμισης κερδών από τους traders που είχαν τοποθετηθεί τις προηγούμενες μέρες πριν την έναρξη του προγράμματος σύζευξης ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη.

Μεγάλο μέρος των ταμειακών ροών αναμένεται να γίνει βόρεια, καθώς οι ξένοι επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ Χρηματιστήριο στοχεύουν την ηπειρωτική αγορά μετοχών.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω -0,3%, καθώς επηρεάστηκαν από τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας που έστειλαν τον Nikkei  σε πτώση πάνω από 2,5%.

Το Ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση 1,6% κατά το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με μια αύξηση 2,1% που ήταν η πρόβλεψη των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters. Αυτό ακολούθησε μια αναθεωρημένη 7,3% συστολή κατά το δεύτερο τρίμηνο, η οποία ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο του 2011 μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

Η σοκαριστικά απαισιόδοξη έκθεση ενίσχυσε τις προσδοκίες πως ο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα καθυστερήσει ένα φόρο επί των πωλήσεων, χαράτσι, για τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, μετά από μια αύξηση στο φόρο, τον Απρίλιο που αποδείχθηκε ότι είχε βαρύ τίμημα για κατανάλωση.

Το δολάριο αρχικά εκτινάχθηκε τόσο υψηλά ώστε να αγοράζει 117,06 JPY γιεν, αλλά εγκατέλειψε αυτά τα κέρδη μέσα σε εξαιρετικά ευμετάβλητες συναλλαγές. Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά, ιδιαίτερα από τους ξένους επενδυτές, αποφασίζουν να πωλήσει το γεν για να αντισταθμίσουν τις θέσεις τους στις μετοχές, έτσι το ιαπωνικό νόμισμα τείνει να ισχυροποιείται όποτε σημειώνεται πτώση των μετοχών. Έτσι τελικά το δολάριο κινήθηκε προς τα κάτω 0,3% στα 115,95 γιεν.

Στη Wall Street την Παρασκευή, οι μετοχές των ΗΠΑ πέρασαν σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο, αλλά εξακολουθεί να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη.

Οι ηγέτες της ομάδας των G20 συμφώνησαν την Κυριακή να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, και να ενδυναμώσουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά οι δεσμοί μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας έδειξαν σημάδια ξεφτίσματος από την κρίση της Ουκρανίας.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% στα 1,2544 δολάρια, κρατώντας γερά πάνω από ένα χαμηλό διετίας των 1,2358 δολαρίων άγγιξε στις 7 Νοεμβρίου.

Στα εμπορεύματα συνεχίζει την πτήση στα χαμηλά η τιμή του πετρελαίου και η τιμή Spot για το χρυσό ανέβηκε ελαφρώς σήμερα στα 1.186,92 δολάρια η ουγγιά, μετά από 2,5% αύξηση την Παρασκευή από short covering και λόγω αγορών από πλευράς αμοιβαίων κεφαλαίων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Οι πρώτες τρεις πτωτικές συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας έφεραν τον Γενικό Δείκτη οριακά πάνω από το χαμηλό κλείσιμο έτους (869,16 στις 16/10), όμως κατέγραψε νέο χαμηλό κλείσιμο έτους ο FTSE Large Cap στις 282,18 μονάδες και ο Τραπεζικός δείκτης στις 108,19 μονάδες.

Οι λόγοι της πτωτικής τάσης της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς και της δημιουργίας νέων χαμηλών είναι γνωστοί. Πολιτική αβεβαιότητα, επιστροφή και τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ποια η σχέση με τους πιστωτές μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Σε αυτό το κλίμα είναι λογική η δημιουργία ρευστότητας αλλά και η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων αφού η πτώση ήταν καθολική σε όλες τις μετοχές χωρίς εξαιρέσεις και υπάρχουν πια μετοχές πού δεν δικαιολογεί η κεφαλαιοποίηση τους την αξία των εταιρειών. Ήδη παρατηρούνται αγορές σε ορισμένες εισηγμένες από βασικούς μετόχους ή funds. (π.χ. Fairfax σε ΜΥΤΙΛ).

Η καταγραφή νέων χαμηλών έτους σε δείκτες και επιμέρους μετοχές έχει δημιουργήσει σημαντικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές (RSI) σε σχέση με τα διαγράμματα τιμών και θα αναμέναμε μια τεχνική αντίδραση της Αγοράς χωρίς όμως να αλλάζει η πτωτική της τάση. Μια πρώτη αντίδραση είχαμε την Πέμπτη και την Παρασκευή με την βοήθεια της ανακοίνωσης των στοιχείων για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου που ήταν θετικά με επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από 24 τρίμηνα ύφεσης, αλλά και την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ που φέρνουν πιο κοντά την επιστροφή της τρόικας για να μπούμε στη τελική ευθεία για την τελευταία αξιολόγηση.

Οι ανοδικές αντιδράσεις σε μια πτωτική Αγορά θέλουν προσοχή από τους επενδυτές και θα πρέπει να γίνει διάσπαση κάποιας αντίστασης για να φανεί ότι υπάρχει δυναμική. Μια πρώτη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 970 μονάδες. Σε περίπτωση αδύναμης αντίδρασης, ο Δείκτης θα δοκιμάσει τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του (852,87 μονάδες) που αποτυχία διατήρησής τους θα τον οδηγήσουν αρχικά προς την περιοχή των 805 μονάδων.

“Την επόμενη Παρασκευή έχουμε λήξη Παραγώγων, ενώ την Τετάρτη δημοσιεύονται τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed και στις 21/11 περιμένουμε την αξιολόγηση του οίκου Fitch για την Ελλάδα” υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec

Ως άκρως απογοητευτική μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και των εγχώριων Κρατικών χρεογράφων την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ (+1,7% σε ετήσια βάση το γ΄3μηνο, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων) για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, δε μπόρεσε να τονώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, με το spread των 10ετών ομολόγων να υποχωρεί κατά μόλις 7 μονάδες βάσης στις 707 μονάδες βάσης, ήτοι απόδοση 7,87%.

Αναμφισβήτητα το υψηλό πολιτικό ρίσκο σε συνδυασμό με την απογοήτευση σχετικά με την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προβληματίζει ιδιαίτερα τους ξένους πιστωτές και επενδυτές, τη στιγμή που η έξοδος από το Μνημόνιο, ακόμα και με μια προληπτική γραμμή πίστωσης φαντάζει πολύ πιθανή.

Η Ελληνική Κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για να ικανοποιήσει, στο “μέτρο του δυνατού”, τις επιταγές της τρόικας, προκειμένου, αφενός να επιστρέψει το κλιμάκιό της στην Χώρα και αφετέρου να λάβει θετική αξιολόγηση για τα πεπραγμένα της, με απώτερο στόχο την ελάφρυνση του χρέους.

Είναι λογικό να υποθέσει κάνεις λοιπόν, ότι η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

“Την προσεχή εβδομάδα το ενδιαφέρον των επενδυτών θα εστιασθεί στην ανακοίνωση εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου και στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch στις 21/11 (μας αναβάθμισε σε ‘Β’ στις 23/5/14, όταν η S&P έπραξε το ανάλογο στις 12/9/14). Από τεχνικής απόψεως, η σημαντική στήριξη για τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 800-820 μονάδων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Τα καλά νέα από το μέτωπο του ΑΕΠ ήταν μία από τις αφορμές προσωρινής αναχαίτισης των πωλήσεων στην εγχώρια Αγορά την εβδομάδα που πέρασε.

Η αύξηση του ΑΕΠ συνοδεύεται από πλεόνασμα σε πρωτογενές επίπεδο και με βάση τον ρυθμό αύξησης του τρίτου τριμήνου φαίνεται εφικτός ο στόχος του προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% στο σύνολο του 2014.

Από την άλλη πλευρά οι εκκρεμότητες που αφορούν το θέμα της άφιξης της Τρόικας παρέμειναν παρά την αλλαγή του νόμου των δόσεων για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ διατηρώντας το κλίμα επιφυλακτικότητας στην Αγορά.

Η αποχή των πιο συντηρητικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων από τις συναλλαγές έχει αυξήσει το βαθμό συμμετοχής πιο “γρήγορων” επενδυτών, οι οποίοι κινούνται περισσότερο στην λογική των ειδήσεων, του momentum και των βραχυπρόθεσμων τεχνικών ενδείξεων.

Σε αυτό το κλίμα και υπό την όποια πίεση δημιουργεί “το κλείσιμο των βιβλίων του Νοεμβρίου”, η Αγορά δεν μπορεί να βρει ανοδικό βηματισμό και κάθε ανοδική κίνηση χαρακτηρίζεται ως “ευκαιρία πωλήσεων” μέχρι νεοτέρας.

Η πίεση του χρόνου μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου αρχίζει πλέον να γίνεται έντονη και επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις σύγκλισης με την τρόικα, ως προς τα ανοικτά θέματα των προαπαιτούμενων που θα δώσουν το πράσινο φως για την έγκριση της δόσης.

Ένα μόλις εβδομαδιαίο θετικό κλείσιμο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη στο σύνολο των δέκα τελευταίων εβδομάδων στο Χρηματιστήριο, απηχεί την αλλαγή που έχει συντελεσθεί στην ψυχολογία των επενδυτών, καθώς και την έλλειψη αντανακλαστικών σε επιμέρους μετοχές παρά την σημαντική διόρθωση των τιμών είτε από τα φετινά υψηλά είτε από τα επίπεδα της αρχής του έτους.

Τεχνικά, η άνοδος της Πέμπτης και της Παρασκευής επιβράδυνε την δυναμική της πτώσης χωρίς όμως να αντιστρέψει την τάση. Μάλιστα η υποχώρηση έως τις 870 μονάδες στο μέσον της εβδομάδας στάθηκε ικανή για να ακυρώσει το μοναδικό σε ισχύ σήμα αγορών από τον MACD.

Τα συναλλακτικά δεδομένα της διήμερης αντίδρασης δεν δίνουν πολύ πειστικές απαντήσεις ως προς την αλλαγή κατεύθυνσης της Αγοράς και δικαιολογούνται εν μέρει ως τοπικής φύσεως αντιδράσεις σε μια Αγορά που έχασε σε σύντομο χρονικό διάστημα (τέσσερις συνεδριάσεις) 9,35%.

Η εικόνα των ταλαντωτών έχει βελτιωθεί αισθητά αντιδρώντας από την υπερπουλημένη ζώνη έως την πλησιέστερη ζώνη αντίστασης που βρίσκεται στα επίπεδα της προηγούμενης στήριξης των 905 μονάδων. H συνέχιση ωστόσο της αντίδρασης θα χρειαστεί περισσότερα “καύσιμα” καθώς οι όγκοι που έχουν συντελεστεί κατά την πρόσφατη πτώση από τις 1.000 μονάδες έως τα φετινά χαμηλά των 852 μονάδες υπερβαίνουν σε μέση ημερήσια δραστηριότητα τα 200 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά οι πιθανότητες προσέγγισης των φετινών χαμηλών παραμένουν ακέραιες στο άμεσο μέλλον, καθώς η Αγορά δεν δείχνει ικανή να συγκεντρώσει ζωηρότερο ενδιαφέρον με το υπάρχον υλικό ειδησεογραφίας.

Την Παρασκευή η Fitch θα αξιολογήσει το Ελληνικό χρέος και την Ελληνική Οικονομία, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αλλαγές στην διαβάθμιση ή τις προοπτικές, ενώ την ίδια ημέρα λήγουν οι σειρές Παραγώγων Νοεμβρίου για τα συμβόλαια του FTSE-25.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η διάθεση των διεθνών επενδυτών είναι υπέρ των αξιών των ΗΠΑ παρά την πορεία προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ιδιαίτερα μετριοπαθής είναι στις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία η Morgan Stanley, δείχνοντας να μην ενστερνίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός οίκος αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2015 με ρυθμό 1,3%, δηλαδή πολύ κάτω από τον στόχο του 2,9% του ΑΕΠ, υποστηρίζοντας δε ότι το 2014 θα κλείσει με αναιμική ανάπτυξη χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

«Ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία εμπεριέχει λεπτές πτυχές και είναι σκληρή, θα ολοκληρωθεί με επιτυχία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στη διάρκεια εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων: «Ελληνική Αξία Βορείου Ελλάδος», του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), που διοργανώθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη.

Σε πιλοτικές δοκιμές κινητού ευρυζωνικού δικτύου 4G+ προχωρά, πρώτη στην Ελλάδα, η Cosmote, για ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 300Mbps. Η εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «αξιοποιεί τις ενισχυμένες δυνατότητες του δικτύου της μετά την πρόσφατη απόκτηση νέου φάσματος στα 800MHz και 2,6GHz και αναβαθμίζει περαιτέρω το προηγμένο 4G δίκτυό της σε 4G+, τεχνολογίας LTE Advanced».

Σε τέσσερις εταιρείες έχει καταλήξει ο ΟΠΑΠ για την προμήθεια των παιχνιδομηχανών (VLTs), προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια στη διάθεση και λειτουργία τους και ενώ την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζουν οι πράκτορες για να απαντήσουν στην τελευταία πρόταση του Οργανισμού για τη μεταξύ τους συνεργασία στη νέα αυτή δραστηριότητα. Οπως φαίνεται από τις επιστολές που έχουν ανταλλάξει ο ΟΠΑΠ και οι πράκτορες, ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε έναν κοινά αποδεκτό τρόπο συνεργασίας για τα VLTs.

Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της, με συμψηφισμό ζημιών κατά 17.411.856 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 2,50 ευρώ σε 0,30 ευρώ, ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νέο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται σε 2.374.344 ευρώ, διαιρεμένο σε 7.914.480 μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η καθεμία.

Την Τρίτη 18 Νοεμβρίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 90.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας Ίλυδα Πληροφορική ΑΕ, ονομαστικής αξίας 0,90 ευρώ εκάστης, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διοικούσα επιτροπή χρηματιστηριακών αγορών κατά την συνεδρίασή της στις 13/11/2014 ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 90.000 νέων μετοχών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Κατά 0,4% συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους η ιαπωνική οικονομία, ακολουθώντας την πτωτική τροχιά που είχε καταγραφεί και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Σε ετήσια βάση, το ιαπωνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,6% μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα απροσδόκητο πολιτικό «χαστούκι» για τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ο οποίος την Τρίτη αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη χώρα.

Οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20) συμφώνησαν στη λήψη πακέτου μέτρων τα οποία έχουν στόχο να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω απ ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη καταδεικνύουν ότιοι δρομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης αποδίδουν καρπούς, εκτιμούν Γερμανοί αναλυτές. Σύμφωνα με την Eurostat, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης «γλίτωσε» οριακά την ύφεση. Μετά τη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1% την άνοιξη, ακολούθησε, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, μια οριακή αύξηση κατά 0,1%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν την Παρασκευή 14/11 χρυσός και αργό, ανακάμπτοντας από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν κέρδη της τάξεως του 2,1% κλείνοντας στα 1.185,60 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 1,68 δολάρια ή 2,2% καταγράφοντας ανόδο στα 75,35 δολάρια ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 2,2% στα 79,17 δολάρια.

Αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα και τα κέρδη του χρηματιστηρίου αξιών του Λονδίνου (LSE) στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου χρήσης.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα του LSE αυξήθηκαν 18% στα 592,6 εκατ. στερλίνες, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν 14% στα 172,3 εκατ. στερλίνες. Παρουσιάζοντας χθες τα οικονομικά αποτελέσματα, η διοίκηση του LSE ανακοίνωσε ακόμη ότι η αγορά ύψους 2,7 δισ. δολαρίων του ομίλου διαχείρισης ενεργητικού και δημιουργίας δεικτών Frank Russell αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη έτους, έναντι αρχικής εκτίμησης ότι θα ολοκληρωνόταν στις αρχές του 2015.