Skip to main content

Θα «κλέψουν» δουλειές τα ρομπότ;

Η παγκόσμια οικονομία στην πραγματικότητα θα χρειαστεί κάθε ικμάδα ανθρώπινης εργασίας πέραν των ρομπότ για να ξεπεράσει τη γήρανση του πληθυσμού τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρατηρεί μελέτη την οποία εκπόνησε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση με θέμα την «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση».

«Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει πλεόνασμα εργατικού δυναμικού και όχι έλλειψης εργασίας με εξαίρεση την περίπτωση ευρύτερης εφαρμογής του αυτοματισμού. Όμως αυτό που σίγουρα θα αλλάξει είναι η φύση της εργασίας. Καθώς οι διαδικασίες θα διαφοροποιούνται, λόγω του αυτοματισμού των ανθρώπινων δραστηριότητων, τα άτομα θα εκτελούν δραστηριότητες συμπληρωματικές της εργασίας των μηχανών, και αντιστρόφως», επισημαίνει ο διευθυντής στο Δίκτυο Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Σε γενικές γραμμές, η αυτοματοποίηση επηρεάζει την απασχόληση με δύο αντίθετους τρόπους:

  • Αρνητικά, με άμεση εκτόπιση των εργαζομένων από εργασίες που είχαν (αποτέλεσμα μετατόπισης).
  • Θετικά, αυξάνοντας τη ζήτηση εργασίας σε άλλες βιομηχανίες ή θέσεις εργασίας που προκύπτουν λόγω αυτοματοποίησης (αποτέλεσμα παραγωγικότητας).

Εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας φαίνονται διαιρεμένοι σε σχέση με τον αντίκτυπο του αυτοματισμού στην απασχόληση. Οι Smith και Anderson (2014) ζήτησαν από 1.900 εμπειρογνώμονες την άποψή τους για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση μέχρι το 2025. Το ήμισυ (48%) προβλέπει ένα μέλλον στο οποίο τα ρομπότ θα έχουν εκτοπίσει σημαντικό αριθμό τόσο των «μπλε κολάρων», δηλαδή των χειρωνακτών εργατών, όσο και των «λευκών κολάρων», δηλαδή επιστημόνων, ελεύθερων επαγγελματιών κλπ., με πολλούς να εκφράζουν την ανησυχία ότι αυτό θα οδηγήσει σε τεράστιες αυξήσεις στην ανισότητα των εισοδημάτων. Το άλλο μισό (52%) αναμένει ότι η τεχνολογία δεν θα μετατοπίσει περισσότερες θέσεις εργασίας από εκείνες που θα δημιουργήσει μέχρι το 2025.

naftemporiki.gr