Skip to main content

Morgan Stanley: Συρρίκνωση 85 μονάδων βάσεως το 2021 του spread των ομολόγων Ιταλίας – Γερμανίας

Το spread μεταξύ των αποδόσεων του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας και της Γερμανίας θα μπορούσε να περιοριστεί κατά περίπου 85 μονάδες βάσης το επόμενο έτος και πιθανώς ακόμη περισσότερο, στο πλαίσιο των μεγάλων αγορών περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΡΕΡΡ), σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

Το περιθώριο των αποδόσεων -ουσιαστικά το ασφάλιστρο για τους επενδυτές να διακρατούν ιταλικό χρέος- βρίσκεται σήμερα στις 135 μονάδες βάσης, ωστόσο ο Τόνι Σμολ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα επιτόκια της Morgan Stanley, σημείωσε ότι οι αγορές απαιτούν όλο και λιγότερα ασφάλιστρα σε σχέση με την βαθμολογία μιας χώρας.

«Εάν έχουμε ορίσει (τον περιορισμό του premium έναντι των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας), ένα spread για την απόδοση ενός 10ετούς ομολόγου στα μέσα του επόμενου έτους περίπου στις 85 μονάδες βάσης και εάν το PEPP επεκταθεί, τότε το περιθώριο θα μπορούσε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Σμολ στο Reuters, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ.

H Morgan Stanley αναμένει επίσης ότι το spread μεταξύ των αποδόσεων των 30ετών γερμανικών και αμερικανικών τίτλων θα αυξηθεί στις 200 μονάδες βάσης από τα τρέχοντα επίπεδα των 184 μονάδων βάσεως.  

Ο Σμολ επισήμανε ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ έχει περιορίσει δραματικά την καθαρή προσφορά χρέους της Ευρωζώνης, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αγοράζει σχετικά λιγότερα 20ετή και 30ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

«Εάν το αποτέλεσμα των εκλογών φέρει μεγάλα δημοσιονομικά κίνητρα, το άνοιγμα των spreads μεταξύ των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μακροπρόθεσμων τίτλων θα συνεχισθεί», συμπλήρωσε.

Πηγή: Reuters