Skip to main content

Αλ. Χαρίτσης: Στόχος η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα

Την κοινωνική και αναπτυξιακή συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου εξήρε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια του ΕΚΤ.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στους βασικούς τομείς των παρεμβάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την εκπαίδευση, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέχρι την κοινωνική συνοχή και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.  

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, στόχος είναι η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. «Βιώσιμη σημαίνει ότι στηρίζεται σε γερά θεμέλια και πρωτίστως στους ιδιαίτερα μορφωμένους και καταρτισμένους εργαζομένους της. Ιδίως τους νέους που τα προηγούμενα χρόνια έφευγαν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό. Δίκαιη θα πει ότι τα οφέλη της διαχέονται ισότιμα σε όλους και δεν περιορίζονται μόνο στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Για αυτό και στο νέο ΕΣΠΑ σχεδιάσαμε, πλάι στον αναπτυξιακό, έναν εξίσου σημαντικό κοινωνικό πυλώνα. Οι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι και αλληλοσυμπληρούμενοι».

Επιπλέον τονίστηκε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη.

  • Στον τομέα της εκπαίδευσης και στη στήριξη του σχολικού συστήματος με περισσότερους από 22.000 καθηγητές το έτος και την ενίσχυση της έρευνας, με οφέλη για περισσότερους από 17.300 νέους επιστήμονες μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
  • Στα προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης από τα οποία θα ωφεληθούν πάνω από 200.000 πολίτες, ενώ από την χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της ανεργίας περισσότεροι από170.000 νέοι.
  • Στον τομέα της κοινωνικής συνοχής και στο πρόγραμμα για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Για πρώτη φορά φέτος περισσότερα από 108.000 παιδιά είχαν θέση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των οικογενειών τους.
  • Στην ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα και στην εμβληματική μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία, με τη χρηματοδότηση των 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης έκανε ειδική αναφορά στο μέλλον της πολιτικής συνοχής, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν ισχυρές φωνές που κάνουν λόγο για μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και ζητούν την αποδυνάμωση της πολιτικής συνοχής. Τον περιορισμό δηλαδή των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφιερώνονται στην καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων. Αν επικρατήσουν αυτές οι φωνές η ύπαρξη της ΕΕ θα δοκιμαστεί σοβαρά. Εμείς ως κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομίας παρεμβαίνουμε δυναμικά σε αυτή τη συζήτηση και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ανοικτά. Θα στηρίξουν τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση του πολιτικού πλαισίου της συνοχής στην ΕΕ ή θα ταχθούν με τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να το περιορίσουν και να περικόψουν τη χρηματοδότησή του;».