Skip to main content

Πράσινο φως στην κατασκευή του αγωγού IGB

Τα σχέδια για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου «IGB», μήκους 182 χιλιομέτρων, μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αγωγός πρόκειται να μεταφέρει σε ετήσια βάση 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, από τη Κομοτηνή στη γειτονική χώρα.

Μάλιστα, μελλοντικά, η συγκεκριμένη δυναμική θα μπορούσε να αυξηθεί σε 5 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και η δυνατότητα αντίστροφής ροής, δηλαδή μεταφοράς αερίου από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.

Οι Βρυξέλλες, στη σχετική απόφαση, διαμήνυσαν ότι «το έργο θα συμβάλει στην ασφάλεια και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε. χωρίς να προκαλεί αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, επεσήμανε ότι «ο νέος αγωγός θα αυξήσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, προς όφελος των πολιτών της περιοχής».

Ο αγωγός IGB θα ανήκει στην ICGB AD, στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η κοινοπραξία «IGI Poseidon» (σ.σ. απαρτίζεται από την ιταλική Edison και τη ΔΕΠΑ) και η βουλγαρική κρατική εταιρεία «BEH».  

Το συνολικό κόστος για την υλοποίηση του αγωγού εκτιμάται σε 240 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ως εξής:

  • άμεση εισφορά ιδίων κεφαλαίων ύψους 46 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της κοινής επιχείρησης·
  • συνεισφορά ύψους 45 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Πρόγραμμα Ανάκαμψης (ΕΕΠΑ), το οποίο διαχειρίζεται σε κεντρικό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή·
  • δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την BEH (το οποίο στη συνέχεια θα μεταβιβαστεί στην ICGB AD)·
  • άμεση χρηματοδοτική συνεισφορά ύψους 39 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό της Βουλγαρίας μέσω του βουλγαρικού επιχειρησιακού προγράμματος «Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα» 2014-2020 (OPIC)

Την ίδια ώρα, Βουλγαρία και Ελλάδα πρότειναν τα παρακάτω μέτρα στήριξης, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • μια χωρίς όρους κρατική εγγύηση που θα χορηγήσει το βουλγαρικό κράτος στην BEH για να καλύψει το δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ το οποίο θα λάβει η εταιρεία από την ΕΤΕπ. Η εγγύηση αυτή θα χορηγηθεί στην BEH δωρεάν.
  • την άμεση χρηματοδοτική συνεισφορά ύψους 39 εκατ. ευρώ από τη Βουλγαρία μέσω του βουλγαρικού προγράμματος OPIC.
  • ένα πάγιο καθεστώς φορολογίας εταιρειών στο οποίο θα υπάγεται η ICGB AD για 25 χρόνια από την έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων και το οποίο θα διέπεται από διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας.

naftemporiki.gr