Skip to main content

Μεταρρυθμίσεις για 1 δισ. ευρώ και ψήφο εμπιστοσύνης

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου. Βασικοί τομείς με τους οποίους οι θεσμοί συνδέουν ευθέως την εκταμίευση ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού αλλά και το σινιάλο για την Ελλάδα στις αγορές.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Γερμανός επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε χθες ότι η δεύτερη έκθεση – αξιολόγηση για την Ελλάδα, στις 27 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να είναι θετική, υπό την έννοια της προόδου που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδάλλως, η χώρα θα στερηθεί 1 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην επιστροφή μέρους των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα αλλά και σε δέσμη των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. 

Εξάλλου, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγορές παρακολουθούν την ελληνική κυβέρνηση από τη μία πλευρά να μετριάζει συστηματικά πολιτικές οι οποίες αποφασίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια (βλ. συντάξεις και κατώτατο μισθό) και από την άλλη να εμφανίζεται διστακτική σε παρεμβάσεις όπως μια πιο επιθετική πολιτική στον τομέα των «κόκκινων» δανείων, το μήνυμα που θα στείλει η Ευρωζώνη θα συνδιαμορφώσει το κλίμα για την Ελλάδα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Σε ένα μικρό μέχρι στιγμής καμπανάκι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει επιστρέψει και πάλι στο 4%. 

Σημειωτέον, το οικονομικό επιτελείο θα επιθυμούσε να ξαναδοκιμάσει τα «νερά» στις αγορές προτού απολέσει την όποια δυναμική δημιούργησε η πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Υπ’ αυτήν την έννοια, σε έναν μεγάλο βαθμό έχει ανάγκη να συνεχιστεί η θετική ρητορική των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών.

Η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

naftemporiki.gr