Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Με το κύριο βάρος να πέφτει στα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία και έχουν αναλάβει να συντάξουν το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας για τα 100 και πλέον προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, συνεχίστηκαν και χθες στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών.
Η ατμόσφαιρα δεν παραπέμπει σε προηγούμενες αξιολογήσεις, καθώς θέματα που να προκαλούν σοβαρές αντιπαραθέσεις προς το παρόν δεν υπάρχουν, ενώ πηγές με πλήρη εικόνα των όσων συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιορίζεται περισσότερο σε ρόλο «παρατηρητή», χωρίς να προβάλλει σοβαρές ενστάσεις επί των ανοικτών ζητημάτων. Έτσι, μετά το πρώτο διήμερο των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων, ο στόχος για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) μέχρι το Σάββατο παραμένει, με την κυβέρνηση να φοβάται περισσότερο σε αυτή τη φάση τις αντιδράσεις εντός των τειχών (π.χ. τη στάση των εργαζομένων στο μετρό και στη ΔΕΗ λόγω των προωθούμενων αλλαγών) παρά πιθανή εμπλοκή στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές.
Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις αποδίδουν τους «χαμηλούς τόνους» που τηρούνται -τουλάχιστον μέχρι τώρα- στο γεγονός ότι απουσιάζουν από τη λίστα των εκκρεμοτήτων τα δημοσιονομικά μέτρα. Με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αποδέχονται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα φτάσει στο 3,5% (σ.σ.: οι Ευρωπαίοι δεν φέρονται να αποδέχονται την αναθεωρημένη εκτίμηση της κυβέρνησης για πλεόνασμα 3,8%, αλλά και πάλι δεν εγείρουν θέμα δημοσιονομικού κενού) και το ΔΝΤ να θεωρείται «καλυμμένο», καθώς η δική του εκτίμηση κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%, η συζήτηση επί των δημοσιονομικών θα κινηθεί περισσότερο σε επιμέρους θέματα. Μεταξύ αυτών, το αίτημα της ελληνικής πλευράς να μην ενεργοποιηθεί ο φόρος υπεραξίας από την 1/1/2018 (σ.σ.: το μέτρο έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2018 και προγραμματίζεται να αποδώσει 24 εκατ. ευρώ), αλλά και το αίτημα να αναβληθεί για ακόμη έναν χρόνο η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να το διατηρούν. Όσον αφορά το θέμα της αναβολής της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, η οποία «κλείδωσε» και τυπικά χθες, δεν θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2018 θα γίνει με βάση τις νέες τιμές.
Τα 100 και πλέον προαπαιτούμενα δεν θα έχουν «κλείσει» μέχρι το Σάββατο, όταν και θα γίνει η τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών επί ελληνικού εδάφους. Ο στόχος είναι, στα τρία 24ωρα που απομένουν μέχρι να αποχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών, να υπάρξει συμφωνία επί των ανοικτών θεμάτων και μετά να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση να περάσει τις νομοθετικές διατάξεις αλλά και τις υπουργικές αποφάσεις που θα απαιτηθούν (σ.σ.: αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μιλούν για δεκάδες αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα τα οποία θα πρέπει να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ). Χρόνος υπάρχει ουσιαστικά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει συνταχθεί το λεγόμενο compliance report αλλά και το αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου.
Στην κατεύθυνση του να υπάρξει πλήρης συμφωνία μέχρι το Σάββατο επί των βασικών θεμάτων -ούτως ή άλλως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μετά το Eurogroup της Δευτέρας μέσω email-, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το δημοσιονομικό, ενώ αύριο Παρασκευή θα τεθεί το θέμα των αλλαγών στα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και της προόδου που έχει γίνει στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Επίσης, θα πρέπει να κλείσει το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποφύγει τις απολύσεις προσωπικού προκειμένου να μην υπάρξουν κινητοποιήσεις από την πλευρά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις -ότι δηλαδή δεν θα θιγούν εργασιακά δικαιώματα- θα επιδιώξει να δώσει και στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ οι οποίες θα μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Το σημερινό πρόγραμμα
Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:
09:30: Πολιτική στην υγεία
14.30: Δικαιοσύνη
15:00: Χρηματοπιστωτικά – Αναπτυξιακή τράπεζα
18:00: Δημοσιονομικά – Φορολογική πολιτική
Το 2018 τα στελέχη στο Δημόσιο
Τα εύσημα για το εύρος των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση απέδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών στην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των δύο πλευρών.
Μόνη εκκρεμότητα παραμένει η τοποθέτηση των νέων γενικών διευθυντών και των διοικητικών γραμματέων των υπουργείων. Η κα Γεροβασίλη ανέφερε ότι οι σχετικές προκηρύξεις θα ολοκληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου, ενώ η τοποθέτηση των διοικητικών γραμματέων στη θέση των γενικών γραμματέων προσδιορίζεται να έχει γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Επειδή η διαδικασία έχει υπερβεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το υπουργείο προσανατολίζεται στη μείωση της περιόδου «συνύπαρξης» με τους γενικούς γραμματείς σε περίπου τρεις μήνες αντί του εξάμηνου.
Η επιλογή τους θα γίνει από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, όπου έχουν εγγραφεί οι υπάλληλοι με τα απαραίτητα προσόντα. Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων, υπό το ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η αποκομματικοποίηση του κράτους, καθώς θα παύσει η πλήρωση αυτών των θέσεων από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα.
Για την αξιολόγηση του Δημοσίου, η κα Γεροβασίλη ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών ότι το υπουργείο σχεδιάζει η όλη διαδικασία να γίνει από το 2018 μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα ενταχθούν τα ψηφιακά οργανογράμματα και τα περιγράμματα θέσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαχθεί το Δημόσιο από «άνωθεν» παρεμβάσεις και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου και όχι μνημονιακή υποχρέωση.