Skip to main content

Χ.Α.: Εξανεμίστηκαν 3,7 δισ. τον Οκτώβριο

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Απώλειες άνω των 7,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, με τις μισές να καταγράφονται μόνο τον Οκτώβριο (3,7 δισ.), σε συνδυασμό με άμεσες ή έμμεσες απώλειες εταιρειών, «στοιχειώνουν» την εγχώρια αγορά η οποία επιπλέον λειτουργεί με το «στίγμα» της υπόθεσης Folli Follie και του πρώην στελέχους της Jumbo εσχάτως. Στο δεκάμηνο του 2018 το Χ.Α. μετράει απώλειες 7,6 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή του και ο Γ.Δ. βρίσκεται… τρίτος από το τέλος μεταξύ 51 βασικών δεικτών των κύριων διεθνών χρηματιστηρίων, αφού χάνει 20,2% από την αρχή του έτους. Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, δεν υπάρχει εταιρεία με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 10 δισ. ευρώ, καθώς η κεφαλαιοποίηση της προπορευόμενης Coca Cola έπεσε στα 9,8 δισ. ευρώ και ακολουθούν: ΟΤΕ 4,8 δισ., ΟΠΑΠ 2,6 δισ. ευρώ, Μότορ Όιλ 2,3 δισ. ευρώ και ΕΛΠΕ 2,1 δισ. 

Στις… ποσοτικές προστίθενται και οι ποιοτικές απώλειες για την εγχώρια αγορά, πιο πρόσφατες αυτές της μεταφοράς της έδρας του Τιτάνα, αλλά και η δρομολογούμενη έξοδος της εταιρείας Nexans. Σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των Μινωικών Γραμμών με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διακοπή ή μη της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας στο Χ.Α. 

«Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών παραμένουν, η υπόθεση της Folli Follie συνεχίζει να ταλανίζει την αγορά και οι σημερινές πτώσεις στις δεικτοβαρείς Jumbo και Motor Oil, μετά τις πρόσφατες ειδήσεις, δεν αφήνουν τον γενικό δείκτη να επωφεληθεί του καλού διεθνούς κλίματος. Η τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη παραμένει αδιάφορη, έχοντας βέβαια εξουδετερώσει το σήμα πώλησης. Για να μπορέσουμε να έχουμε κάτι πιο αισιόδοξο διαγραμματικά, χρειαζόμαστε κλεισίματα ψηλότερα της διακεκαυμένης ζώνης των 658 μονάδων. Στον αντίποδα, κλείσιμο χαμηλότερα των 620 μονάδων θα επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο των 602 μονάδων του δείκτη. Όσον αφορά τον συμπιεσμένο τραπεζικό δείκτη, το βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς συνεχίζει να διατηρείται ανέπαφο όσο έχουμε κλεισίματα άνω των 510 μονάδων του κλαδικού δείκτη. Σε περίπτωση συνέχισης της αντίδρασης, το επόμενο σημαντικό σημείο αντιστάσεων εντοπίζεται στις 592 μονάδες, σημείο αναφοράς για τις επόμενες ημέρες. Καταλήγοντας, η αυξημένη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια αναμένεται να διατηρηθεί, με την ελληνική αγορά να δείχνει αντοχές ως σύνολο και τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν αισθητά βελτιωμένη διαγραμματική εικόνα, παρά τις όποιες αντιξοότητες. «Παρά ταύτα, οι συνθήκες που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο χρήζουν ιδιαίτερη προσοχή και απαιτούν ταχύτητα κινήσεων για τις όποιες εκπλήξεις επιφυλάσσει η συνέχεια» σχολιάζει ο κ. Νίκος Πετράκης από την Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ. 

«Σε κάθε περίπτωση, όσο το ευρύτερο περιβάλλον συντηρεί την αβεβαιότητα, την αδυναμία αυτομόλησης της εγχώριας αγοράς από εξωγενείς παράγοντες και την δυνάμει δυσπιστία στο ελληνικό επιχειρείν, η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς δεν θα μεταβληθεί προς το καλύτερο, αντιθέτως θα γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτη στο άκουσμα όχι μόνο ειδήσεων, αλλά και φημών» επιμένουν εκπρόσωποι της αγοράς που παρακολουθούν τις εξελίξεις που άπτονται της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και τους παράγοντες που δρουν καταλυτικά στη διαμόρφωση κλίματος σε αυτή.  

Εταιρικά πλήγματα
Σε φάση ωριμότητας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», τουλάχιστον μία ακόμα αποχώρηση εταιρείας από το Χρηματιστήριο, η οποία ακόμα και αν έχει τη μορφή αποχώρησης του Τιτάνα θα προκαλέσει ιδιαίτερα μεγάλο πλήγμα για την εγχώρια αγορά καθώς πρόκειται για εισηγμένη ιδιαίτερα μεγάλου ειδικού βάρους αλλά και αναγνώρισης από τους ξένους επενδυτές. 

H υπόθεση Folli Follie συνεχίζει να ταλανίζει αλλά και να δοκιμάζει καθημερινά την αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου και κάθε τι αρνητικό που έρχεται πλέον στη δημοσιότητα επιβαρύνει ιδιαιτέρως το ήδη βαρύ κλίμα.