Με επιστολή προς την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), Τζάνετ Γέλεν, o ανεξάρτητος Αμερικανός γερουσιαστής από την πολιτεία του Βερμόντ και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας, Μπέρνι Σάντερς, ζητεί να υπάρξουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι «οι αμερικανικές πολιτικές δανεισμού δεν θα κάνουν την τρομακτική οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ακόμη χειρότερη».
Επίσης στην επιστολή του προς τη Γέλεν ζητεί τη συνδρομή των ΗΠΑ ώστε «να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφατα εκλεγμένοι ηγέτες στην Ελλάδα θα έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να τερματίσουν τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλα δεινά στους πολίτες».
«Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο, η ανεργία βρίσκεται στο 25%, οι μισθοί έχουν μειωθεί αισθητά, οι υπηρεσίες υγείας έχουν καταστραφεί και πολλοί είναι αυτοί που ζουν τώρα σε απόλυτη φτώχεια» τονίζει ο Σάντερς και προσθέτει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραμείνουν άπραγες, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπονομεύει, όπως λέει ο ίδιος, τη νέα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας, προκαλώντας αποπληθωρισμό και κινδύνους χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
«Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δίκιο όταν πρόσφατα είπε για την Ελλάδα ότι “δεν μπορείς να συνεχίσεις να ξεζουμίζεις χώρες που βρίσκονται στο μέσο μιας ύφεσης”. Σε κάποιο σημείο, θα πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική ανάπτυξης για να μπορέσουν (αυτές οι χώρες) να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και να εξαλειφθούν ορισμένα από τα ελλείμματά τους» αναφέρει στην επιστολή του προς την επικεφαλής της Fed ο Αμερικανός γερουσιαστής.
Επίσης, κάνει αναφορά και στο γεγονός ότι «το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή ήρθε στην τρίτη θέση στις πρόσφατες εκλογές».
«Θα ήταν ένα τρομερό λάθος να ξεχαστεί η περίπτωση της Ελλάδας» τονίζει και κάνει αναφορά στη Γερμανία τη δεκαετία του 1920.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο φασισμό να έρθει στην εξουσία σε μια ευρωπαϊκή χώρα» αναφέρει.
Σημειώνεται ότι ο κ. Σάντερς, έγραψε επιστολή και προς τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τον περασμένο μήνα, εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες για την οικονομία στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΜΠΕ