Skip to main content

Ρέγκλιγκ: Εφικτή η εκταμίευση δόσης στις αρχές του 2018

Η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης να γίνει στις αρχές του 2018, δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Έπειτα από σημαντικές καθυστερήσεις στις δύο πρώτες αξιολογήσεις του, νιώθουμε ενθαρρυμένοι από την προεργασία που έχει κάνει η ελληνική πλευρά ενόψει της επικείμενης αποστολής για την τρίτη αξιολόγηση. O ESM μαζί με τους άλλους θεσμούς προγραμματίζει να πάει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και να στείλει αναφορά στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες την 4η Δεκεμβρίου. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την καλή δουλειά της, η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης να γίνει στις αρχές του 2018», ανέφερε.

Στην ερώτηση της εφημερίδας για το τμήμα των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος τα οποία πιθανόν να μην χρειαστούν, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι, όπως υπέδειξε το Eurogroup τον Μάιο του 2016, ορισμένα από τα χρήματα, που δεν θα χρησιμοποιηθούν από το πρόγραμμα του ESM θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας προς άλλους πιστωτές.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που, χάρη στις πολύ μικρότερες ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το ποσό των χρημάτων που θα χρειαστούν αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο του ανώτατου ορίου των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα του ESM. Μέχρι στιγμής, ο ESM έχει εκταμιεύσει περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ και θα γίνουν και άλλες εκταμιεύσεις έως το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, όμως συνολικά όλες μαζί θα είναι σαφώς μικρότερες των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

»Επιπλέον, το Eurogroup υπέδειξε τον Μάιο του 2016 ότι ορισμένα από τα χρήματα, που δεν θα χρησιμοποιηθούν, από το πρόγραμμα του ESM θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας προς άλλους πιστωτές. Προϋπόθεση για μια τέτοια επιπλέον ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος είναι ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος του ESM και όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν. Το να αντικαταστήσουμε ακριβότερα δάνεια με φθηνότερα δάνεια του ESM θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», καταλήγει ο κ. Ρέγκλιγκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ