Skip to main content

Τουρκία: Οι λεπτές ισορροπίες της κεντρικής τράπεζας

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στη σημερινή της συνεδρίαση, όπως ήταν αναμενόμενο μετά την δραματική αύξηση του Σετπεμβρίου. Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών επιμένουν. 

«Αν και η πιο αδύναμη εσωτερική ζήτηση θα αμβλύνει εν μέρει την άνοδο του πληθωρισμού, οι κίνδυνοι για τις τιμές παραμένουν ανοδικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της, με την οποία δηλώνει την απόφαση να διατηρήσει σταθερή την πολιτική της.

Η τουρκική λίρα έχει σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα, στον απόηχο της τελευταίας αύξησης των επιτοκίων κατά 11,25 ποσοστιαίες μονάδες  από τις αρχές του έτους, αλλά και της βελτίωσης των διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον, μετά και την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Εξακολουθεί ωστόσο να καταγράφει απώλειες 34% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις αρχές του έτους, γεγονός που «τρώει» την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και ασκεί πιέσεις σε επιχειρήσεις, που έχουν δανειστεί σε αμερικανικό νόμισμα.  

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας αυτοχαρακτηριστεί «εχθρός των επιτοκίων», θα ήθελε να δει βεβαίως χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα έπρεπε να ανέβουν και πάνω από τα υφιστάμενα επίπεδα του 24% για να ανακόψουν τον πληθωρισμό, που είναι σε υψηλά 15 ετών. Η κεντρική τράπεζα θα τηρήσει πιθανότατα για λίγο ακόμη στάση αναμονής. 

naftemporiki.gr