Skip to main content

Εντός του 2022 η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για τη European Super League

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφανθεί έως το τέλος του 2022 – λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ – σχετικά με το προκαταρκτικό ερώτημα που έθεσε το Δικαστήριο της Μαδρίτης, το οποίο ρωτούσε εάν η UEFA μπορεί να θεωρηθεί ως κυρίαρχη θέση στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις κι αν το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κατέχει μονοπωλιακή θέση.

Ένα ερώτημα – θυμίζει η ισπανική αθλητική εφημερίδα AS – που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική ανατροπή των ιεραρχιών στον κόσμο του ποδοσφαίρου, πρώτα στην Ευρώπη και αναμενόμενα και στον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό πλανήτη: τόση σημασία έχει το θέμα που θα μελετήσει η ολομέλεια του Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, το ίδιο που αποφάσισε για το Brexit.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο στην Ευρώπη αποτελείται από 27 δικαστές και 11 γενικούς εισαγγελείς. Όλοι διορίζονται με κοινή συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών μελών. Η θητεία του είναι εξαετής, με δυνατότητα ανανέωσης, ενώ τα μέλη του επιλέγονται από προσωπικότητες που προσφέρουν απόλυτες εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αναγνωρισμένης ικανότητας. 

Η Super League -ως γνωστόν πλέον- προκάλεσε τη σύγκρουση μεταξύ της UEFA και των μεγάλων συλλόγων της Ευρώπης, εκ των οποίων απέμειναν να επιμένουν στο σχέδιο μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους.

Κατά τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, είναι «ένα σχέδιο που ωφελεί αποκλειστικά μόνο τους πλούσιους», ενώ για τους διοργανωτές του τουρνουά αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Τώρα, του θέματος θα επιληφθεί το Δικαστήριο της ΕΕ. Ο παραλήπτης της απόφασης, ο εθνικός δικαστής (του Δικαστηρίου της Μαδρίτης) θα δεσμεύεται από την ερμηνεία που δίνεται στην επίλυση της διαφοράς που εγείρεται. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα δεσμεύσει επίσης τα υπόλοιπα εθνικά δικαστήρια που ασχολούνται με το ίδιο πρόβλημα, σε ολόκληρη την Ε.Ε.